Με επιτυχία η εκδήλωση για την ίδρυση Σωματείου φίλων Iskra-Παρέμβαση Λαφαζάνη

2057
iskra

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5), η εκδήλωση στην οποία συζητήθηκε η ίδρυση Σωματείου Φίλων Iskra.

Η εκδήλωση είχε ικανοποιητική συμμετοχή, παρά την δύσκολη θερινή περίοδο που διανύουμε και το γεγονός ότι την ίδια ώρα πραγματοποιείτο στο κέντρο της Αθήνας πορεία κατά των μέτρων “κατάργησης” των διαδηλώσεων, η οποία εξαγγέλθηκε τις τελευταίες μέρες και αφού είχε ανακοινωθεί η εκδήλωση της Iskra και ενώ η αστυνομία κατά απαράδεκτο τρόπο είχε κλείσει όλους τους δρόμους στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και τις στάσεις του μετρό, καθιστώντας το τελευταίο απροσπέλαστο.

Ομιλία Π. Λαφαζάνη

Στην εκδήλωση μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος σύνταξης της Iskra.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Iskra δεν είναι όργανο κανενός κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης αλλά μια ανεξάρτητη παρεμβατική ιστοσελίδα με ιδιαίτερη μοναδική και εναλλακτική στο σημερινό σύστημα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα.

H Iksra, τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, έχει στην σημαία της ως πρώτες προτεραιότητες τον αγώνα για να απαλλαγεί η χώρα μας από την βαθιά ιστορική εξάρτηση και την ιμπεριαλιστική κηδεμονία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα είδος μισο-αποικίας και τον παράλληλο αλληλένδετο αγώνα για να βγει η χώρα μας από την κρίση, με ένα σύγχρονο προοδευτικό δρόμο ανάπτυξης, παραγωγικής ανόρθωσης, βαθιάς δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Iskra, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσπαθεί να συνδυάσει ένα σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό ριζοσπαστισμό και μια νέα πρόταση διεξόδου από την κρίση που θα στηρίζεται σε μια οικονομία προωθημένης παραγωγικότητας, καινοτομίας και τεχνολογικής ανανέωσης, με μια βαθιά δημοκρατική πατριωτική αντιιμπεριαλιστική στρατηγική.

Η Iskra δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη ανύψωσης ενός απελευθερωτικού πατριωτικού και αντιιμπεριαλιστικού πνεύματος μέσα στον αριστερό προοδευτικό χώρο και στον ελληνικό  λαό. Σημαντικό μέρος της σημερινής αριστεράς έχει, δυστυχώς, παραιτηθεί στην ουσία από την ΕΑΜική και ΕΛΑΣιτικη παράδοσή της, την οποία περισσότερο χρησιμοποιεί  ως φολκλόρ και μουσειακό είδος, ενώ, συχνά, νοιώθει άβολα ή και ενοχικά όταν αναφέρεται στις μεγάλες έννοιες του πατριωτισμού, της Ελλάδας και της πατρίδας, τις οποίες έχει, περίπου, χαρίσει σε ένα δουλοπρεπές και προσκυνημένο κατεστημένο της διαπλοκής και της αρπαχτής ή σε μια εθνοκάπηλη ακροδεξιά, που από κοινού κάνουν πολιτικό πλιάτσικο, πολιτικό εμπόριο και παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς με αυτές τις έννοιες.

Μέγα το λάθος για αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσιμων εθνικών απειλών, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η Ελλάδα, το έθνος και η πατρίδα είναι πρώτα από όλα συνυφασμένα με την εργατική τάξη και τα πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα, τα οποία έχυσαν το αίμα τους για να υπάρξουν και είναι αυτά τα πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την Ελλάδα και την πατρίδα μας για να τις αλλάξουν, δίνοντας πνοή ανεξαρτησίας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο.

Νέα παγκόσμια κατάσταση-Νέες προκλήσεις για Αριστερά

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η περιοχή μας, η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν αλλάξει εκ βάθρων και έχουν περάσει σε μια εντελώς νέα εποχή, την οποία χαρακτηρίζει η κατάρρευση των παλαιών δογμάτων και μια συνολική κρίση που τη συνοδεύουν νέες πραγματικότητες, αντιθέσεις, ανταγωνισμοί και ανάγκες και στην οποία νέα εποχή η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης στην ιστορία της οικονομικής και εθνικής κρίσης σε ειρηνική περίοδο.

Ζούμε την βαθιά διαίρεση και τον κατακερματισμό της Δύσης και το βασανιστικό τέλος της Ε.Ε, της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Στην περιοχή μας βλέπουμε την αδυναμία της Ε.Ε να διαδραματίσει, χωρίς τις ΗΠΑ, ένα ουσιαστικό ιμπεριαλιστικό στρατιωτικό ρόλο στοιχειώδους ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλοτε κυρίαρχες σε αυτούς τους εδαφικούς άξονες, βρίσκονται σε αποχώρηση χωρίς να μπορούν να φέρουν, πλέον, σε πέρας υπερπόντιες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ όσες διεξήγαγαν τα τελευταία χρόνια γνώρισαν οικονομική αιμορραγία και στρατιωτικές και πολιτικές ήττες.

Το κενό ισχύος που εμφανίζει η Δύση σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής , της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, της Κεντρικής Ασίας και εν μέρει των Βαλκανίων επιχειρεί να καλύψει ορμητικά η Τουρκία με τον επεκτατισμό της, τις στρατιωτικές επεμβάσεις της και τις νεοθωμανικές φιλοδοξίες της.

Ελλάδα και Κύπρος όσο συνεχίζουν να είναι κολλημένες σαν στρείδια στα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα θα έχουν την τύχη της Ιφιγένειας με συνέπεια να θυσιαστούν σε όφελος της Τουρκίας, η οποία θα αποτελεί το μήλο της έριδος τόσο για την Ε.Ε όσο και για τις ΗΠΑ.

Η ριζική αλλαγή αμυντικών και εξωτερικών προσανατολισμών της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί θέμα επιβίωσής τους και στις σημερινές συνθήκες δεν είναι μόνο απόλυτα αναγκαία αλλά και άκρως ρεαλιστική και επείγουσα.

Σε αυτήν την περίοδο κλείνει οριστικά ένα ιστορικό κεφάλαιο για την αριστερά και η τελευταία για να μπορέσει να σταθεί στο προσκήνιο και να αντεπιτεθεί στις νέες συνθήκες, χρειάζεται όχι μερεμέτια και φτιασιδώματα, φραστικούς εξωραϊσμούς και λεκτικές κενές περιεχομένου ακροβασίες αλλά μια ριζική και σε βάθος επαναθεμελίωση, μέσα από την ταυτόχρονη αξιοποίηση των καλύτερων θεωρητικών, πολιτικών και αγωνιστικών στιγμών και παραδόσεων της.

Η Iskra η μόνη που αμφισβητεί εφ’ όλης της ύλης το σύστημα και προτείνει ρεαλιστική εναλλακτική λύση

Η Ιskra, συνέχισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, είναι η μόνη, σχεδόν, ιστοσελίδα, η οποία αμφισβητεί σε βάθος και εφ’ όλης της ύλης την κυρίαρχη στρατηγική των κατεστημένων κέντρων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή μέσα από τις γραμμές της προβάλλεται μια επίκαιρη, ριζοσπαστική, άκρως ρεαλιστική και απόλυτα αναγκαία εναλλακτική πρόταση. Μια εναλλακτική πρόταση η οποία δεν παραπέμπει κατά τα συνήθη ούτε σε μια αέναη διαμαρτυρία ούτε σε μια μεταφυσική αλλαγή του συστήματος στο μέλλον, όταν θα έχουν ωριμάσει, υποτίθεται, οι συνθήκες αλλά αποτελεί μια επίκαιρη υπόθεση αγώνα και ανατροπής.

Η Iksra για αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τα κατεστημένα κέντρα στη χώρα μας, τα οποία κατανοούν πλήρως ότι η φωνή της δεν πρέπει να εξαπλωθεί, γιατί αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το σύστημα τους.

Η Iskra ενοχλεί

Η Iskra ενοχλεί γιατί θέτει σε πρώτο πλάνο την απαλλαγή από την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας.

Γιατί υποστηρίζει την ανάγκη εθνικού νομίσματος και εθνικής νομισματικής πολιτικής σε μια πορεία αποδέσμευσης από την Ε.Ε, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός προοδευτικού οικονομικοκοινωνικού προγράμματος διεξόδου και ανάπτυξης.

Γιατί υποστηρίζει τη εθνικοποίηση των τραπεζών και ένα νέο ρόλο τους. Γιατί αντιτίθεται αγωνιστικά και με τίμημα διώξεις και δίκες, στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Γιατί υποστηρίζει γενναίες ρυθμίσεις και σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη. Γιατί θεωρεί απόλυτη ανάγκη τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, ως όρο για να έχει μέλλον η χώρα.

Γιατί προτείνει μια νέα πολυδιάστατη στρατηγική οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, με αιχμή την στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα στο πλαίσιο νέων συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή μας και στη Μεσόγειο για την προάσπιση της ακεραιότητας της χώρας μας και της γενικότερης ειρήνης και σταθερότητας.

Γιατί συντάσσεται με τον αγώνα του Άσαντ στη Συρία ενάντια στον Τούρκο εισβολέα και γιατί στηρίζει τις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης ενάντια στο καθεστώς ανδρεικέλων της Τουρκίας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Γιατί υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση ενάντια στην βάρβαρη κατοχή και την πολιτική εποικισμών και γενοκτονίας του Ισραήλ.

Η Iksra ενοχλεί, ακόμα, γιατί μάχεται κατά της διαπλοκής και ενός παρακμιακού, διεφθαρμένου και δουλοπρεπούς πολιτικού κατεστημένου, προτείνοντας αυτό που ονομάσαμε ένα νέο παραγωγικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό, μεταβατικό πρότυπο για τη χώρα.

Ένα πρότυπο που αντιμάχεται τις παρασιτικές, γραφειοκρατικές, πελατειακές και διαπλεκόμενες πρακτικές του κράτους και του Δημόσιου τομέα και τάσσεται υπέρ της πλήρους αναδιοργάνωσής τους με όρους παραγωγικής αποτελεσματικότητας, διαφάνειας, προωθημένης οικονομικής απόδοσης και κοινωνικής προσφοράς, ενώ την ίδια ώρα αγωνίζεται για νέα πλαίσια στον ιδιωτικό τομέα που θα συνδυάζουν, όσο το δυνατόν, επενδύσεις, παραγωγική δραστηριότητα και καινοτόμες προσπάθειες, με ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Απόλυτα αναγκαία για τη συνέχιση της παρουσίας της Iskra η οικονομική ενίσχυση των φίλων και αναγνωστών της

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε στη συνέχεια ότι η Iskra δεν είναι μια εμπορική ιστοσελίδα, όπως οι άλλες ιστοσελίδες και ότι για να υπάρχει στηρίζεται σε μια ελάχιστη ομάδα συνεργατών και κυρίως τη δική του προσωπική οικονομική αιμορραγία που προέρχεται από το υστέρημα του και την ενίσχυση λίγων φίλων της Iskra.

Παρ όλες τις τεράστιες αυτές δυσκολίες, η Iskra, ιδιαίτερα από τις αρχές του 2020 και με την ενίσχυση του ανεξάρτητου προσανατολισμού της, σημείωσε μια ραγδαία αύξηση της αναγνωσιμότητας της, η οποία συνάντησε την “ενόχληση” του Facebook, το οποίο, για να μας περιορίσει, έλαβε μέτρα ενάντια στην Iskra, διακόπτοντας για μεγάλο διάστημα τη διανομή των κειμένων της στους φίλους της Iskra, με την κατηγορία δημοσίευσης “ψευδούς είδησης“.

Πόσο ψευδείς ειδήσεις δημοσιεύει η Iskra, το ξέρουν καλά οι αναγνώστες της και μπορούν να το διαπιστώσουν όλοι με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας!

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ακολούθως σημείωσε πως αν η Iskra δεν μπορέσει να βρει άμεσα οικονομικούς πόρους, δεν θα είναι δυνατόν να συνεχίσει το επόμενο κρίσιμο διάστημα την αναντικατάστατη παρουσία της στο Διαδίκτυο.

Για αυτό, φίλοι και φίλες, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα Σωματείο φίλων Iskra και μέσω της μαζικής εγγραφής μελών να επιχειρήσουμε την τακτική μηνιαία οικονομική στήριξη της Iskra με 5 έως 10 ευρώ, ως ελάχιστη μηνιαία κατάθεση κάθε μέλους αλλά και για να στηρίξουμε πολιτικά, να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο της Iskra και να την διαδώσουμε.

Σήμερα ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια εγγραφών και ίδρυσης του Σωματείου και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια στα μέσα Σεπτέμβρη με μια νέα συνάντηση και Συνέλευσή μας που θα οριστεί μέσα στον Αύγουστο.

Η Iskra μέσα στο σκληρό επερχόμενο φθινόπωρο ελπίζουμε να πάρει ένα φιλί οικονομικής ζωής, για να συμβάλει με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, ώστε να ανάψει επιτέλους η ΣΠΙΘΑ μιας νέας λαϊκής εξέγερσης για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Οι λογαριασμοί οικονομικής στήριξης είναι:

IBAN: GR95 0110 1290 0000 1290 0329 058

ΑΡ. Λ/ΣΜΟΥ: 129/003290-58 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6970417028

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας