Νέα αύξηση του ματωμένου πλεονάσματος. “Αποδίδει” η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος

959
μέτρα

“Αποδίδει” η αφαίμαξη του ελληνικού λαού και η κυβέρνηση μπορεί να είναι ικανοποιημένη για τα ματωμένα πλεονάσματα που προκύπτουν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 853 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, στο πεντάμηνο παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,758 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 4,050 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και ελλείμματος 1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 20,187 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,548 δισ. ευρώ ή 14,4%  έναντι του στόχου στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

Πέραν της λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει αυτή την αύξηση στην είσπραξη ποσού 1,121 δισ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης στη γερμανική Fraport του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί το 2018, καθώς και στην είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ που αφορά την επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,935 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,705 δισ. ευρώ ή 14,1% έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο, ανήλθαν στα 21,945 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 255 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 21,690 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στο επίδομα που βαφτίστηκε «13η σύνταξη» από την κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας