Ξένοι αγοράζουν πολυκατοικίες και… ολόκληρες γειτονιές για Airbnb!

1810
airbnb

Σε σύγχρονη… αντιπαροχή εξελίσσεται το Airbnb τα τελευταία χρόνια, όπου ολόκληρες πολυκατοικίες σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Εξάρχεια, οι Αμπελόκηποι αλλάζουν χέρια και τα διαμερίσματά τους μετατρέπονται σε ακίνητα για να εκμισθωθούν στη συνέχεια μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Αυτό έχει αποτέλεσμα την αύξηση έως και το 43% όσον αφορά τα μισθώματα και το 11% ως προς τις τιμές αγοράς στις ίδιες περιοχές και την αδυναμία ενοικίασης μακράς διάρκειας.

«Δεν μπορείς να βρεις ούτε για δείγμα σπίτι προς ενοικίαση σε συνοικίες του ιστορικού κέντρου», λέει η Πέπη Φακουράκη, μεσίτρια. «Η μειωμένη προσφορά σπιτιών για αστική μίσθωση λόγω του Airbnb κάνει δυσκολότερη και ακριβότερη την διαμονή στο κέντρο της Αθήνας, αφού ήδη σε συγκεκριμένες περιοχές τα ενοίκια έχουν σημειώσει άνοδο».

Σχετικά με τη στροφή των ιδιοκτητών στο Airbnb, ο Νίκος Τσοπανάκης λέει ότι «σε περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες ξέρουν πως το ακίνητό τους θα γίνει ανάρπαστο στο Airbnb, πιέζουν και διώχνουν από το σπίτι τους εκμισθωτές, για να το βάλουν στην πλατφόρμα». Το φαινόμενο που θέλει ολόκληρα τετράγωνα να μην προσφέρονται πια σε κατοίκους της πόλης αλλά να γίνονται μόνιμα τουριστικά καταλύματα αυξάνει ραγδαία τους επισκέπτες της Αθήνας και ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ μαζικά κύματα τουριστών τα οποία η πόλη δεν μπορεί να διαχειριστεί. Η βίαιη τουριστικοποίηση ιστορικών συνοικιών και ο αφανισμός των ντόπιων θα αλλοιώσει τον πολιτισμικό χαρακτήρα περιοχών της Αθήνας και ίσως τελικά βλάψει τον τουρισμό.

Πρωταγωνιστές του ελληνικού real estate είναι οι Ρώσοι, οι Κινέχοι, οι Λιβανέζοι και οι Ισραηλινοί επενδυτές που εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές και τη νέα τάση του Airbnb.

Παλιές πολυκατοικίες 30, 40 ακόμα και 50 ετών, γίνονται «μπουτίκ» επιπλωμένων διαμερισμάτων, σε ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο εκμισθώνεται σε τουρίστες και που στη συνέχεια μπορεί να πωληθεί σε κάποιον θεσμικό επενδυτή.

Όπως αναφέρει στα Νέα ο Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, η Κυψέλη είναι μια από τις περιοχές που έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, με τις τιμές των κατοικιών να έχουν διπλασιαστεί. Από 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που πωλούνταν τα διαμερίσματα πριν από τρία χρόνια, οι τιμές πλέον έχουν εκτοξευτεί στα 800 και 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Παραμένουν όμως σε χαμηλά επίπεδα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Κυψέλη και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από την Πλατεία Φωκίωνος Νέγρη εξελίσσεται σε νέα γειτονιά της Airbnb.

Η ζήτηση για ολόκληρες πολυκατοικίες των έξι και των δέκα διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως αναφέρει.

«Οι ξένοι στρέφονται πλέον στην αγορά αυτοτελών κτηρίων» σημειώνει ο Δημήτρης Μπινιάρης. «Οι ξένοι θέλουν ολόκληρο το κτήριο για να αποφασίζουν μόνοι τους για την ανακαίνισή του, γιατί έστω και ένας ιδιοκτήτης να διαφωνεί καμία μετατροπή δεν μπορεί να γίνει στην πολυκατοικία».

Όσοι επενδύουν στην αγορά ολόκληρου του κτηρίου αποφεύγουν και τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ιδιοκτητών σε πολυκατοικίες του κέντρου λόγω Airbnb.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας