Νετανιάχου: Από πρωθυπουργός…κατηγορούμενος για διαφθορά, απάτη, κατάχρηση εξουσίας

418
κατηγορούμενος για διαφθορά

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται μεταξύ άλλων για αποδοχή δώρων (σαμπάνια, κοσμήματα, πούρα), για εξασφάλιση ευνοϊκής κάλυψης από την μεγαλύτερη ισραηλινή εφημερίδα, την Yediot Aharonot, και ευνοϊκή μεταχείριση μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών με τον ίδιο στόχο.

«Θα επιστρέψουμε σύντομα!». Αυτό υποσχέθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την εκδίωξή του από την πρωθυπουργία. Ομως το μέλλον του είναι αβέβαιο εξαιτίας των δικαστικών περιπετειών που έχει μπροστά του.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πλέον βουλευτής και αρχηγός της αντιπολίτευσης, κατηγορούμενος για διαφθορά.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανενός είδους ασυλία, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί ή να αποσυρθεί κατά την διάρκεια της δίκης του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο 71χρονος Νετανιάχου διατήρησε τις δραστηριότητές του ως επικεφαλής της κυβέρνησης κατηγορούμενος από τον Μάιο 2020 για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εξουσίας σε σειρά δικαστικών υποθέσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται μεταξύ άλλων για αποδοχή δώρων (σαμπάνια, κοσμήματα, πούρα), για εξασφάλιση ευνοϊκής κάλυψης από την μεγαλύτερη ισραηλινή εφημερίδα, την Yediot Aharonot, και ευνοϊκή μεταχείριση μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών με τον ίδιο στόχο.

Για να γλιτώσει, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να εξασφαλίσει δικαστική ασυλία, επιχειρώντας να επηρεάσει, ακόμη και μέσω συμφωνίας για την κατανομή της εξουσίας τον περασμένο χρόνο, την ψήφιση ενός νόμου που θα τον προστάτευε ως πρωθυπουργό.

Στην αντιπολίτευση πλέον, ο Νετανιάχου δεν έχει μοχλό πίεσης για την αλλαγή των νόμων. Ομως, σύμφωνα με τον Γιοχάναν Πλέσνερ, διευθυντή του Δημοκρατικού Ινστιτούτου του Ισραήλ (IDI), κέντρου αναλύσεων της Ιερουσαλήμ, η επιδίωξή του να παραμείνει στην πολιτική συνδέεται με τις δικαστικές του περιπέτειες.

Το 1999, όταν έχασε για πρώτη φορά την εξουσία, ο Νετανιάχου αποσύρθηκε για κάποιο διάστημα από την πολιτική. Αυτήν την φορά, «κίνητρό του είναι να παραμείνει αρχηγός της αντιπολίτευσης και αυτό πριν απ΄όλα συνδέεται με τις δικαστικές διώξεις εναντίον του».

«Θέλει να συνεχίσει να εμφανίζεται ως κατηγορούμενος που διαθέτει κάποια πολιτική εξουσία και μία πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Θεωρεί ότι αυτό του δίνει έναν μοχλό απέναντι στους δικαστές και στον γενικό εισαγγελέα», λέει ο Γιοχάναν Πλέσνερ.

Στο παρελθόν, πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν απειλήσει να περάσουν νόμο που θα εμποδίζει κάθε πρόσωπο που διώκεται δικαστικά να υπηρετεί ως πρωθυπουργός, ώστε να αποθαρρυνθεί κάθε επιθυμία του, ως αρχηγού του κόμματος Λικούντ, να θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Εάν καταδικασθεί, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλείται με ποινή φυλάκισης δέκα ετών για διαφθορά και τριών ετών για απάτη και κατάχρηση εξουσίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δηλώνει αθώος, έχει ήδη αποκλείσει δημόσια την προσφυγή σε «διαπραγμάτευση ποινής» με αντάλλαγμα την παραδοχή της ενοχής του, μία διαδικασία πολύ συνηθισμένη στο Ισραήλ.

Πρωθυπουργός ή όχι, η δίκη του ενώπιον του δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Σε περίπτωση καταδίκης του, θα μπορεί να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και, τέλος, παραμένει η δυνατότητα αίτησης προεδρικής χάριτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας