Μυστήριο με αγορά 50 Su-25 από την Τουρκία: Για που τα προορίζει;

Ποιοι είναι οι πιθανοί προορισμοί

Η Τουρκία φέρεται να ενδιαφέρεται για την προμήθεια πενήντα μαχητικών κρούσης Su-25 από την Γεωργία σύμφωνα με το αξιόπιστο ρωσικό portal avia.pro.net.

Mέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας αλλά φαίνεται πως όντως οι Τούρκοι θέλουν να προχωρήσουν σε μία τέτοια συμφωνία όχι όμως για την δική τους Αεροπορία όπως πολλοί νομίζουν.

Μία τέτοια κίνηση θα ήταν σοβαρό πισωγύρισμα και τεχνικά και ουσιαστικά αλλά και επικοινωνιακά για την τουρκική Αεροπορία.

Στην πραγματικότητα η Άγκυρα ενδιαφέρεται να τα μεταφέρει αλλού όπως στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν. 

Ούτε η πρώτη ούτε το δεύτερο διαθέτουν Αεροπορία άξια λόγου.

Η πιθανότητα να δοθούν κάποια από αυτά και στο Ιράκ το οποίο διαθέτει τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού είναι υπαρκτή αλλά αυτό αν συμβεί θα γίνει σε συνεννόηση με το Ιράν το οποίο θέλει να ενισχύσει την σιιτική κυβέρνηση καισ τις μάχες κατά του ISIS αποδείχτηκε ότι δε διέθετε επαρκή αεροπορικά μέσα για να εξουδετερώσει μερικές χιλιάδες τζιχαντιστών που είχαν καταλάβει ακόμα και την Μοσούλη για κάποιο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει και ένα σενάριο για απόδοση ενός αριθμού αυτών των μαχητικών στους Τουρκμένους της Συρίας, τους τζιχαντιστές με τουρκική εθνική συνείδηση τους οποίους η Δύση είχε «βαφτίσει» στο παρελθόν FSA δηλαδή Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ένα τουρκικό κράτος αποτελούμενο από πληθυσμούς Τουρκμένων ή Τουρκομάνων για να εξασφαλίσει ότι ποτέ δεν θα συνορέψει με κάποιο είδος «Κουρδιστάν».

Σε αυτή την περίπτωση τα μαχητικά θα υποστηρίζει, θα τα συντηρεί και θα τα χρησιμοποιεί η Άγκυρα με Τούρκους χειριστές (Τουρκμένοι χειριστές δεν υπάρχουν).

Τέλος υπάρχει και μία ακόμα προοπτική η οποία ελπίζουμε να μην πραγματοποιηθεί: Μεταφορά τους στα Κατεχόμενα.

Από την στιγμή που το Ψευδοκράτος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τέτοιες αγορές ως μη αναγνωρισμένη κρατική οντότητα, μπορεί να το πράξει η Τουρκία και μετά να τα «δώσει» στους Τουρκοκύπριους.

Πάλι φυσικά οι χειριστές θα είναι Τούρκοι.

Να σημειώσουμε ότι η ρωσική αεροπορική βιομηχανία έχει σημαντικό μερίδιο στην  ανακατασκευή σοβιετικών-ρωσικών αεροσκαφών αν της ζητηθεί.

Τα συγκεκριμένα πάντως θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά και είναι τα αντίστοιχα των αμερικανικών Α-10.

Άγκυρα και Τυφλίδα δεν έχουν σχολιάσει επισήμως τίποτε για επικείμενη απόκτηση των Su-25 από την Γεωργία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Γεωργία έχει αναβαθμίσει πολλά από τα Su-25 που έχει σε υπηρεσία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας