Μητσοτάκης: Ζητάει βοήθεια του ΝΑΤΟ. Ζητάει από λύκο να φυλάξει πρόβατα!

937

Την τουρκική προκλητικότητα στο ΝΑΤΟ αναμένεται να θέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει η Ελλάδα να περιμένει κάτι από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία;

Βοήθεια από το ΝΑΤΟ αναμένεται να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην καταληκτική ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, θα ζητήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να αποδοκιμάσει και να καταδικάσει τη γειτονική μας χώρα για την προκλητική συμπεριφορά της.

«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης.

Το Sputnik μίλησε με αναλυτές για να καταλάβει πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η προοπτική:

«Όταν βασίζεσαι στο ΝΑΤΟ δεν έχεις να περιμένεις και πολλά. Το ΝΑΤΟ έχει προϊστορία και πάντα, σε διενέξεις, παίρνει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Οπότε τι θα κάνει τώρα;», επισημαίνει στο Sputnik o Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α.

Και συμπληρώνει:

« Αυτή η τακτική (της κυβέρνησης) να επικαλείται το ΝΑΤΟ είναι καινούργια, τη στιγμή που η ίδια η Τουρκία το έχει επικαλεστεί και άλλες φορές. Μπορεί το ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Ελλάδα; Σε καμία περίπτωση. Ίσως θέσει το ζήτημα συνδιαχείρισης Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο. Προς τα εκεί πάει η κατάσταση. Το ΝΑΤΟ κάνει πράγματα, σύμφωνα μόνο με το συμφέρον του. Δεν συμφέρει το ΝΑΤΟ να πάρει το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς, καθότι είναι σημαντικά και διαφορετικά τα οικονομικά συμφέροντα, ανάμεσα στα μέλη του. Το ΝΑΤΟ δεν βοηθάει χωρίς λόγο, θα εξυπηρετήσει τα αμερικανικά μονοπώλια όπου και αν βρίσκονται».

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν τα είπε με τον Τραμπ και στη συνέχεια η Τουρκία ξεδιπλώνει την τακτική της, μπορεί και να μην είναι τυχαίο. Μήπως έχουν συμφωνήσει κάτι;

«Μόνο σε επίπεδο λόγου οι ΗΠΑ μπορούν να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας όχι μόνο δεν το βλέπουν αυτό, αλλά μπαίνουν ακόμα πιο βαθιά στο ΝΑΤΟ. Αυξάνουμε τις δαπάνες μας προς αυτό, συμμετέχουμε στις ασκήσεις τους. Αναλαμβάνουμε μέρος της αεροπορικής κάλυψης των Βαλκανικών. Εντασσόμαστε βαθύτερα στην επεκτατική τους πολιτική», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκτιμά ότι «δεν έχει κλείσει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας».

Σημειώνει δε πως «το μοτίβο που θέλουν να περάσουν οι κυβερνήσεις είναι ότι δεν εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα και δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σύμμαχοί μας μας στηρίζουν. Είναι όμως έτσι; Ξέρουμε πολύ καλά, πώς συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στην Ελλάδα, πέρα από το ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο μήκος κύμματος και o Δηµήτρης Καλτσώνης, επίκουρος καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, που μιλώντας στο Sputnik τόνισε τα εξής:

«Το ΝΑΤΟ είναι ο πλέον ακατάλληλος θεσμός για να βρει η Ελλάδα το δίκαιο της απέναντι στις παραβιάσεις της Τουρκίας. Αυτό, γιατί το έχει δείξει η ιστορική εμπειρία και το πώς έχει σταθεί το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ απέναντι σε αντίστοιχες περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό. Το ίδιο το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, είναι από τις δυνάμεις από τις οποίες συστηματικά, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ακόμα και αν υποθέσουμε, ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας, αυτό θα γινόταν μόνο αν, πιθανότατα, η Ελλάδα αποφάσιζε να μπλοκάρει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Καμία ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν έχει αποφασίσει να αντισταθεί απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι το καταλληλότερο μέσο είναι η προσφυγή στη διεθνή κοινότητα και στα όργανά της. Πρωτίστως στον ΟΗΕ, όπου εκεί υπάρχουν και άλλα κράτη, που πρέπει να πάρουν θέση, απέναντι στις δράσεις του τουρκικού αντιδραστικού καθεστώτος».

*Πηγή: sputnik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας