Προς νέα λιβυκή κυβέρνηση υπό τον Α.Σάλεχ και απόρριψη τουρκολυβικού μνημονίου;

2078
συνομιλίες

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε επέβαλε κυρώσεις σε τουρκικές εταιρίες που παραβίασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Άλλη μια εξέλιξη που δημιουργεί εκνευρισμό στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν .

Ο κυριότερος λόγος ανησυχίας του, τις προηγούμενες μέρες, αφορούσε την παραίτηση του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φ. Σάρατζ και συνεπώς, ο σχηματισμός νέου Προεδρικού Συμβουλίου στη Γενεύη, που θα έθετε εν αμφιβόλω τις τουρκολυβικές συμφωνίες και το Τουρκολυβικό Μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας!.

Οι υπογραφείσες συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ- Ερντογάν και συνεπώς και το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο, δεν έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ενώ έχουν ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Demironen:

“Αυτές οι τουρκολυβικές συμφωνίες δεν θα επηρεαστούν από την τωρινή πολιτική μεταβατική περίοδο– εννοεί μέχρι τον σχηματισμό του νέου Προεδρικού Συμβουλίου- γιατί έχουν υπογραφεί από κυβερνήσεις και όχι από μεμονωμένα άτομα”.

Και ενώ η Τουρκία δρομολογεί συναντήσεις στην Τρίπολη τις επόμενες μέρες για να διασφαλίσει το μέλλον του Τουρκολυβικού Μνημονίου που έχει υπογραφεί  μεταξύ Σάρατζ και Ερντογάν, σε λίγες μέρες, στη Γενεύη, σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ, θα σχηματιστεί ΝΕΟ Προεδρικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή τόσο της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης όσο και της Κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Φ. Σάρατζ.

Σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς αναλυτές στη Λιβύη, θεωρείται πιθανόν ότι ο επόμενος πρόεδρος της Λιβύης, θα είναι ο Ακίλα Σάλεχ, Καγκελάριος και επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου και φίλος της πατρίδας μας,  ο οποίος χαίρει τεράστιας εκτίμησης τόσο από το λιβυκό λαό, όσο και από τις χώρες-συμμάχους του Λιβυκού Κοινοβουλίου, που μάχονται εναντίον του τουρκικού ζυγού και των μισθοφόρων τρομοκρατών.

Σε νεότερη επικοινωνία της Iskra με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, πηγή, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, μας ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα επανεξετάσει όλες τις ανυπόστατες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τον Ρ.Τ. Ερντογάν!

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση έχει προβεί και η θρυλική ταξιαρχία της Τρίπολης, του LNA, Abu Salim Defenders, η οποία πολλές φορές “προλογίζει” πολιτικές ειδήσεις :

https://twitter.com/AbuSaleemDF/status/1309158450895687683?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1309158450895687683%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FAbuSaleemDF2Fstatus2F1309158450895687683widget%3DTweet

Από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη στιγμή,  ο απερχόμενος πρόεδρος Φ.Σάρατζ εκφράστηκε με κολακευτικά σχόλια για την αποδοχή της εκεχειρίας όπως και για την επαναλειτουργία των λιβυκών διυλιστηρίων από τους ηγέτες της Αν. Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ και Χαλίφα Χαφτάρ.

Μέσω ανάρτησης στο twitter από λιβυκό ΜΜΕ, ο Α. Σάλεχ δηλώνει ότι “o LNA βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για την προάσπιση της χώρας, και ότι η ΝΕΑ κυβέρνηση θα εγκατασταθεί στη Σύρτη“, όρος που προφανώς έχει τεθεί από την κυβέρνηση του Λιβυκού Κοινοβουλίου και τέλος, τόνισε ότι “θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό. Ο Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ και εγώ αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό”.

Με αυτή την ανακοίνωση ο Λίβυος Καγκελάριος δείχνει σε συμμάχους αλλά και στη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και αρραγής ενότητα μεταξύ των ηγετών της Αν. Λιβύης.

Η σύσταση της νέας λιβυκής κυβέρνησης, με ηγέτη, πιθανότατα, τον Α. Σάλεχ θα έχει ως συνέπεια την αμφισβήτηση  και κατά πάσα πρόβλεψη την απόρριψη του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου, το οποίο αποτελεί και την αφετηρία της “Γαλάζιας Πατρίδας” για τη διεκδίκηση ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας