Μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Μεγαλόπολη: Βροντερό όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

2995
Μεγαλόπολη

Με μια τεράστια συγκέντρωση που ήταν δύο φορές τουλάχιστον μεγαλύτερη από την συγκέντρωση του 2014, όταν οι Σαμαράς και Βενιζέλος θέλησαν πάλι να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ, ο λαός της Πελοποννήσου βροντοφώναξε στον κ. Τσίπρα χθες το βράδυ (Πέμπτη 4 Μαΐου 2017) ότι «η Μεγαλόπολη με μια φωνή λέει κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ».

Στην αρχή υπήρξαν μεγάλες αποδοκιμασίες όταν διαβάστηκε το μήνυμα που έστειλε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού. Πολλοί συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν το γεγονός ότι ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, που υπέγραψε τη συμφωνία, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης.

Στη μεγάλη συγκέντρωση εντυπωσιακό ήταν το μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας. Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Είμαστε πάλι εδώ, όπως ήμασταν και το 2014 όταν η κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου επιχείρησε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ. Αλλά σήμερα είμαστε δύο φορές περισσότεροι από το 2014. Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, νόμισαν τα αρπακτικά της τρόικα ότι επειδή ο κ. Τσίπρας πρόδωσε όχι μόνο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ίδια τη λαϊκή εντολή, ο λαός θα απογοητευτεί και θα καθίσει σπίτι του και θα αφήσει ήσυχο τον κ. Τσίπρα και το μνημονιακό του συνέταιρο τον κ. Μητσοτάκη να ξεπουλήσουν τον ενεργειακό γίγαντα της χώρας, τη ΔΕΗ. Πλανώνται όμως πλάνη οικτρά. Ο λαός απάντησε με τη σημερινή του παρουσία και είπε «Όχι δεν πουλάμε τη ΔΕΗ». Ο λαός δεν το βάζει κάτω επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ανδρεικέλων, μια κυβέρνηση που έχει βάλει πωλητήριο όχι μόνο στη ΔΕΗ, αλλά στην ίδια τη χώρα. Ούτε το βάζει κάτω επειδή η μνημονιακή αντιπολίτευση είναι και αυτοί ανδρείκελα της τρόικα και συναγωνίζονται ποιος θα ξεπουλήσει πιο γρήγορα και πιο πολλά από τα «ασημικά» της χώρας. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Τσίπρας, ο μεγαλύτερος προβοκάτορας της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος κυβερνά με συνεχή κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος είναι πιο μνημονιακός και από την τρόικα να ζητάει μεγαλύτερο ακόμα ξεπούλημα της ΔΕΗ και της χώρας. Τους το λέμε δυνατά για να το ακούσουν όλοι. Η ΔΕΗ δεν είναι προσωπική περιουσία ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Μητσοτάκη ούτε της κ. Γεννηματά ούτε του κ. Σταύρου Θεοδωράκη ούτε του κ. Λεβέντη για να την διαλύσουν και να την εκποιήσουν. Δεν είναι περιουσία κανενός μνημονιακού υποτακτικού της τρόικα. Η ΔΕΗ είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, την οποία την έχτισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι εργαζόμενοι και όλος ο Ελληνικός λαός. Γι’ αυτό θα παραμείνει περιουσία του Ελληνικού λαού.

Ο κ. Τσίπρας λέει για ακόμη μια φορά ψέματα στον ελληνικό λαό. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υποχρεώνει καμιά κυβέρνηση να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζει ότι οι ιδιώτες δικαιούνται να μπουν στα νέα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα.

Συγκεκριμένα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει ότι «Η πρόσβαση σε ποσοστό 40% για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αναφορά στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στην Ελλάδα και όχι με αναφορά στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της ΔΕΗ. Η Επιτροπή κατέληξε στο ποσοστό 40% λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η ΔΕΗ είχε ήδη και θα διατηρούσε προνομιακή πρόσβαση σε ποσοστό 60% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη». Συνεπώς, πρόκειται για μία παράνομη απαίτηση εκ μέρους της Κομισιόν.

Φίλες και φίλοι,

Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, να μη ξεπουληθεί η ΔΕΗ, αρκεί να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός και ένα μεγάλο και πλατύ προοδευτικό αντιμνημονιακό μέτωπο.

Οι στιγμές είναι ιστορικές, γι’ αυτό είναι υποχρέωση ΤΩΡΑ όλων των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών και πατριωτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων να συγκροτήσουμε ένα πλατύ αντιμνημονιακό μέτωπο για να ανατραπούν όλοι οι μνημονιακοί, για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στο λαό, για να μην ξεπουληθεί και χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, για να μην ξεπουληθεί η ίδια η Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα και οφείλουμε όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες και να συμπορευτούμε, διαφορετικά, ανεξάρτητα από προθέσεις, αν γυρίζουμε τη πλάτη στην συνεργασία και φανούμε κατώτεροι των αναγκών και των περιστάσεων, η ιστορία θα μας κρίνει πολύ αυστηρά και θα μας χρεώσει, γιατί θα έχουμε επιτρέψει στο Τσίπρα στο Μητσοτάκη και στους λοιπούς μνημονιακούς να φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο το λαό και να ξεπουλήσουν όχι μόνο τη ΔΕΗ αλλά και την Ελλάδα».

Στη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της Πελοποννήσου ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ μίλησαν επίσης:

Ο Μητροπολίτης Μεγαλόπολης Ιερεμίας, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «Ανοσιούργημα η μετατροπή της ΔΕΗ σε ιδιωτική επιχείρηση. Η Εκκλησία δεν μπορεί να αποξενώνεται από την αγωνία των παιδιών της. Η Μεγαλόπολη έγινε δυνατή επειδή από χρόνια έχει τον λιγνίτη, έχει τη ΔΕΗ και κάθε μέρα ιδρωκοπάει η εργατιά στην τίμια δουλειά», είπε ο κ.κ. Ιερεμίας και χαρακτήρισε ανοσιούργημα τη μετατροπή της ΔΕΗ από δημόσια σε ιδιωτική, ενώ καταχειροκροτήθηκε όταν προέτρεψε τον κόσμο να αποδιώξει τους εχθρούς της πίστης, της πατρίδας και της Μεγαλόπολης. Μας απομένει ένα πράγμα: Ο αγώνας. Θα υψώσουμε λάβαρο!».

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Δ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό, μη διαπραγματεύσιμο». Και στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τόπος της Μεγαλόπολης συνέδεσε την τύχη του με τη ΔΕΗ που συντάσσεται και συμπαρατάσσεται στον αγώνα των εργαζομένων της Επιχείρησης. «Η Μεγαλόπολη συντάσσεται στις διεκδικήσεις και στις διαχρονικές θέσεις όλων των τοπικών κοινωνιών των ενεργειακών Δήμων της χώρας». Και υπογράμμισε ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού θέλει δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας. «Πρέπει εις πείσμα των απαιτήσεων και των δύσκολων συνθηκών του περιβάλλοντος της σκληρής μνημονιακής πολιτικής να ενισχυθεί η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έγινε ενεργειακός κολοσσός όχι από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων συνταγών, αλλά μόνο από τον κόπο, τον μόχθο, τη θυσία και της ζωής ακόμα των εργαζομένων της».

Στη συνέχεια μίλησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης ο οποίος τόνισε: «Δεν πουλάμε, γιατί δεν πουλιόμαστε. Η ενέργεια και το νερό δεν είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιηθούν, επειδή όπου έχει συμβεί αυτό, η ανεργία εκτινάσσεται, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ουγγαρία. Τι δεν καταλαβαίνουμε στην Ελλάδα; Ο λαός θα δώσει τη λύση!».

Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Ντίνα Νικολάκου, η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Επαναλαμβάνουμε την καθαρή θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου χωρίς μισόλογα: Ούτε πουλάμε ούτε ξεπουλάμε. Είμαστε δίπλα στον Δήμο και στους εργαζομένους. Είναι έλλειμμα που σήμερα δεν είναι εδώ οι εκπρόσωποι της Αρκαδίας στο Κοινοβούλιο» είπε η κυρία Νικολάκου, στηλιτεύοντας την απουσία των βουλευτών από την κινητοποίηση και ζήτησε την ξεκάθαρη θέση των κομμάτων επάνω στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Β. Γιαννακούρας επεσήμανε ότι: «Θα χάσει η Πελοπόννησος αν πωληθεί η ΔΕΗ. Η Περιφέρεια είναι είναι εναντίον της πώλησης επειδή η πώληση αυτή έχει πολλά σκοτεινά σημεία. Δεν πουλιέται το ρεύμα, το νερό, ο αέρας. Είναι αγαθά του λαού. Όλοι μαζί, μια γροθιά για τον αγώνα!»

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην πρώην πρόεδρο της Βουλής και επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είπε: «Δεν υπάρχει θέση για τους προδότες ανάμεσα στους πολίτες. Τα καθεστώτα όπως το μνημόνιο στηρίζονται στους δυνάστες αλλά και στους εγχώριους εφιάλτες, στις εσωτερικές προδοσίες, στις εμφανείς και στις υπόγειες… Το ”όχι” του λαού είναι ενεργό και δεσμευτικό και πρέπει να το υπερασπιστούμε με τον αγώνα μας. Οφείλουμε να περιποιηθούμε τους κυρίους που τολμούν να στέλνουν επιστολές και αύριο θα ψηφίσουν την πώληση της ΔΕΗ, να μην τους αφήσουμε να περπατήσουν ανάμεσά μας», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη ξεκάθαρα στην επιστολή του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο λόγος δόθηκε στον Βαγγέλη Γούργαρη, περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου, στέλεχος του ΚΚΕ και στον Ηλία Παπαδόπουλο από το κίνημα «Δεν πληρώνω».

sillalitirio megalopoli 2

sillalitirio megalopoli 3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας