Μαύρη μέρα για την Ελλάδα. Τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Τραγωδία με τουλάχιστον 76 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

2941
ελλάδα

Μαύρες ώρες για την Ελλάδα. Ανείπωτη η καταστροφή. Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες

Ξεπερνούν τους 76 οι μέχρι αυτή την ώρα εξακριβωμένοι νεκροί και σε εκατοντάδες ανέρχονται οι τραυματίες, από την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, που εξελίχθηκε σε τραγωδία.

Σύμφωνα με εκτίμηση του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδη Μυλωνά, δεν έχουν καταγραφεί άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και έχουν χάσει τη ζωή τους.

“Όλα έγιναν αστραπιαία. Υπήρξε εγκλωβισμός πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων. Όσοι έπεσαν στη θάλασσα δεν είχαν σημείο επιστροφής σε οδικό άξονα”, είπε ο κ. Μυλωνάς και έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα θύματα θα φτάσουν τα 40, αναφερόμενος σε ολοκληρωτική καταστροφή. “Το Μάτι έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Από τους τραυματίες, οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι, σε κατάσταση κρίσιμη, ενώ αναφέρεται πως υπάρχουν 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.

Με τη συνδρομή του Λιμενικού απομακρύνθηκαν από παραλίες περισσότερα από 700 άτομα, ενώ διεξάγονται έρευνες από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό για ενδεχόμενο εντοπισμό και άλλων που προσπάθησαν να διαφύγουν μέσω θαλάσσης.

Ενώ έχει ανοίξει η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη δυτική και την ανατολική Αττική, από αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή συμμαχικών χωρών. Πρόκειται για έμμεση αναγνώριση ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για την αντιμετώπιση ανάλογων κρίσιμων καταστάσεων.

Και όπως προκύπτει από την τραγωδία που έπληξε την Αττική, δεν υπήρχε ο στοιχειώδης σχεδιασμός για τέτοια καιρικά φαινόμενα. Είναι πράγματι αδιανόητος ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών για μια προαναγγελθείσα καταστροφή, λόγω ανακοινωθέντων εκτάκτων καιρικών συνθηκών, πράγμα που φανερώνει πως δεν υπήρξε η ελάχιστη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που κατέληξαν στην ανείπωτη τραγωδία.

 

Ο Παν. Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε σε σχέση με την πύρινη λαίλαπα και τις φρικτές συνέπειες της έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η πατρίδα μας περνάει μαύρες ώρες. Ανείπωτη η τραγωδία και η καταστροφή από μια πύρινη λαίλαπα, η οποία ήταν αναμενόμενη λόγω των προαναγγελθεισών εκτάκτων καιρικών συνθηκών. Βαθύτατη η οδύνη και η θλίψη μας και όλου του ελληνικού λαού για τα θύματα της τραγωδίας.

Συγχαρητήρια στους πυροσβέστες, στους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης, στους εθελοντές, στους διασώστες, στους κατοίκους, τους πολίτες και όλους όσους/ες έδωσαν ηρωϊκή μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ζωές, σπίτια και περιουσίες.

Η μάχη στα καμμένα και η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται και καλούμαστε ενωμένοι όλοι και όλες, με κάθε δυνατό μέσο και με κάθε δυνατό τρόπο να συντονιστούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να συνδράμουμε και να στηρίξουμε τον αγώνα για να σωθούν ζωές και να περιοριστούν οι καταστρεπτικές συνέπειες.

Οι πολιτικές ευθύνες για την εθνική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πελώριες αλλά δεν είναι η ώρα να αποδοθούν. Είναι ολοφάνερο, όμως, ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον αν δεν αποφασίσουμε για την παραδειγματική τιμωρία όσων διαχρονικά την «διέλυσαν» και την επαναθεμελίωση της πάνω σε βάσεις αρχών, αξιών, συνέπειας, εντιμότητας, ευθύνης, δημοκρατίας, εθνικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

1 σχόλιο

  1. Κάθε φορά που συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα μια ανθρωπιστική καταστροφή,δλδ ταχτικά,λέγεται στεραιότυπα η φράση “τώρα δεν είναι η ώρα,να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες” κ η ώρα αυτή δεν έρχεται ούτε μετά ούτε ποτέ.Στη βράση κολλά το σίδερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας