Μια ελπιδοφόρα συνάντηση της αντιμνημονιακής αριστεράς

2697
ιφιγένεια

Μια ελπιδοφόρα συνάντηση για την κοινή εκλογική πορεία της αντιμνημονιακής αριστεράς, έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη « ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»
Η ασυνήθιστα μεγάλη προσέλευση αριστερών και δημοκρατικών πολιτών, για παρουσίαση βιβλίου, μεταβλήθηκε σε συγκέντρωση αγωνίας και προτροπής για τον κοινό βηματισμό των αριστερών αντιμνημονιακών και πατριωτικών δυνάμεων.
Οι Α. Αλαβάνος, Μ. Γλέζος, Κ. Λαπαβίτσας, Π. Λαφαζάνης, Ζ. Κωνσταντοπούλου και Ε. Πορτάλιου με συντονιστή τον Π. Παπακωνσταντίνου, κατέθεσαν με αφορμή το βιβλίο, τις πολιτικές ιδέες και σκέψεις τους για την παρέμβαση της εξωκοινοβουλευτικής αντιμνημονιακής αριστεράς. Χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Κ. Λαπαβίτσας μεταξύ των άλλων τόνισε: «Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ή όλοι μαζί θα πάμε ή όλοι μαζί θα εξαφανιστούμε από το πολιτικό προσκήνιο»
Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου της Ν. Βαλαβάνη «Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» με τα όσα περιγράφει από την προσωπική της εμπειρία για τις τραγικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά το 2015, έδωσε το έναυσμα να ξεδιπλωθούν πλήθος προβληματισμών και πολιτικών σκέψεων, που θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν με τον τίτλο ενός άλλου βιβλίου του Αζίζ Νεσίν , «Έτσι ήρθαν τα πράγματα μα έτσι δεν θα πάνε»
Το πολυπληθές ακροατήριο με το δυνατό ή δειλό χειροκρότημά του ή και με την σιωπή του, συμμετείχε ενεργά στις τοποθετήσεις των ομιλητών. Όπως είπε ο Μ. Γλέζος στην αρχή της ομιλίας του : «Μου φαίνεται ότι εδώ δεν ήρθατε όλοι εσείς για ένα βιβλίο, κάτι άλλο σας έφερε σήμερα εδώ» Είχε μεγάλο δίκιο. Ο έμπειρος διαχρονικός αγωνιστής της αριστεράς «αποκάλυψε» τον μύχιο πόθο ενός μεγάλου μέρους της πολύπαθης αριστεράς που αδημονεί για το νέο ξεκίνημα. Ο κόσμος αυτός έρχεται για άλλη μια φορά μέσα από την σισύφεια πορεία του ελληνικού λαού και της ιστορίας του, να υπενθυμίσει τα λόγια του μεγάλου μας Ανδρέα Κάλβου :
Ω Έλληνες, ω θείαι
ψυχαί, ‘πού εις τους μεγάλους
κινδύνους φανερώνετε
ακάμαντον ενέργειαν  και υψηλήν φύσιν!
Ο άλλος μεγάλος μας Μ. Θεοδωράκης έκανε αυτούς τους στίχους Εγερτήριο Σάλπισμα τον καιρό της δικτατορίας που θα μας συνοδεύει όσο υπάρχουμε.
Η Ν. Βαλαβάνη στο κλείσιμο της εκδήλωσης αποκάλυψε και αυτή, ότι η επιλογή των ομιλητών δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού είχε την ευχέρεια να προσκαλέσει πολλούς άλλους φίλους της να μιλήσουν για το βιβλίο.

Με απλά λόγια, πρέπει να σταματήσουμε το αιμοβόρο παιχνίδι των πατρώνων του δήθεν ευρωπαϊκού ιδεώδους, οι οποίοι μεταχειρίζονται την κάθε μνημονιακή κυβέρνηση ως αναλώσιμη – διατηρώντας την έως ότου περάσει όσα μέτρα μπορεί, για να αντικατασταθεί από μία επόμενη που θα συνεχίσει την αποστολή της προηγούμενης, τροφοδοτώντας με τη σειρά της το σπιράλ του θανάτου. Για να μην βλέπουμε διαρκώς το έργο της καταστροφής με πληρωμή εισητηρίου αργού θανάτου, οφείλουμε να δούμε πως θα συγχρονίσουμε τα κοινά βήματα όλες οι αριστερές δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις επικεφαλής της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Όπως διαμήνυσε ο Π. Λαφαζάνης στην τοποθέτησή του έχουμε ανάγκη από μια σύγχρονη Εαμική συσπείρωση χωρις «Βάρκιζες»

Με την εκδήλωση αυτή ας ελπίσουμε ότι άρχισε η μεγάλη ανασύνταξη της νέας επίθεσης αφού χάσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο.

*Μέλος της ΛΑ.Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας