Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές.

2408
ΠΟΕΔΗΝ

Επείγουσα ανάγκη η επαναθεμελίωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας πήραν σήμερα στα δικά τους χέρια, γυρίζοντας την πλάτη τους στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, την υπόθεση της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Απέργησαν από το πρωί σε όλη τη χώρα και συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά σε αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες για τα πραγματικά αιτήματα της τάξης τους, για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, με επίκεντρο την κατάργηση των μνημονίων και όλου του μνημονιακού καθεστώτος, το σταμάτημα της αρπαγής της Λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, τον τερματισμό της μείωσης μισθών, συντάξεων και της φορολεηλασίας τους, για μέτρα μείωσης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.

Στην Αθήνα αγωνιστική, δυναμική και πολύχρωμη απεργιακή συγκέντρωση, πραγματοποίησαν πολλές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο το φάσμα, του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στις 10:30πμ., στην Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο.

Σε αυτή τη συγκέντρωση συμμετείχε και η ΛΑΕ με μαζικό μπλοκ διαδηλωτών, το ΜΕΤΑ, αλλά και άλλες αριστερές πολιτικές οργανώσεις. H συγκέντρωση μετατράπηκε εν συνεχεία σε πορεία, που μέσω Σταδίου και εν συνεχεία Πανεπιστημίου κατάληξε στο Σύνταγμα.

Η συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έγινε χωρίς μαζικότητα και κυρίως χωρίς κανένα αγωνιστικό παλμό στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 πμ, ενώ το ΠΑΜΕ ως συνήθως έκανε τη δική του συγκέντρωση στην Ομόνοια και εν συνεχεία πορεία στο Σύνταγμα.

Πώς κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ .

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία έως τις 12 τα μεσάνυχτα λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην απεργία.

Κανένα δρομολόγιο δε θα πραγματοποιηθεί στα τρένα και τον προαστιακό λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών. Δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Το Μετρό και ο ηλεκτρικός κινούνται κανονικά.

Λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, από τις 10:00 έως τις 13:00, υπήρξαν πολλές ακυρώσεις σε πτήσεις αεροπλάνων.

Συμμετοχή στην πανελλαδική πανελλαδική απεργία είχαν και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα νοσοκομεία, ενώ στην 24ωρη κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στον τύπο και τα ΜΜΕ από τις 6πμ της Τετάρτης έως τις 6 πμ της Πέμπτης 31 Μαΐου.

Την Πέμπτη 31/5 απεργία στα λεωφορεία και στάση εργασίας στο Μετρό.

Την Πέμπτη τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα λόγω της 24ωρης απεργίας, που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοί αντιδρώντας στο κλείσιμο του αμαξοστασίου Ελληνικού και στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου. Την ίδια μέρα το Μετρό (γραμμές 2 και 3) θα κινηθεί μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων ενώ ο ηλεκτρικός θα ακινητοποιηθεί από τις 5πμ έως τις 8 πμ.

Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι «στην μεθοδευμένη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις απαξίωση των δομών, των υποδομών, την τραγική κατάσταση από την έλλειψη προσωπικού, υλικών ,ανταλλακτικών και αναλωσίμων έρχεται να προστεθεί και η μνημονιακή επιταγή εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας και των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.»

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται επειγόντως ανασυγκρότηση

Με αφορμή τον τρόπο που προκηρύχτηκε και πραγματοποιήθηκε αυτή η απεργία έμπειρα και δοκιμασμένα στον ταξικό αγώνα συνδικαλιστικά στελέχη έλεγαν στην iskra ότι οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις θα πρέπει να προβληματιστούν, να σχεδιάσουν και να δράσουν από κοινού για την αναζωογόνηση, την ανασυγκρότηση και επαναθεμελίωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Επίσης ότι αυτό το καθήκον είναι επείγον και χρειάζεται η προσπάθεια να ξεκινήσει ΤΩΡΑ χωρίς χρονοτριβή, πριν η νεοφιλελεύθερη μημονιακή επίθεση σαρώσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Για ένα νέο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που με νέες μορφές μαζικής, ενωτικής και αποτελεσματικής δράσης στη βάση των υπαρκτών εργατικών προβλημάτων θα ξετρομάζει από την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα απεγκλωβίζει από την εργοδοτική επιρροή τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, θα συσπειρώνει και τους ανέργους και θα ενεργοποιεί αγωνιστικά τους εργαζόμενους τους δημόσιου τομέα πέραν και έξω από την προσκόλληση και τις εξαρτήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα αυτό που απαιτείται είναι η μισθωτή εργασία και το ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα να παίξουν ένα ηγεμονικό και πρωτοπόρο ρόλο για τη συγκρότηση και ανάπτυξη ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ενάντια στα μνημόνια, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη μνημονιακή «αντιπολίτευση». Ενός μετώπου, που θα ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές και ταυτόχρονα θα προβάλλει και θα επιβάλλει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση στον αντίποδα των μνημονίων, της λιτότητας, της επιτροπείας και του ευρωμονόδρομου.

dav
dav

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας