Νέος αιφνιδιασμός Άγκυρας: Προς συμφωνία για ΑΟΖ και με Συρία!

502
Προς συμφωνία για ΑΟΖ και με Συρία

Η Αθήνα «χάνει» την Ανατολική Μεσόγειο

Ενώ Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν θανάσιμα εγκλωβισμένες σε μια αδικαιολόγητη και μειωτική αντιρώσικη και αντισυριακή πολιτική, η Τουρκία, παρότι δύναμη κατοχής στη βόρεια Συρία, πραγματοποιεί ανοίγματα προς τη Συρία του Άσαντ και βελτιώνει παραδόξως τις σχέσεις μαζί της.

Σε μία εξέλιξη που αν μη τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί ως αιφνιδιαστική και αποδεικνύει ότι η Άγκυρα διατηρεί σε βαθμό… «εκνευριστικό» των πρωτοβουλία των κινήσεων σε γεωστρατηγικό επίπεδο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο αντιπρόεδρος του AKP Mustafa Şen, ανακοίνωσε ότι «Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για κοινή ΑΟΖ και με την Συρία»!

Η εξέλιξη αυτή είναι παράλληλη με την προσπάθεια της Τουρκίας να εκβιάσει τους παλαιστίνιους, προκειμένου και οι τελευταίοι να υπογράψουν ένα τουρκολιβυκό μνημόνιο Νο2.

Βεβαίως η υπόθεση της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας είναι πιο εύκολη, άλλωστε, Συρία και Τουρκία δεν έχουν καμία διαφωνία στο θέμα της ΑΟΖ.

Οι μεγάλες αντιθέσεις Τουρκίας και Συρίας αφορούν το έδαφος που κατέχει σήμερα στην βόρεια και βορειοανατολική Συρία η Τουρκία, όπως μεγάλες είναι και οι διαφορές τους για τους κούρδους στην βορειοανατολική Συρία, οι οποίοι επιδιώκουν με τη “βοήθεια” των ΗΠΑ και σε σύγκρουση με την Τουρκία και εν μέρη με τη Συρία, να συγκροτήσουν τη δική τους “οντότητα“.

Εν πάση περιπτώσει η σημερινή ανακοίνωση του Τούρκου αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, δείχνει ότι η Άγκυρα έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με την Δαμασκό στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Μάλιστα ο  Τούρκος αντιπρόεδρος έπλεξε και το εγκώμιο της Συρίας χαρακτηρίζοντάς την αδελφή χώρα» και παίζοντας το «χαρτί» της θρησκείας και του ίδιου δόγματος (Αλεβίτες και Σουνίτες) τονίζοντας ότι «Τουρκία και Συρία δεν είναι μόνο γείτονες αλλά και δύο αδελφές χώρες»!

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του ο Şen είπε τα εξής: «Κοινή ΑΟΖ θα δημιουργηθεί και με την Αίγυπτο, ενώ οι  σχέσεις με τη Συρία σίγουρα θα βελτιωθούν. Αυτό θα γίνει όχι επειδή είμαστε μόνο γείτονες, αλλά και αδέλφια. Το τουρκικό έθνος και ο συριακός λαός είναι αδελφοί. Αυτά τα δύο αδέλφια μπορεί να έχουν πρόβλημα μερικές φορές.

Πώς είναι προφανές ότι είμαστε αδέλφια; Οι Σύροι είναι στην Τουρκία. Γιατί ήρθαν εδώ; Γιατί ήρθαν σε ένα μέρος που μιλάει τουρκικά όταν οι περισσότεροι μιλούν αραβικά; Επειδή ήξεραν ότι είμαστε αδέλφια. Αν ήθελαν να πάνε στη Δαμασκό πριν από  120 χρόνια, δεν χρειάζονταν διαβατήριο. Τότε δεν υπήρχε διαβατήριο.

Αυτά τα αδέρφια θα γίνουν ξανά μια γειτονιά, και τότε η Γαλάζια Πατρίδα με τη Συρία θα είναι ήδη μια βαθιά και μεγάλη Γαλάζια πατρίδα. Αυτό θα συμβεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι για διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, με την οποία είναι σε αντιπαλότητα εδώ και 8 χρόνια». κατέληξε ο ίδιος.

Με την συμφωνία με την Συρία, η Άγκυρα θα στριμώξει την Κύπρο στην Ανατολική ΑΟΖ και με δεδομένη τη στάση του Λιβάνου, θα πλησιάσει επικίνδυνα την παλαιστινιακή ΑΟΖ. Άλλωστε η Βηρυτός, έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στην Αθήνα για τους σχεδιασμούς του East Med.

Η δε Αθήνα, είχε λειτουργήσει ως σύμμαχος των Τούρκων, όταν αυτοί είχαν εισβάλλει στην Συρία και είχε αποκηρύξει τον Άσαντ ήδη από το 2011, προδίδοντας 2,5 εκατ, Ελληνορθόδοξους της Συρίας και αφήνοντάς τους έρμαιο των σφαγέων ισλαμιστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας