Νέο ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος, στα 250 τρισ. δολ.

1252
χρέος
To παγκόσμιο χρέος αναμένεται  να ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2019

 

Στα 250 τρισ. δολάρια εκτοξεύθηκε το παγκόσμιο χρέος στο α΄εξάμηνο του 2019, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, με «οδηγούς» τις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών (IIF).

Η αύξηση του δημοσίου χρέους παγκοσμίως αποτελεί μία μεγάλη ανησυχία για τους επενδυτές, ενώ πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα αποτελέσει το επόμενο σημείο καμπής.

Ειδικότερα, το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,5 τρισ. δολ. στο α΄εξάμηνο του έτους, ενώ αναμένεται  να ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2019.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της αύξησης. Παράλληλα, το χρέος σε αναδυόμενες αγορές έφτασε επίσης σε ιστορικό υψηλό, στα 71,4 τρισ. δολάρια (220% του ΑΕΠ)“, σύμφωνα με το IIF.

Το περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων καθιστά πολύ εύκολο τον δανεισμό για επιχειρήσεις και κράτη. Ωστόσο, καθώς μειώνεται το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε πολλές χώρες του πλανήτη, οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος (Ιταλία, Λίβανος), καθώς και οι χώρες των οποίων το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς (Ελλάδα, Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική), θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες να στραφούν σε δημοσιονομική στήριξη“, σχολιάζει το IIF.

Σύμφωνα ωστόσο με το CNBC, οι κεντρικές τραπεζίτες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και δεν συμμερίζονται την αυξανόμενη ανησυχία.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Jerome Powell δήλωσε ότι δεν εντοπίζει σημάδια «φούσκας» ή άμεσους κινδύνους, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων.

Το IIF έχει διαφορετική άποψη και εκτιμά ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα 70 τρισ. δολ. το 2020, από 65,7 τρισ. δολ. το 2019, κυρίως λόγω των ΗΠΑ.

Το IIF αναφέρεται και στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας “ότι προκαλεί σημαντικές μετακινήσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Προειδοποιεί επίσης ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα ώστε να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή“.

Για να αποτραπεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2050, θα χρειαστούν 3,5 τρισ. δολ. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση θα πρέπει να αυξηθεί ραγδαία. Επικρατεί ανησυχία ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα είναι σημαντικά εκτεθειμένες στο κλιματικό ρίσκο, σημειώνει το IIF.

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας