Νέος κύκλος αίματος στη Λωρίδα της Γάζας: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες

1153
ισραήλ
Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στα σύνορα με το Ισραήλ μετά τις πρώτες κηδείες των θυμάτων της Δευτέρας – Οι Ισραηλινοί «ψεκάζουν» με χημικά και δακρυγόνα μέσω drone τους Παλαιστίνιους.

Νέος κύκλος αίματος και βίας ξεκίνησε την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας και στους δρόμους μεγάλων πόλεων όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι. Λίγες ώρες μετά τις πρώτες κηδείες των θυμάτων της Δευτέρας, πλήθος Παλαιστινίων κινήθηκε εκ νέου προς τα σύνορα με το Ισραήλ, με συνέπεια να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, δύο άτομα έχουν χάσει στη ζωή τους από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στις μονάδες υγείας της περιοχής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, νεκρός είναι ο 51χρονος Nasser Aourab, ο οποίος διαμαρτυρόταν για τις εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα δε μετά τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Ισραήλ, μία κίνηση που «αναγνωρίζει» την «ιερή πόλη» των τριών θρησκειών ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσία της «πρώτης κόρης», Ιβάνκα Τραμπ εγκαινίαζαν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον 59 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν, στις πλέον αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα, οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν drone, με τα οποία ρίχνουν δακρυγόνα και άλλα χημικά στους διαδηλωτές, προκειμένου να τους απομακρύνουν από τη συνοριακή γραμμή.

Η ισραηλινή ηγεσία, με ανακοίνωση που εξέδωσε, δήλωσε ότι οι 24 από τους 59 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν «τρομοκράτες», δηλαδή ήταν στρατιώτες της Χαμάς, την οποία οι Ισραηλινοί έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

Gaza 01
Η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας

Η 14η Μαΐου, ημέρα που έχασαν την ζωή τους πάνω από 59 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 2.700 άτομα,ήταν η πιο φονική στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον πόλεμο του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς καταγγέλλει την ισραηλινή «σφαγή» ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε απόψε το βράδυ. Αύριο συγκαλείται ο Αραβικός Σύνδεσμος για το θέμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε στις έξι το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο «Sputnik» ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ωστόσο δεν έλαβε απόφαση καταδίκης του Ισραήλ, λόγω του βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με νέο απολογισμό των αξιωματούχων του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον έξι από τους συνολικά 59 νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων ένα βρέφος. Το άτυχο βρέφος εισέπνευσε δακρυγόνα, όπως ανέφεραν οι γιατροί. Από τους 2.700 τραυματίες, οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.

Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν σε πάνω από 90 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Gaza 02
Οι Παλαιστίνοι θρηνούν ενώ οι Ισραηλινοί πανηγυρίζουν
Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν σήμερα όχι μόνο τους νεκρούς τους από τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και για τη «Νάκμπα». Σήμερα είναι ημέρα γενικής απεργίας στα παλαιστινιακά εδάφη με τους πολίτες να θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την 70η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Στις 14 Μαΐου του 1948, ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Κογκρέσου, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη του κράτους του Ισραήλ, ενώπιον 250 ατόμων στο Μουσείο του Τελ Αβίβ. Για τους Εβραίους της διασποράς ήταν η επισημοποίηση της επιστροφής στη «Γη της Επαγγελίας», ύστερα από εξορία χιλιάδων ετών. Για τους Άραβες, που αποτελούσαν την πλειονότητα των κατοίκων της Παλαιστίνης, ήταν η μέρα της καταστροφής, η δική τους έξοδος από τα πάτρια εδάφη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας