Μεγάλες οι κινητοποιήσεις σήμερα υπέρ της Κυριακής αργίας με κλειστά μαγαζιά

2026
απεργία

Ηχηρή αποτυχία σημείωσε η προσπάθεια κυβέρνησης – κουαρτέτου να ανοίξουν σήμερα (7/5) τα εμπορικά καταστήματα.
Σημαντικές και μαχητικές υπήρξαν σήμερα οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και των εμπόρων σε πολλές μεγάλες πόλεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι Ομοσπονδίες εργαζομένων και εμπόρων, σύλλογοι, ταξικά σωματεία, ενώ έδωσαν το παρόν πολιτικές δυνάμεις όπως η ΛΑ.Ε, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις και κινήσεις, παρόλο που για άλλη μία φορά η πολιτικο-συνδικαλιστική παρουσία δεν ήταν συντονισμένη.
Οι κινητοποιήσεις και πορείες στην Αθήνα είχαν επίκεντρο την οδό Ερμού, της οποίας τα μαγαζιά έμειναν κλειστά.
Αθήνα
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) Παναγιώτης Κυριακούλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «σήμερα δίνουμε μάχη για να μην περάσει η κατάργηση της αργίας της Κυριακής όπως αποφασίστηκε με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων από 32 μέχρι 42 Κυριακές.
»Αυτό θα σημάνει λουκέτα για τις μικρές επιχειρήσεις με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και της ελαστικότητας της εργασίας για τους εμποροϋπαλλήλους. Είναι ένα αντικοινωνικό, αντιαναπτυξιακό και αναχρονιστικό μέτρο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση του».
Από τη μεριά του το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος δήώσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό το μέτρο είναι το θάψιμο του εμπορίου με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι αντιδράσεις πλέον προέρχονται από όλο σχεδόν τον εμπορικό κόσμο, χαρακτηριστικά το 80% των σουπερμάρκετ θα μείνουν σήμερα κλειστά. Αντιδρούμε προκειμένου να ζήσουμε».
Ξεχωριστή κινητοποίηση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία στην Ερμού. Η Ίνα Γκογκάκη πρόεδρος συλλόγου εμποροϋπαλλήλων μέλος του ΠΑΜΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπολύει αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση και φέρνει νέα μέτρα κόλαφο για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες και με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Έντονη παρουσία στην Ερμού είχε και η ΛΑ.Ε με με μέλη και στελέχη της και επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει πάρει μια πολύ μεγάλη απόφαση να εξοντώσει όλους τους μικρούς εμπόρους και όλους τους μικρούς επαγγελματίες και πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση της να καταργήσει στην ουσία την αργία της Κυριακής. Είναι μια κυβέρνηση των πολυεθνικών που όμως το τέλος της είναι πλέον κοντά».
Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της Ερμού, πραγματοποιούνταν με τα καταστήματα κλειστά, ενώ από όλες τις πλευρές έγινε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία στις 17 Μαΐου.
Θεσσαλονίκη
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Συντονισμού Δράσεων Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία.
Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έκλεισαν συμβολικά τις εισόδους καταστημάτων που ανέβασαν σήμερα ρολά, και ανήρτησαν πανό.
Πάτρα
Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Πάτρας αντέδρασαν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι, στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Επίσης, διαμαρτυρία για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ.
Να σημειωθεί ότι ελάχιστα καταστήματα άνοιξαν σήμερα το πρωί στην Πάτρα, όπου και αυτά έκλεισαν έπειτα από τις κινητοποιήσεις.
Χανιά
Τα καταστήματα στην αγορά των Χανίων ήταν κλειστά ενώ οι εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν βρίσκονται στο κέντρο και στους δρόμους προς το παλιό λιμάνι.
Το πρωί, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο του Κάτωλα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
«Τα καταστήματα και οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το Κυριακάτικο άνοιγμα. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Βουρλάκης.
«Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τούς καλούμε να διαφυλάξουν την Κυριακάτικη αργία», τόνισε από την πλευρά του το μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φώτης Ριγανάκος.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση μοίρασαν φυλλάδια σε πολίτες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τάχθηκε και το Εργατικό Κέντρο Χανίων το οποίο με ανακοίνωσή του καλούσε τους πολίτες να μην κατέβουν για ψώνια στην αγορά.

Παν. Λαφαζάνης: «Η κυβέρνηση επιχειρεί με την κατάργηση της Κυριακής αργίας να αφανίσει τους εμπόρους και να σκλαβώσει τους εργαζόμενους»

«Έχουμε μια κυβέρνηση πραξικοπηματιών, παρασυντάγματος και κοινωνικής γενοκτονίας»

Ο Παν. Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε έδωσε το παρόν σήμερα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εμπόριο επί της οδού Ερμού και έκανε στα Μέσα Ενημέρωσης τις παρακάτω δηλώσεις:

«Η κυβέρνηση, χωρίς καμία λαϊκή εξουσιοδότηση, επιχειρεί να καταργήσει την Κυριακή αργία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταστρέψει το μικρομεσαίο εμπόριο και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, ρίχνοντας στην ανεργία χιλιάδες νέους εργαζόμενους.

Τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες αποφασίζουν και νομοθετούν, με την κυβέρνηση υπαλληλικά να εκτελεί.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κυνικά, χωρίς κανέναν σεβασμό σε ιστορικές παραδόσεις και κατακτήσεις, την εργάσιμη Κυριακή ως εργαλείο για να δώσει την χαριστική βολή στην μικρομεσαία τάξη και να μετατρέψει σε πραγματικούς σκλάβους τους εργαζόμενους.

Έχουμε μια κυβέρνηση πραξικοπηματιών. Μια κυβέρνηση παρασυντάγματος. Μια κυβέρνηση κοινωνικής γενοκτονίας. Και μια μνημονιακή αντιπολίτευση πιο εθελόδουλη από τους εθελόδουλους.

Το άνοιγμα, όμως, των καταστημάτων αυτήν την Κυριακή γνώρισε θλιβερή αποτυχία.

Ο εμπορικός κόσμος στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία του κράτησε κλειστά τα μαγαζιά του.

Εργαζόμενοι στο εμπόριο αλλά και έμποροι έδωσαν ενωμένοι το παρόν στις κινητοποιήσεις της Αθήνας με σύνθημα: Ποτέ την Κυριακή.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν θα περάσει.

Ακόμη και αν θεσμοθετηθεί δεν θα εφαρμοστεί.

Το τέταρτο μνημόνιο θα γίνει η ταφόπετρα της κυβέρνησης.

Αν ο Τσίπρας και η δουλοπρεπής κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίσουν το τέταρτο μνημόνιο, θα φύγουν κακήν κακώς από την εξουσία.

Δεν θα τους εκδιώξει μόνο ο ελληνικός λαός αλλά θα τους πετάξουν ως «περιττούς» και ως «στυμμένες λεμονόκουπες» και αυτοί ακόμα που με τόσο πάθος εξυπηρέτησαν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας