Μια φορά και έναν καιρό, στο παραλιακό μέτωπο

1498

Ητανε μια φορά κι έναν καιρό ριζοσπαστικά αυτοδιοικητικά σχήματα στους Δήμους του Φαληρικού Ορμου που αντιδρούσαν στην ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων και στην κάλυψή τους από εκατομμύρια τόνους τσιμέντου. Ηταν κάποτε. Όταν κατήγγειλαν την κατασκευή, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, των τερατωδών κτηρίων του Beats Volley και του Tae Kwon Do στην παραλία και λίγο αργότερα την παράδοση του Ιπποδρόμου στο «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Ηταν κάποτε….
Τότε που το κίνημα των κατοίκων για ελεύθερες παραλίες στην Αττική, δυναμικό και ρωμαλέο ζητούσε ανάμεσα στα άλλα να αποδοθεί ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου στον Δήμο της Καλλιθέας και να δημιουργηθούν εκεί πνεύμονες πρασίνου με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που το κίνημα και τα αυτοδιοικητικά σχήματα αντιστάθηκαν στην παραχώρηση του Ιπποδρόμου στο «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που ανάμεσα στα άλλα σήμαινε την παράδοση 238 στρεμμάτων στο ψευδεπίγραφο « Κέντρο Πολιτισμού» με την επωνυμία «Σταύρος Νιάρχος» που θα λειτουργούσε- όπως και λειτουργεί,- ως φορέας ιδιωτικού δικαίου παρά τις φανφάρες περί δήθεν παραχώρησης του στο ελληνικό Δημόσιο. Να θυμίσω ότι τότε τα αιτήματα των κινητοποιημένων κατοίκων στήριζε και ο ΣΥΡΙΖΑ Αλλά είπαμε ήταν κάποτε….
Τώρα ο πρωθυπουργός κόβει κορδέλες εγκαινίων και φωτογραφίζεται με τα στελέχη του Ιδρύματος.Ομως η πλήρης μεταστροφή της κυβέρνησης σχετικά με το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και τις επιδιώξεις του στο παραλιακό μέτωπο, προσαρμόζεται σταδιακά αλλά με …συνέπεια! Πέρσι ήταν που ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης εναντιωνόταν στην μελέτη του Ρέτζιο Πιάνο για την διαμόρφωση της παραλίας με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι επιδιώξεις του Ιδρύματος. Πέρσι ήταν που η Ευρωπαική Επιτροπή αρνήθηκε να εντάξει την χρηματοδότηδη των έργων στο ΕΣΠΑχαρακτηρίζοντας τα έργα βιτρίνας. Φέτος είναι που η Περιφέρεια Αττικής ακριβώς πάνω στην μελέτη του Ρέτζο Πιάνο χρησιμοποιεί το 40% του αποθεματικού της για την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» πράγματι δαπάνησε το 350 εκατομμύρια ευρώ που είχε υπολογίσει για την κατασκευή του λεγόμενου Κέντρου Πολιτισμού στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου. Στον χώρο δεσπόζουν καλύπτοντας την θέα προς την θάλασσα, τα επιβλητικά κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οποιος νομίζει ότι πρόκειται για αγαθοεργίες του «Ιδρύματος» κάνει λάθος. Κάθε δραστηριότητα και εκδήλωση στους χώρους αυτούς θα αποτιμάται. Θα υπάρχει εισιτήριο ή συνδρομή που με βάσει την σύμβαση θα κοστολογείται κάθε χρόνο στα 75 ευρώ. Παράλληλα το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» έχει το δικαίωμα να διοργανώνει στου χώρους του κέντρου εκδηλώσεις και κάθε είδους δραστηριότητες με αντίτιμο που το ίδιο θα έχει την ευχέρεια να καθορίζει και φυσικά να εισπράτει. Το κράτος από την πλευρά του είναι υποχρεωμένο να επιχορηγεί την Εθνική Λυρική σκηνή με 10,5 εκατομμύρια το χρόνο κι αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του τότε το «Ιδρυμα» μπορεί να αποπέμψει την Εθνική Λυρική σκηνή από τους χώρους του. Και κάτι πιο σκανδαλώδες! Αν το «Ιδρυμα» θεωρήσει πως το ελληνικό Δημόσιο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του μπορεί να λύσει την Σύμβαση και να απαιτήσει από το Δημόσιο, αποζημίωση εξακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή την Σύμβαση αντιπάλεψαν, κινήματα κατοίκων ,αυτοδιοικητικά σχήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτή υλοποιεί κατά γράμμα η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής εκταμιεύοντας 140 εκατομμύρια. Εννοείται πως η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που προβλέπεται στην μελέτη είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων αλλά ποιος μπορεί να υποθέσει βάσιμα πως θα προχωρούσαν αν δεν τα συμπεριλάμβανε στην μελέτη του μαζί με όλα τα άλλα ο Ρέτζιο Πιάνο. Μια μελέτη που ανάμεσα σε άλλα έργα περιλαμβάνει τεχνητούς λόφους και οδήγησε την Ευρωπαική Επιτροπή να μην τα περιλάβει στο ΕΣΠΑ θεωρώντας τα έργα βιτρίνας. Μια κυβέρνηση που υποτάσσεται σε κάθε θέληση των δανειστών πως είναι δυνατό να μην ικανοποιεί τη θέληση των ευεργετών όπως το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» . Τα αιτήματα των κινημάτων πολιτών και των ριζοσπαστικών αυτοδιοικητικών σχημάτων αποτελούν παρελθόν για την κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας