Μεγάλη τουρκική πολεμική κινητικότητα Αν.Κρήτης και απειλές-Η Ελλάδα απλώς παρακολουθεί;

707
τουρκική πολεμική κινητικότητα Αν.Κρήτης και απειλές

Θρασύτατη ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΑΜ: «Πέραν των 6 ν.μ. η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη για οποιαδήποτε ενέργειά της να ζητά την άδεια της Τουρκίας που έχει την κυριαρχία της υφαλοκρηπίδας»

«H Τουρκία μπορεί να δράσει ένοπλα σε περίπτωση που συνεχιστεί η πορεία του γαλλικού ερευνητικού Nautical Geo εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά ανατολικότερα των 6 μιλίων της Κρήτης που οι Τούρκοι έχουν χαρακτηρίσει “τουρκική ΑΟΖ” βάσει της ψευδοσυνθήκης με το καθεστώς της Τρίπολης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» αναφέρει υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιγράφοντας τα πρώτα στάδια της μείζονος ελληνοτουρκικής κρίσης που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη.

Τουρκικά πολεμικά σκάφη (δύο συγκεκριμένα) έχουν εξέλθει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και κατευθύνονται στην περιοχή, ενώ επίσης δύο τουρκικά υποβρύχια βρίσκονται, το ένα κοντά στο Nautical Geo και συνεργάζεται με την τουρκική φρεγάτα κλάσης “G” που είναι κοντά στο “Nautical Geo” (που εκτελούσε αποστολή για λογαριασμό της Ελλάδας) και ένα δεύτερο υποβρύχιο σε ευρύτερη ακτίνα 50 ν.μ.

Τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72ASW έχουν ξεκινήσει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά και στο κεντρικό Αιγαίο, ενώ ένα ελληνικό υποβρύχιο κλάσης 214 βρίσκεται κοντά στο ένα ελληνικό σκάφος που έχει προσεγγίσει τα τουρκικά πλοία.

Η εκτίμηση ανώτατης στρατιωτικής πηγής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι «Για να επιβεβαιώσουν την ισχύ του τουρκολιβυκού συμφώνου, θα φτάσουν ακόμα και σε κτύπημα. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, αλλά αυτό είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας. Αλίμονο αν μαζέψουμε τα ερευνητικά μας κάτω από τα 6 μίλια ανατολικά της Κρήτης. Παραδίδουμε όλα τα δικαιώματά μας νότια του Καστελόριζου χωρίς να πέσει σφαίρα».

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη όταν δύο τουρκικά πολεμικά πλοία προχώρησαν σε παρενόχληση διά ασυρμάτου (hailing) του Nautical Geo.

Στην περιοχή βρέθηκε σκάφος  του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια περαιτέρω κλιμάκωση, αφού το «Nautical Geo» υποχώρησε.

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, εγγύτερα στην Κρήτη (!) απ΄ότι το «Nautical Geo», κάλεσε στον ασύρματο το πλήρωμα του ερευνητικού αναφέροντας  ότι το πλοίο κινείται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Η ενέργεια προκάλεσε την -καθυστερημένη- διπλωματική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Marine Traffic το Nautical Geo έπλεε με ταχύτητα 3,3 κόμβων σε απόσταση περί τα 10 ν.μ. από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης ενώ στα 8 ν.μ. ήταν το ένα από τα δύο τουρκικά πλοία!

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η Άγκυρα απάντησε με NAVTEX που χαρακτήριζε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» την περιοχή ανατολικά των 6 ναυτικών μιλίων από την Σητεία και «απαγόρευσε» οποιαδήποτε έξοδο από τα 6 ναυτικά μίλια.

Σήμερα πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κάνουν λόγο για «στοχοποίηση» του ερευνητικού πλοίου και «για έναρξη πυρών εναντίον του αν συνεχίσει τις έρευνες».

Επίσης αναφέρουν ότι «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα, με το πρόσχημα ερευνητικών δραστηριοτήτων. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στις τελευταίες προκλητικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας» αναφέρουν πηγές που επικαλείται το «TRT Haber».

Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής πρωτοφανή: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές της προσπάθειες προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα με πρόσχημα επιστημονικές έρευνες. Έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την τελευταία προκλητική προσπάθεια της Ελλάδας.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της από τέτοιες παράνομες, επιθετικές και προκλητικές προσπάθειες (σ.σ. της Ελλάδας) στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων και αρχών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Πέραν των 6 ν.μ. από τις ακτές των νησιών της, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη όταν κάνει έρευνες παντός τύπου πρώτα να συνεννοείται με τη χώρα με την οποία έχει την κυριαρχία της υφαλοκρηπίδας.

Οι κινήσεις της Ελλάδας να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς προηγούμενο συντονισμό με την Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι παράνομες, προκλητικές και επεκτατικές».

Στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στην Σητεία, έχουν πραγματοποιηθεί και δοκιμές βλημάτων επακτίου αμύνης ΜΜ-38 (διαμορφώθηκαν σε επακτίου αμύνης επί κινητών βάσεων δίδυμων εκτοξευτών όταν αφαιρέθηκαν από πυραυλακάτους που αποσύρθηκαν), οι οποίοι έχουν ακτίνα δράσης 35 χλμ.

Άρα σε περίπτωση που υπάρχουν δύο τέτοιες κινητές πλατφόρμες οι τουρκικές φρεγάτες είναι όχι απλώς εντός της ακτίνας δράσης, αλλά και με αυξημένες πιθανότητες προσβολής τους.

Για να δούμε ποιος θα υποχωρήσει: Ο νόμιμος ιδιοκτήτης (Ελλάδα) ή ο εισβολέας (Τουρκία);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας