Νέος κοροναϊός: Ξεφεύγει η κατάσταση-Ποιες είναι οι πιθανότητες να φτάσει Ελλάδα

1085
κοροναϊός

Σε συναγερμό βρίσκεται πλέον και η Ευρώπη εξαιτίας του νέου κοροναϊού, καθώς πριν μερικά 24ωρα επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα στην Γαλλία.

Ωστόσο σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς δεν αποκλείεται ο κοροναϊός να περάσει και τα ελληνικά σύνορα, εφόσον συνεχίσει να εξαπλώνεται με τους ίδιους ιλιγγιώδεις  ρυθμούς,

Ποιες είναι οι πιθανότητες να περάσει ο κοροναϊός στην Ελλάδα;

Όπως εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και συνεργάτης του ΕΟΔΥ: «Στο χειρότερο σενάριο οι πιθανότητες να καταγραφεί κρούσμα στην Ελλάδα είναι 2%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πιθανότητες είναι πολύ περισσότερες και κινούνται από 30%-70%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός και ότι υπάρχουν απευθείας πτήσεις στις άλλες χώρες για Κίνα, ενώ σε εμάς όχι. Αυτήν τη στιγμή έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες θάνατοι, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ιός μεταδίδεται γρήγορα».

Ο καθηγητής εξηγεί επίσης στο «Έθνος της Κυριακής» πως «από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουμε τεταρτογενή μετάδοση στην Κίνα (από έναν σε τέσσερις ανθρώπους), ενώ εκτός Κίνας δευτερογενή μετάδοση (από άνθρωπο σε άνθρωπο). Χρειάζεται εγρήγορση για να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης».

Συναγερμός και στο Ελ. Βενιζέλος

Σε ετοιμότητα βρίσκεται μάλιστα και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ειδικότερα το ιατρείο του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να ελέγχονται ύποπτα συμπτώματα ταξιδιωτών που περνούν την πύλη της χώρας μας.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα είχε σημάνει συναγερμός στο ελληνικό αεροδρόμιο, όταν οι αρχές ασφαλείας διαπίστωσαν ότι ένα μωρό, το οποίο έφτασε με την οικογένειά του στην Αθήνα με απευθείας πτήση από το Πεκίνο, είχε υψηλό πυρετό.

Αμέσως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, δόθηκε εντολή στον παιδίατρο του αερολιμένα να προχωρήσει σ’ έναν πρώτο έλεγχο του μικρού παιδιού.

Στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του μωρού στο νοσοκομείο «Παίδων».

Τελικά, όπως διαπιστώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, οι εξετάσεις ήταν αρνητικές, καθώς τελικά το μωρό είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, τύπου Β.

Νέες εξελίξεις
Ξεφεύγει η κατάσταση με τους νεκρούς και τα κρούσματα

Δεκατρείς επιπλέον θάνατοι από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από το νέο κοροναϊό σε 56, ανακοίνωσαν σήμερα, Κυριακή, οι τοπικές Αρχές.

Παράλληλα, έχουν επιβεβαιωθεί 323 νέα κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται έως και το Σάββατο σε 1.975.

Κινέζοι αξιωματούχοι: Αυξάνεται η ικανότητα εξάπλωσης του ιού

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δήλωσε σήμερα ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού που ευθύνεται για τον θάνατο 56 ανθρώπων μέχρι στιγμής και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μα δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον νέο ιό είναι περιορισμένα και ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού.

Τέλος και το εμπόριο άγριων ζώων στην Κίνα

Επίσης η Κίνα ανακοίνωσε την Κυριακή  την προσωρινή απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ο οποίος ξεκίνησε από μια αγορά όπου πωλούνταν τέτοιου είδους ζώα.

Η εκτροφή, η μεταφορά ή η πώληση όλων των ειδών άγριων ζώων απαγορεύονται «από την ημερομηνία ανακοίνωσης έως το τέλος της επιδημίας», σύμφωνα με οδηγία που εξέδωσαν τρεις υψηλόβαθμοι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Γεωργίας.

Κλείνει Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ

Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ θα κλείσουν από σήμερα για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίσουν να λειτουργούν, πρόσθεσε το δίκτυο.

Η κυβέρνηση της Σαγκάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από χθες, Σάββατο, ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.

Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, σε μια χρονική περίοδο όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται από τουρίστες.

Αρνητικοί στον Κοροναϊό 8 Κινέζοι στην Ρωσία

Οι Κινέζοι τουρίστες, που μεταφέρθηκαν χθες από ξενοδοχείο της Μόσχας σε νοσοκομείο, βρέθηκαν αρνητικοί στον νέο κοροναϊό, όπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Υγείας της πόλης στο πρακτορείο Tass.

«Όλοι οι Κινέζοι τουρίστες, που μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων, εξετάστηκαν. Τα εργαστηριακά τεστ για τον κοροναϊό 2019-CoV είναι αρνητικά», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Δεν εντοπίστηκε ο ιός».

Όλοι οι ασθενείς θα πάρουν εξιτήριο εκτός από μία γυναίκα που διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Α. «Λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπεία…Ανταποκρίνεται καλά και σύντομα θα λάβει εξιτήριο», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας