Μεγάλος ασθενής η Ευρωζώνη: 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο

1273
02
Αρνητική η συμβολή του εμπορίου

Στασιμότητα, σχεδόν, κυριάρχησε στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο, καθώς επηρεάσθηκε ιδιαίτερα αρνητικά από το εμπόριο. Η Ευρωζώνη έχει εξελιχθεί μαζί με τη Ιαπωνία στους μεγάλους ασθενείς της παγκόσμιας οικονομίας. 

Την ίδια ώρα οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη φετινή μηνιαία μείωσή τους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Η ανακοίνωση της Eurostat επιβεβαίωσε την προσωρινή εκτίμησή της για αύξηση κατά 0,2% του ΑΕΠ των 19 χωρών του ευρώ στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,2%, όπως και στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,6%, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφουν μία συγκρατημένη αύξηση 1,4%.

Αντιμέτωπη με απειλές η οικονομία της Ευρωζώνης

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις σκοτεινές προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αντιμετωπίζει απειλές και αβεβαιότητα λόγω του Brexit και των αυξανόμενων εμπορικών συγκρούσεων παγκοσμίως. Η Βρετανία επρόκειτο να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του Οκτωβρίου, αλλά η προθεσμία μετατέθηκε για το τέλος του Ιανουαρίου. Στο μέτωπο του εμπορίου, οι ΗΠΑ περιέγραψαν τον Οκτώβριο την πρώτη φάση μίας συμφωνίας για το τέλος του εμπορικού πολέμου τους με την Κίνα, αλλά οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν για τις λεπτομέρειες.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η γερμανική, όπως και η τρίτη μεγαλύτερη, η ιταλική, αναπτύχθηκαν με ρυθμό μόλις 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3%. Οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή, ενισχύοντας την ανάπτυξη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι κρατικές δαπάνες και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συνέβαλαν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας. Ωστόσο, η συμβολή του εμπορίου και των μεταβολών των αποθεμάτων ήταν αρνητική, στην περίπτωση του εμπορίου για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η Eurostat ανακοίνωσε, επίσης, ότι η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο στο 0,1% από 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, υποχώρησε στο 0,9% από 1,2%, αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας