Μεταμνημονιακή εποχή: Το νεοφιλελεύθερο σχολείο και η εργασιακή ομηρία είναι εδώ

1598
σχολείο

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά και οι διθύραμβοι της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πιο εκκωφαντικοί από ποτέ. Ένα πέπλο πλασματικής ευδαιμονίας σκεπάζει πανελλαδικά το χώρο της Εκπαίδευσης, θέλοντας να βοηθήσει στο να πειστούν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, ότι όλα βαίνουν καλώς σε μια κανονικότητα, πιο ομαλή από ποτέ.

Η πρόσληψη των συναδέλφων αναπληρωτών πριν από το πρώτο κουδούνι παρουσιάζεται ως θρίαμβος, χωρίς βέβαια να αναφέρεται από κανέναν επίσημο κυβερνητικό φορέα το γεγονός της μόνιμης αναπλήρωσης του εαυτού τους και το ότι η εργασιακή προϋπηρεσία σφαγιάζεται στο μνημονιακό βωμό της αριστείας και της αέναης συλλογής χαρτιών και προσόντων.

Άλλη μια χρονιά ξεκινάει και δεν έγιναν πάλι μόνιμοι διορισμοί, καθώς, όπως παραδέχεται κι αποδέχεται η κυβέρνηση, οι «θεσμοί» συνδέουν τους όποιους μελλοντικούς διορισμούς στην Εκπαίδευση με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της «Αξιολόγησης», που έχει ως απώτερο στόχο είτε την κινητικότητα είτε τις απολύσεις. Κι έτσι, από τα 25.000 κενά κατά το Υπουργείο, που είναι πολύ περισσότερα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, καλύφθηκαν μόνον τα 16.000 με αναπληρωτές, εντείνοντας το καθεστώς εργασιακής ομηρίας κι ανασφάλειας χιλιάδων συναδέλφων κι ελαστικοποιώντας περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει, λοιπόν, η πρώτη «μεταμνημονιακή», στη διάρκεια της οποίας ηλεηλασία των μισθών και των συντάξεωνη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και η αρπαγή της λαϊκής κατοικίαςη φοροεπιδρομή στα χαμηλά στρώματαη ανεργία και η κατεδάφιση των κοινωνικών αγαθών, πολιτική που συνεχίζεται σταθερά για ένατη συνεχή χρονιά, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής κόλασης.

Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την κυβέρνηση μετά το «πέρας» των μνημονίων, για να εφαρμοστούν τα πορίσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, χαράζουν σήμερα τέτοιες τομές στο σώμα της Εκπαίδευσης, που επικυρώνουν τελεσίδικα την αποδόμηση του Δημόσιου Σχολείου και προωθούν αγοραία Εκπαίδευση και την απόσυρση του κράτους από την υποστήριξη του μορφωτικού αγαθού.

Παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα του Υπουργείου, για να παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικές αλλαγές με παιδαγωγική γλώσσα και κοινωνικό πρόσημο, η αλήθεια είναι πως οι κυβερνώντες δεν ορρωδούν προ μηδενός, ώστε να μειωθεί η ανά μαθητή δαπάνη του Κρατικού Προϋπολογισμού για τα Δημόσια Σχολεία, που αποτελεί κυρίαρχη δέσμευση στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που υλοποιούν. Κι έτσι, από το Νηπιαγωγείο ως το Δημοτικό κι από το Γυμνάσιο έως το Λύκειο, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της θεαματικής αποδόμησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού έργου, η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και η ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών του συνθηκών.

Θεωρούμε πως το μεγάλο στοίχημα της περιόδου είναι ένα πλατύ μέτωπο αγώνα. Μέτωπο που αν αναχθεί στην Εκπαίδευση, θα συνενώσει τους πάντες: μόνιμους, αναπληρωτές, δασκάλους, ειδικότητες, νηπιαγωγούς, καθηγητές και γονείς. Μέτωπο αντιμνημονιακό κι αντικυβερνητικό. Που θα συνενώσει όλες τις δυνάμεις του αγώνα και τα πολιτικοσυνδικαλιστικά τους ρεύματα σε ένα μεγάλο μπλοκ ανατροπής. Που θα συνενώσει τα διάσπαρτα και μεμονωμένα αγωνιστικά επεισόδια και τα σπαράγματα ακτιβίστικης δράσης, σε μια μεγάλη κι ενιαία δύναμη πυρός. Που θα γεμίσει τις αίθουσες των Συνελεύσεων και θα αφαιρέσει τη διαχείριση των αγώνων από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, αναδεικνύοντας ένα ανεξάρτητο και μάχιμο κέντρο για το συντονισμό τους. Που, μέσα σε ένα γενικότερο αγωνιστικό σχέδιο θα μπλοκάρει μαζικά στην πράξη πλευρές της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που συντελείται. Που θα δώσει το λόγο στους μάχιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ασφυκτιούν και απογοητεύονται από τις παραταξιακές στρατηγικές, τις κομματικές περιχαρακώσεις, την πεπατημένη «δράση» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, αγωνιούν για την ανάταση του κινήματος και βλέπουν την ελπίδα στο μέτωπο των πραγματικών αγώνων και της ανατροπής.

Ένα μέτωπο αγώνα που την επόμενη περίοδο ενιαία, αποφασιστικά, δυναμικά, θα προβάλλει, θα απαιτεί και θα διεκδικεί:

  • Την απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και περικοπών (σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Ειδική Αγωγή και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής τους.

  • Την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, τα ΓΕΛ και τα Γυμνάσια.

  • Να μείνουν ανοιχτά και να αναπτυχθούν όλα τα τμήματα τον Σεπτέμβριο με εγγραφές και μετεγγραφές. Καμία μετακίνηση μαθητών.

  • Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες Γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.

  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

  • Τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς και το διορισμό όλων των αναπληρωτών – Καμιά απόλυση αναπληρωτή και διασφάλιση της επαναπρόσληψής τους. Την κατάργηση του ν.3848 και του προσοντολογίου.

  • Να μη γίνει καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικών και να δοθούν οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

  • Δωδεκάχρονο σχολείο για όλους, κατάργηση των εξεταστικών φραγμών, Δίχρονο νηπιαγωγείο, Δημόσια Δωρεάν παιδεία χωρίς αποκλεισμούς.

  • Γενναία Χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης, για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές και ανάγκες των σχολείων, μείωση των αριθμών ανά τμήμα.

  • Κατάργηση της «Αξιολόγησης» κάθε είδους και κάθε μορφής. Δημοκρατικό σχολείο, όλη την εξουσία στους συλλόγους διδασκόντων, ξήλωμα του μηχανισμού των αξιολογητών και των συμβούλων–επιθεωρητών.

  • Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, νέα και σύγχρονα, που θα προάγουν την κριτική σκέψη, την ολόπλευρη γνώση και την κοινωνική χειραφέτηση. Απόσυρση των ιδιωτών, των χορηγών, της επιχειρηματικότητας, του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης του από το Δημόσιο σχολείο.

  • Μισθό αξιοπρεπή για ζωή αξιοβίωτη, αποκατάσταση όλων των απωλειών του εισοδήματος της τελευταίας ενναετίας, ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.

Όσα συμβαίνουν στην εκπαίδευση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλη η κοινωνία υφίσταται τα σκληρά μέτρα μιας βαθιά ταξικής πολιτικής που υλοποιεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μέτρα που συναντούν την πλήρη συναίνεση όλου του υπόλοιπου μνημονιακού μπλοκ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή). Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι όλοι οι αγώνες μας ενάντια στην αποδόμηση της δημόσιας Εκπαίδευσης, για να έχουν στηρίγματα και νικηφόρα πορεία πρέπει να συναντηθούν με τους αγώνες της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας για την ανατροπή και τη ρήξη με το μνημονιακό καθεστώς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΟΝΕ, το ΔΝΤ.

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών και η Αγωνιστική Ριζοσπαστική ΕΝότητα, παρά την περιχαρακωμένη στάση άλλων δυνάμεων του ριζοσπαστικού χώρου της συνδικαλιστικής αριστεράς, στάση που ευνόησε και ευνοεί εκ των πραγμάτων τα σχέδια του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους συλλόγους και τα πρωτοβάθμια σωματεία για το ενωτικό μέτωπο, να σπάει την κομματική και παραταξιακή περιχαράκωση, να αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αγωνιστικού σχεδίου πραγματικών αγώνων σύγκρουσης και ανατροπής, ως του μόνου δρόμου για μια νικηφόρα πορεία της μαχόμενης εκπαίδευσης και της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Με αυτές τις αξίες ενισχύουμε τα ριζοσπαστικά σχήματα που συμμετέχουμε και με αυτές τις αξίες συγκροτούμε καινούργια. Για ένα τέτοιο ενωτικό Μέτωπο, δηλώνουμε παρόντες και παρούσες και τείνουμε το χέρι σε όλες τις δυνάμεις του κινήματος, σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, σε όλες και όλους τους συναδέλφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας