Νέα τουρκική NAVTEX ανοιχτά της Χίου, Μυτιλήνης ενόψει έναρξης διερευνητικών επαφών

844

Η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των νησιών του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις σχετικές συνθήκες.

Ωστόσο, η επιμονή της αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τώρα, ενόψει μάλιστα και της έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Τουρκία μετά από τη Σύνοδο Κορυφής -Βατερλώ για την Ελλάδα στην ΕΕ, είναι πως ότι και να γίνεται στο Αιγαίο θα πρέπει να το…εγκρίνει η Άγκυρα.

Η Τουρκία εξελίσσεται σαν να είναι ο “τροχονόμος” του Αιγαίου -Ανατολικής Μεσογείου ή ακόμα καλύτερα λαμβάνει μέτρα, πχ με την έκδοση ANTI-NAVTEX, εναντίον  ασκήσεων του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού όταν κάνει “κατάχρηση” της παρουσίας του σε θαλάσσιες ζώνες όπου η χώρα μας έχει κυριαρχικά δικαιώματα(!) ή όταν η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θωρακίζει αμυντικά το αιγαιακό μας έδαφος, τα νησιά μας!

Οι Τούρκοι άρχισαν συστηματικά να “απαγορεύουν” εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών ΕΔ  όπου ή χώρα μας έχει δικαιώματα αδιαμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας, σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ακόμη και σε …έδαφος! Τόσο στη Μυτιλήνη , στη Χίο αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε νέες  NAVTEX.

Είναι προφανές ότι  η Τουρκία ακάθεκτη συνεχίζει την στρατηγική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την συμφωνία για έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Και ποιος θα την απέτρεπε; Το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ ή η Ε.Ε;

Μήπως το νέο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, USS Hershel «Woody» Williams, που θα ελλιμενίζεται στη Σούδα, που όπως είπε ο κ. Πομπέο η βάση της Σούδας είναι κομβικής στρατηγικής σημασίας; Μήπως θυμάστε την δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων ότι ” από την μια μεριά του αεροπλανοφόρου πετούν ελληνικά φτερά και από την άλλη αμερικανικά”;

Μήπως να συμμεριστούμε την χαρά του κ. Μητσοτάκη ότι ο Μ. Πομπέο κατανόησε τις θέσεις της Ελλάδας; Μήπως και ο κ. Πρωθυπουργός υιοθετεί τις απόψεις της κ. Μέρκελ ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δημόσιο του λόγο είναι “φωνακλάς” αλλά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους είναι και ο Τούρκος πρόεδρος υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των αιγιακών “προβλημάτων”;

Και αν ναι, ο εν εξελίξει ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙΙ στην Αμμόχωστο, το Barbaros που άρχισε σεισμικές έρευνες δυτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδεία των πολεμικών πλοίων «Tanux 1» και «Apollo Moon» και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 6 και 7, όλες αυτές οι νέες προκλήσεις πως εκλαμβάνονται κ. Πρωθυπουργέ ενόψει των νέων γύρων διαβουλεύσεων με την έναρξη των διερευνητικών επαφών;

Είμαστε ο USA αμερικανικός πυλώναςσταθερότητας”  στην περιοχή αλλά στην εδαφική επικράτεια της χώρας μας οι αμερικανικές βάσεις θα χρησιμεύσουν, σύμφωνα με την επικαιροποίηση της περιβόητης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, για την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας  από οποιαδήποτε απειλή ή θα αποτελούν εφαλτήριο για την ανάσχεση της ρωσικήςαπειλής“;

Ο σταθμός Σμύρνης στη Τουρκία εξέδωσε νέα ΑΝΤΙ-ΝΑVTEX, με αφορμή την έκδοση νέας ελληνικής NAVTEX δυτικά της Χίου, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει ότι είναι άκυρη! Αντίστοιχα είχε εκδόσει νέα ANTI-NAVTEX ανοιχτά της Μυτιλήνης, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την ελληνική “παραβατικότητα” και την ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης.

Και να τονίσουμε ότι η νέα ναυτική τουρκική πρόκληση, έρχεται την στιγμή που ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι οι διερευνητικές επαφές θα αρχίσουν στα μέσα Οκτωβρίου μετά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 15-16 Οκτωβρίου.

Η νέα αντι-NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1260/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 10-10-2020 15:22)

TURNHOS N/W : 1260/20

AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA20-217/20 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 162200Z OCT 20.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας