Νίκη Γερμανίας. “Γελοιοποίηση” των 9. Πιστώσεις ESM με “Μνημόνιο” στο τραπέζι

7792
eurogroup

Σε πλήρη, σχεδόν, επικράτηση της Γερμανίας φαίνεται ότι οδεύει το Eurogroup της Τρίτης 7/4. Οι 9 χώρες που διεκδικούσαν το ευρωομόλογο φαίνεται ότι κάνουν άτακτη υποχώρηση από το αίτημα τους για τη χρηματοδότηση των κρατών-μελών με έκδοση ευρωομολόγου. Το αίτημα αυτό μπορεί τυπικά να παραμένει αλλά όλα δείχνουν ότι ουσιαστικά έχει αποσυρθεί.

Η διαφαινόμενη οριστικοποίηση της παραπομπής του ευρωομολόγου στις καλένδες την Τρίτη θα οδηγήσει στην γελοιοποίηση των ηγετών των 9 και θα καταδείξει για άλλη μια φορά την μετριότητα των ηγετών των χωρών του Νότου και την αδυναμία τους να σηκώσουν το ανάστημα τους πάνω σε ένα 100% δίκαιο αίτημα, πολύ περισσότερο που οι χώρες αυτές έχουν καταντήσει ανοχύρωτο πεδίο καταλήστευσης της Γερμανίας. Ειδικότερα η υπαναχώρηση, χωρίς ουσιαστική μάχη, των 9 αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο πλήγμα ειδικά για τη χώρα μας και την άφωνη ηγεσία της Ελλάδας, η οποία, κατά το συνήθειό της, συμπεριφέρεται ως παρακολούθημα της Γερμανίας.

Η πρόταση στην οποία όλα δείχνουν πως θα συγκλίνουν όλα τα κράτη-μέλη στο Eurogroup της Τρίτης έχει 3 άξονες:

Πρώτος, προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με χορήγηση πιστώσεων σε κάθε πληττόμενο κράτος-μέλος περίπου 2% του ΑΕΠ, η οποία θα συνοδεύεται από Μνημόνιο, του οποίου η έκταση και το βάθος είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Δεύτερος, εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 100 έως 200 δις για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τρίτος, χρηματοδότηση δράσεων για την απασχόληση μέσω του σχήματος που παρουσίασε η Κομισιόν, ύψους 100 δις ευρώ.

Όπως είναι φανερό ένα τέτοιο σχέδιο όχι μόνο είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπιστεί η παρούσα γιγάντια κρίση αλλά και θα θέσει σε ένα είδος μνημονιακής “ομηρίας” στη Γερμανία τις ευρωπαϊκές χώρες του “Νότου“, ενώ οι τελευταίες θα υποστούν υπερχρέωση, πράγμα που θα τις οδηγήσει σε μακρόχρονη υποθήκευση της πορείας τους.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο μεγάλος νικητής της κρίσης θα είναι πάλι η Γερμανία και ένας σκληρός πυρήνας της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ο οποίος θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική επικυριαρχία του σε όλη την Ήπειρο.

Δυστυχώς, αυτή η ευρωζώνη και η Ε.Ε είναι μια γερμανική Ευρώπη. Είναι κρίμα ότι χώρες που θέλουν να έχουν μέλλον την ανέχονται.

 

B.Z

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας