Νέο φιάσκο από Λ.Μενδώνη στο ελληνικό MeToo-Τέλος ο Ν.Νικολάου από Κ.Θ.Β.Ε

472
Νέο φιάσκο από Λ.Μενδώνη

Παρελθόν από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποτελεί ο ηθοποιός Νίκος Νικολάου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. «Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθώ» τονίζει ο ηθοποιός με δήλωσή του.

Τέλος από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποτελεί ο ηθοποιός Νίκος Νικολάου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Πολιτισμού αναστέλλει μέχρι νεωτέρας την άσκηση των καθηκόντων του κ. Νικολάου, μέχρι να υπάρξουν σαφέστερα δεδομένα για την υπόθεση.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του φορέα, για την άμεση και μέχρι νεωτέρας αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Νικολάου, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του Υπουργείου ή να υπάρξουν σαφέστερα δεδομένα».

Επιπλέον, επισημαίνεται πως, για το Υπουργείο Πολιτισμού η διαλεύκανση οποιασδήποτε καταγγελίας από τη Δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Η δικαίωση οποιουδήποτε πιθανού θύματος οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού βίας ή κατάχρησης εξουσίας, καθώς και η διαλεύκανση οποιασδήποτε καταγγελίας από τη Δικαιοσύνη, είναι αδιαπραγμάτευτες σε ένα ευνομούμενο κράτος».

Το Υπουργείο καταλήγει ότι «το ΚΘΒΕ δεν μπορεί να λειτουργεί στη σκιά δημοσιευμάτων και αντεγκλήσεων».

«Προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του συνόλου των εποπτευομένων φορέων του. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, το Υπουργείο προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την πρώτη στιγμή. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του, ή να προκύψει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, δεν μπορεί το ΚΘΒΕ να λειτουργεί στη σκιά δημοσιευμάτων κι αντεγκλήσεων».

Νικολάου: Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθώ

Από την πλευρά του ο Νίκος Νικολάου, με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ξεκαθαρίζει ότι δεν του έχει γνωστοποιηθεί ποτέ καμία καταγγελία ή δεν του ζητήθηκε να δώσει ποτέ εξηγήσεις για οποιοδήποτε περιστατικό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθεί.

«Δεν χρειάζομαι κανένα στοιχείο από τους συκοφάντες για να σας δηλώσω, όπως ήδη δήλωσα και δημοσίως, ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθώ».

Ο Νίκος Νικολάου χαρακτηρίζει «αδιανόητο αυτό που συμβαίνει» και τονίζει πως αν του ζητηθεί, θα αποχωρήσει από τη θέση του για να μην πληγεί το ΚΘΒΕ και ο χώρος που υπηρετεί.

«Θεωρώ, όπως σας είπα, αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Αλλά βρίσκομαι σε μια ηλικία και έχω πίσω μου μια μακρά και πολλαπλά πετυχημένη σταδιοδρομία που μου δίνει την δυνατότητα να μην νοιάζομαι ούτε για τα αξιώματα, ούτε για τον μισθό. Και μου επιβάλει το καθήκον να νοιάζομαι για το θέατρο, τους νεότερους από μένα συναδέλφους μου και την τιμή μου. Γι’ αυτό, αν μου ζητηθεί, θα αποχωρήσω από την θέση για την οποία επιλέχθηκα αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια, προκειμένου να μην επιτρέψω να πληγεί το ΚΘΒΕ και ο χώρος που όλη μου την ζωή υπηρετώ. Το έργο μου θα το ολοκληρώσω όταν, με το τέλος αυτής της υπόθεσης, που θα έρθει αναπόφευκτα και θα είναι οδυνηρό για τους συκοφάντες, θα επιστρέψω σ’ αυτήν».

«Κρεμάνε έναν άνθρωπο στα μανταλάκια χωρίς λόγο και αιτία»

Ο Νίκος Νικολάου, μιλώντας αποκλειστικά στο Sputnik, σχολίασε δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν ως δράστη περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, υπονοώντας ότι εν προκειμένω διώκεται πολιτικά. «Φοβάμαι ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο πλέον και έχουμε εισχωρήσει στην επικράτεια της χυδαιότητας» ήταν τα πρώτα λόγια του συγκρατημένα οργισμένου ηθοποιού και αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ).

«Το λυπηρό είναι ότι κρεμάνε έναν άνθρωπο στα μανταλάκια χωρίς λόγο και αιτία, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τις σκοπιμότητες και τους ανθρώπινους καημούς, που κρύβονται από πίσω» προσθέτει.

«Είμαι πολύ προσεκτικός στις κουβέντες μου. Μου κακοφορμίζει να βγω να πω ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Έχω ένα παρελθόν. Έχω περάσει από ΚΝΕ, ΚΚΕ, Ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι και δεν υπήρξα ποτέ. Αλλά λίγο τακτ δεν θα έβλαπτε» υπογραμμίζει ο Νίκος Νικολάου, υπονοώντας ωστόσο πολιτικές σκοπιμότητες πίσω απ’ τις καταγγελίες.

Και στο ανακοινωθέν του, άφησε να εννοηθεί ότι έχει ξεκινήσει εναντίον του ένα πολιτικής φύσης κυνήγι μαγισσών.

Όπως σημειώνει: «Αυτοί που επέλεξαν εμένα για να παίξουν παιχνίδια, πολιτικά ή άλλα, καθώς και τα άθλια μέσα που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τη ζωή και την τιμή ανθρώπων για να εισπράξουν πενταροδεκάρες από κλικ στα χυδαία τους δημοσιεύματα, έκαναν μεγάλο λάθος».

Ακόμη και μετά τη διασπορά των δημοσιευμάτων, που τον εμφανίζουν μπλεγμένο σε τέτοιο βαθμό που σύντομα θα περνά και το κατώφλι της Εισαγγελίας, ο ίδιος δεν γνωρίζει, όπως μας λέει, αν όντως υπάρχουν καταγγελίες, καθώς ακόμη και σε επικοινωνία του με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών «δεν θέλανε να μου πούνε. Μέχρι στιγμής γνωρίζω ότι γράφονται πράγματα σε διάφορα δημοσιεύματα για την περίοδο ’93 – ’94. Δεν έχω εικόνα αν υπάρχουν καταγγελίες και τι αφορούν. Σαράντα χρόνια στο θεατρικό μετερίζι, αλλά εκτός θεάτρου, ποτέ δεν έδωσα δικαίωμα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη στην οποία και θα προσφύγω» καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας