Με μεγάλες απώλειες (-1,62%) και χαμηλό τζίρο το Χρηματιστήριο Αθηνών

1270
χρηματιστήριο

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποχωρώντας κάτω και από τις 640 μονάδες, ενώ αναίρεσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα που είχαν αποκτήσει οι long κατά τη διάρκεια της αντίδρασης της προηγούμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,62% στις 638,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 635,50 μονάδων (-2,04%) και 646,08 μονάδων (-0,41%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 1 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,60%, στις 1.669,98 μονάδες, ενώ στο -1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.010,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,18% στις 465,42 μονάδες.

Μπορεί η αγορά να μην έχει φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν από την αντίδραση, εντούτοις τεχνικά το τριήμερο ράλι των αρχών του Δεκεμβρίου είναι πλέον ως μη γενόμενο, αφού η αναδίπλωση κάτω από τις 650 μονάδες επιτρέπει και πάλι στους short να έχουν το πάνω χέρι στην αγορά. Και όσο μένει κάτω από αυτό το όριο, θα συντηρούνται οι αμφιβολίες για το πόσο έχει ολοκληρωθεί η πτωτική τάση που επικράτησε σχεδόν ολόκληρο το 2018.

Βέβαια, αυτό που σημειώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι με το διεθνές κλίμα τόσο αρνητικό, ή στην καλύτερη περίπτωση ευμετάβλητο, η ελληνική αγορά δεν θα μπορεί να δημιουργήσει τις δυνατότητες εκείνες που απαιτούνται για να “μαζέψει” στο τέλος τις απώλειες του 2018, οι οποίες ξεπερνούν το 20%. Και αυτό θα είναι μια μεγάλη ήττα για όσους πίστευαν ότι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα έφερνε την αγορά σε πιο δίκαιες αποτιμήσεις από αυτές που βλέπουμε στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα.

Το τελευταίο μάλιστα, επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ορισμένες εισηγμένες, τα οποία κάθε άλλο παρά κακά ήταν. Τουναντίον, δεν ήταν λίγες οι εισηγμένες που εξέπληξαν θετικά τους επενδυτές και μεγάλωσαν τα ερωτήματα για τις πραγματικές αιτίες της χρηματιστηριακής τους αδυναμίας.

Πάντως, εκτός των παραπάνω, η εγχώρια επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου η κυβέρνηση, με βασικό εκπρόσωπο τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, επιδιώκει την προβολή της Ελλάδας με αφορμή το συνέδριο της Capital Link και αναζητά επενδυτές, δεσμευόμενη για μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, οι επαφές που θα γίνουν σήμερα έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Ελλάδα στον δρόμο προς τις αγορές (μετέχει και ο ΟΔΔΗΧ που ολοκληρώνει όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ τον σχεδιασμό για το 2019) και λόγω των επαφών που έχουν προαναγγελθεί με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Ενδιαφέρον θα έχουν όμως και τα “μηνύματα” που θα λάβουν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας από την αγορά. Από κυβερνητικής πλευράς μετέχει και η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, ενώ πολυπληθής είναι η παρουσία εκπροσώπων των τραπεζών και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, η ΕΧΑΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι Φουρλής, Eurobank, Σαράντης, ΟΛΠ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

Άνω του -1% έκλεισαν οι Εθνική, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, Alpha Bank, Λάμδα και Coca Cola, ενώ μικρές απώλειες κατέγραψαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν και Aegean. Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με κέρδη 1,20% και η Τέρνα Ενεργειακή στο +0,17%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας