Μετά την “προδοσία” Τσίπρα-κατεστημένου, τον αγωγό ρωσικού αερίου ολοκληρώνει η Βουλγαρία

1569
βουλγαρία

Ως γνωστόν, τον Ιούνιο του 2015 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως υπουργός τότε Ενέργειας, υπέγραψε μια ιστορική Συμφωνία στην Πετρούπολη της Ρωσίας με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Alexander Novac, για τη διέλευση μεγάλου αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα και με κατεύθυνση την κεντρική Ευρώπη, αγωγού που θα ξεκινούσε από τη Ρωσία και θα έφτανε στη χώρα μας δια μέσου της Mαύρης Θάλασσας και της ευρωπαϊκής Τουρκίας, αν και τότε η Τουρκία είχε κακές σχέσεις με την Ρωσία και έκανε νερά για να προχωρήσει το έργο από το έδαφος της.

Δυστυχώς, όμως, το έργο αυτό δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί, γιατί ακολούθησε μια πολύ μεγάλη προδοσία των συμφερόντων της χώρας μας.

Όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποχώρησε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η τελευταία συνομολόγησε και ψήφισε το καταστροφικό τρίτο Μνημόνιο, η Συμφωνία με τη Μόσχα για τον αγωγό φυσικού αερίου, η οποία δεν  είχε μόνο μεγάλη ενεργειακή και οικονομική σημασία αλλά και μεγάλη σημασία, πρώτα από όλα για την ασφάλεια της χώρας πετάχτηκε, με τη συναίνεση όλων των κατεστημένων κομμάτων,  στον κάλαθο των αχρήστων.

Τώρα ο αγωγός αυτός, αρκετά μικρότερος, περνάει από την Βουλγαρία, η οποία απ’ ότι φαίνεται είναι πολύ λιγότερο μαριονέτα των δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων και συγκεκριμένα των ΗΠΑ και των πιο αντιδραστικών κύκλων της Ε.Ε.

Οι βουλγαρικές Αρχές διαβεβαίωσαν τη Ρωσία ότι ο αγωγός Balkan Stream που αποτελεί επέκταση του ρωσοτουρκικού αγωγού TurkStream, θα ολοκληρωθεί όπως συμφωνήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2021, δήλωσε ο επικεφαλής του 4ου Ευρωπαϊκού τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Yuri Pilipson σε συνέντευξή του στο Sputnik.

«Η κατασκευή της επέκτασης του αγωγού TurkStream στην επικράτεια της Βουλγαρίας συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2021. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ έχει την πρόοδο του έργου υπό τον προσωπικό του έλεγχο επιθεωρώντας τακτικά τα εργοτάξια» δήλωσε ο Yuri Pilipson στο Sputnik.

Παράλληλα, οι προετοιμασίες για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη Belene κοντά στον Δούναβη συνεχίζονται επίσης παρά την πανδημία του κορονοϊού, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Τον Ιανουάριο, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova είχε δηλώσει ότι η χώρα έχει την πρόθεση να αντικαταστήσει τους μισούς όγκους φυσικού αερίου που εισήχθησαν από τη Ρωσία με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Pilipson, η Βουλγαρία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου χωρίς νομικές και οικονομικές συνέπειες, καθώς η μακροχρόνια σύμβαση μεταξύ της Gazprom Export και της Bulgargaz ισχύει έως το 2025.

Ο αγωγός 474 χιλιομέτρων της Βουλγαρίας θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας στη Σερβία και την Ουγγαρία. Οι μεταφορές από τη Ρωσία προς την Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας