Νέα αναταραχή στα ομόλογα του Νότου, «θέμα ωρών» το bailout της Monte dei Paschi

1502

Νέα άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας καθώς η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi φαίνεται να οδεύει ολοταχώς προς το bailout, στρέφοντας έτσι ξανά την προσοχή στα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού κλάδου.
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας δεν κατάφερε να βρει επενδυτές για το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου και η κρατική διάσωσή της είναι πλέον αναπόφευκτη.  Η κατάρρευση της Monte dei Paschi, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης εδώ και χρόνια, θα έθετε σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις χιλιάδων Ιταλών, ενώ το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης δεν μπορεί να τους προστατεύσει απόλυτα.
“Σε συνδυασμό με το ασταθές πολιτικό σκηνικό, τα τραπεζικά προβλήματα της Ιταλίας αναμένεται ενισχύσουν και πάλι τις ανησυχίες των επενδυτών για τη χώρα”, σημειώνει ο αναλυτής της DZ Bank, DanielLenz.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας ενισχύονται στο 1,84%, τα yields στα 10ετή ισπανικά αυξάνονται στο 1,34% και οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Πορτογαλίας αυξάνονται κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,82%.
“Ένα bailout από μόνο του είναι καλή είδηση, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο“, επισημαίνει ο Lenz στο Reuters. “Είναι ένα ανοικτό ερώτημα εάν θα υπάρξει μια λύση στην οποία όλοι συμφωνούν”.
Σύμφωνα με τους κανόνες bailout της ΕΕ, οι επενδυτές πρέπει να επιβαρυνθούν με κάποιες από τις απώλειες πριν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να διασωθεί μια τράπεζα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει ακόμα και σήμερα στην διάσωση της τράπεζας και αναμένεται πρώτα να επιτρέψει στην Monte dei Paschi να αξιοποιήσει τις κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου να αντλήσει νέα κεφάλαια σε περίπτωση που ξεμείνει από ρευστότητα.
Ένα δεύτερο βήμα θα είναι η δημιουργία από την κυβέρνηση, ενός ταμείου ύψους  20 δισ. ευρώ με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των ασθενέστερων τραπεζών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Monte, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, το bailout της Monte dei Paschi di Siena θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα στάδια και θα απαιτήσει δύο ή τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.
*Πηγή: Capital.gr, Ελευθερία Κούρταλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας