Μπαγίς: Κίνηση καλής θέλησης η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

934
μπαγίς

Κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Μπαγίς ανέφερε ότι η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών συνιστά μήνυμα φιλίας προς την Ελλάδα, αλλά συνάμα καθιστά σαφές πως η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Επισήμανε πως η Άγκυρα δεν θέλει σύγκρουση ή ένταση με την Αθήνα, αλλά ειρήνη και ηρεμία.

Προσέθεσε μάλιστα πως κάποιοι πωλούν όπλα στις δύο χώρες πατώντας στον φόβο μεταξύ των δύο γειτόνων. «Δεν χρειαζόμαστε νέα όπλα», είπε.

Διευκρίνισε πάντως πως η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μετά από 167 ημέρες κράτησης στην Αδριανούπολη δεν δικαιολογεί την «άνετη παραμονή» στην Ελλάδα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η Άγκυρα θεωρεί τους οκτώ πραξικοπηματίες κι έχει επανειλημμένα αιτηθεί την έκδοσή τους, όμως η ελληνική Δικαιοσύνη έχει απορρίψει τελεσίδικα το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην πατρίδα τους λόγω φόβων πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.

Ο κ. Μπαγίς σημείωσε πως έχει έλθει η ώρα Ελλάδα και Τουρκία να λειτουργήσουν με την λογική του «win-win», χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα σήμαινε κάποια συμφωνία για τους οκτώ.

Τα θετικά λόγια του κ. Εγκεμέν Μπαγίς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρέπει να προκαλούν υπέρμετρη αισιοδοξία.

Ανάλογες θετικές εκτιμήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές φορές από την Τουρκιά, χωρίς να βρουν έμπρακτη εφαρμογή.

Μια στροφή της Τουρκίας προς την στήριξη του Διεθνούς Δικαίου στις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο θα συνιστούσε μια πραγματική επανάσταση για την τουρκική πολιτική τάξη και φυσικά θα άνοιγε τεράστιες δυνατότητες για καλές σχέσεις και μεγάλες οικονομικές προοπτικές για τις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Μια τέτοια στροφή από πλευράς Τουρκίας δεν είναι προς το παρών ορατή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας