Νέος πρόεδρος της Κούβας εξελέγη ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

3965
πρόεδρος
Παραμένει προς το παρόν στην ηγεσία του ΚΚ Κούβας ο Ραούλ Κάστρο.

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εξελέγη νέος πρόεδρος της Κούβας, σε μια ιστορική μετάβαση εξουσίας από την οικογένεια Κάστρο, μετά από 60 χρόνια στην ηγεσία του κουβανικού κράτους.
Η εκλογή έγινε από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, όπως ονομάζεται το κοινοβούλιο της Κούβας.
Ο κ. Ντίας-Κανέλ ήταν μέχρι πρότινος πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας.
Στην Κούβα ο πρόεδρος (του οποίου ο επίσημος τίτλος είναι «Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Κούβας») λαμβάνει ταυτόχρονα και τον τίτλο του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου, που ισοδυναμεί με θέση πρωθυπουργού, οπότε ηγείται τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης.
Ο 57χρονος Κουβανός αξιωματούχος και πολιτικός, όπως αναμενόταν, ψηφίσθηκε από τους βουλευτές για μια ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, δηλαδή με ποσοστό 99,83%, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιντερνετική πύλη Cubadebate.
«Η εντολή που δόθηκε από τον λαό σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση είναι να συνεχίσει την κουβανική επανάσταση σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οικονομικού μοντέλου», είπε ο κ. Ντίας, στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αλλάξει «ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί», ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπιστεί και θα τελειοποιήσει «την επανάσταση».
Σε ένα προφανές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι η Αβάνα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο «με όσους μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει και ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις αρχές του.
Τον νέο πρόεδρο της Κούβας συνεχάρη ο πρόεδρος της Κίνας, χώρας με την οποία η Αβάνα διατηρεί σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, Σι Τζινπίνγκ.

Φεβρούαριος 1959 – Απρίλιος 2018

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης ενάντια στο καθεστώς Μπατίστα, Φιντέλ Κάστρο, ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού της Κούβας στις 16 Φεβρουαρίου 1959, 45 ημέρες μετά την είσοδο των στρατευμάτων των Κουβανών επαναστατών στην πρωτεύουσα Αβάνα.
Από τις 2 Δεκεμβρίου 1976, μεταπήδησε στη θέση του προέδρου της Κούβας, συγχωνεύοντάς την ουσιαστικά με εκείνη του πρωθυπουργού.
Ο Φιντέλ Κάστρο αποχώρησε από την προεδρία στις 24 Φεβρουαρίου 2008, παραχωρώντας τη θέση του στον αδερφό του, Ραούλ Κάστρο, επίσης ηγετικό στέλεχος της κουβανικής επανάστασης. Ο Φ. Κάστρο έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2016.
Ο Ρ. Κάστρο, παρά την αποχώρησή του από την προεδρία, θα παραμείνει προς το παρόν α’ γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας, το οποίο κυβερνά τη χώρα από την ίδρυσή του, το 1965.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας