Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μαύρη βδομάδα με -4,8%

1068
βουτιά

Με μία ακόμη “βουτιά” ολοκλήρωσε την πρώτη, “μαύρη”, εβδομάδα του Οκτωβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να μην δίνουν καν το περιθώριο σε αρκετά χαρτοφυλάκια που βλέπουν τις φθηνές αποτιμήσεις να αντιδράσουν στηρίζοντας την αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,57% στις 658,97 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 679,68 μονάδων (+0,49%) και 658,89 μονάδων (-2,58%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 42 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,74%, στις 1.730,48 μονάδες, ενώ στο -1,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.051,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,78% στις 538,55 μονάδες.

“Μαύρη” ήταν η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχασε 4,77% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017. Το σφυροκόπημα που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος στέρησε το 6,7% της αξίας του, συμπαρασύροντας και τον FTSE 25 στο -5% σε μία μόλις εβδομάδα.

Και μπορεί αρκετοί αναλυτές να θεωρούσαν ότι με τη λήξη του Σεπτεμβρίου και τον παραγώγων του τρίτου τριμήνου του έτους ολοκληρώνεται και ο πτωτικός κύκλος του ΧΑ, εντούτοις η εικόνα την εβδομάδα που έληξε σήμερα διέψευσε ακόμη και τον πιο σκεπτικό επενδυτή. Η εικόνα ήταν πολύ χειρότερη του αναμενομένου, με την αγορά να γυρνάει σε εποχές αβεβαιότητας αξιολογήσεων και συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

“Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις εποχές της αβεβαιότητας που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια”, αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και αν η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει λάβει τις διαστάσεις της εκρηκτικής ανάκαμψης, η χώρα αναπτύσσεται. Αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει, όπως άλλωστε ουδείς αμφισβητεί τα ισχυρά θεμελιώδη που εμφάνισαν αρκετές εισηγμένες της ελληνικής αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά η αγορά δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει ακόμη και τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών τονίζει τα υπερπουλημένα επίπεδα που έχει βρεθεί, αλλά και τις φθηνές, πολύ φθηνές αποτιμήσεις. Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι, το ΧΑ χρειάζεται ένα θετικό “σοκ” για να ξεκολλήσει από αυτά τα επίπεδα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την πραγματική αξία της αγοράς.

Για το παραπάνω δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι υπερβολές περισσεύουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι υπερβολές θα οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες τη χώρα, και κυρίως το τραπεζικό σύστημα. Όσο δηλαδή οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών εξανεμίζονται, τόσο τα περιθώρια της βελτίωσης των μεγεθών τους, αλλά και της κάλυψης του κόστους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στενεύουν.

Στο ταμπλό τώρα, Τιτάν, Jumbo και Λάμδα δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, σημειώνοντας απώλειες άνω του 4%, ενώ η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Grivalia, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Aegean και ΕΕΕ ξεπέρασε το 3%. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, Εθνική, Βιοχαλκο, ΕΥΔΑΠ και Φουρλής.

Υπό έλεγχο συντήρησαν την πτώση τους οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, με ένα μίνι ράλι στις δημοπρασίες, η Eurobank έκλεισε με άνοδο 2,23%, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης υποχωρούσε, έως το -5,83%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας