Μαρτυρίες που ξεγυμνώνουν την τουρκική προπαγάνδα-Είμαστε θύματα του Ερντογάν

1155
πρόσφυγες
Την ίδια ώρα ο «πόλεμος» της προπαγάνδας στο διαδίκτυο από την Τουρκία συνεχίζεται.

Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι για πέμπτη ημέρα παραμένουν στα σύνορα με την ελπίδα να τα διασχίσουν ώστε να καταλήξουν στην συνέχεια σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Οι μετανάστες «θύματα» της πολιτικής Ερντογάν, νιώθουν εξαπατημένοι και μιλούν στην κάμερα του OPEN TV και την ανταποκρίτρια Μαρία Ζαχαράκη. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς καταγγέλλουν ακόμη και κακοποίηση από τις τουρκικές Αρχές και τους συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας, την ίδια ώρα που το «όργιο» των Τούρκων διακινητών συνεχίζεται.

Τα ατελείωτα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών και προσφύγων είναι το σκηνικό εδώ και μερικές ημέρες στον Έβρο και στην μεθοριακή πόλη της Τουρκίας για πέμπτη ημέρα αφότου η Τουρκία έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο μαζικής παραβίασης των ελληνικών συνόρων.

Η οργή όλων αυτών των ανθρώπων που οδηγήθηκαν μαζικά στην Αδριανούπολη, χωρίς λόγο, ξεχειλίζει. «Που είναι η ανθρωπιά; Μας χτυπάνε, φαγητό δεν υπάρχει, κουβέρτες δεν δίνουν, ο κόσμος πεθαίνει από το κρύο… Τι είναι αυτό; Είναι ζωή αυτή;», αναφέρει χαρακτηριστικά μετανάστης στην κάμερα του OPEN TV και συνεχίζει «καλύτερος ο θάνατος από μια τέτοια ζωή».

Οι Τούρκοι διακινητές εξακολουθούν να θησαυρίζουν πάνω στον πόνο και την δυστυχία ορισμένων ανθρώπων. Ένα ακόμη θύμα μιλά για τους διακινητές στην κάμερα του OPEN TV και αναφέρει, «Μας λένε, αδελφέ έλα. Δώσε 100, δώσε 200… εμείς είμαστε φτωχοί. δεν έχουμε λεφτά. Τίποτα δεν μας έχει μείνει».

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη από την περιοχή, μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, την ελπίδα την οποία την καλλιεργούν κάποιοι επιτήδειοι  διακινητές οι οποίοι τους υπόσχονται πως εάν τους φέρουν μέχρι εκεί τότε όλα θα είναι εύκολα για την είσοδό τους στην Ευρώπη.

Μερικοί από τους μετανάστες μάλιστα κατηγορούν ευθέως και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ερώτηση ποιος τους είπε να πάνε στα σύνορα με την Ελλάδα απαντούν χαρακτηριστικά «η τουρκική κυβέρνηση, ο Ερντογάν». “Χάσαμε την ελπίδα μας. Ήρθαμε ψάχνοντας για ελπίδα, θέλαμε να μπούμε στην Ευρώπη , για να έχουμε ζωή να έχουμε αξιοπρέπεια, αλλά ήταν όλα ψέματα. Είπαν ότι τα σύνορα ήταν ανοιχτά αλλά είναι κλειστά”.

Ο «πόλεμος» της προπαγάνδας στο διαδίκτυο

Ένας παρόμοιος «πόλεμος» διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες και στο διαδίκτυο, εκεί όπου διαχέονται ανεξέλεγκτα παραποιημένα βίντεο, φωτογραφίες και κείμενα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες μια φωτογραφία με έναν πατέρα με αίματα στο πρόσωπο ο οποίος κρατά στην αγκαλιά του το παιδί του προσπαθώντας να το προφυλάξει από τα δακρυγόνα που πέφτουν τριγύρω. Η δραματική σκηνή όμως δεν εκτυλίχθηκε στον Έβρο αλλά στην Ουγγαρία το 2015.

Με ανάλογο τρόπο τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια άλλη φωτογραφία όπου από τη μια πλευρά αποτυπώνονται Έλληνες αστυνομικοί να απομακρύνουν ένα νεαρό πρόσφυγα σε ένα φετινό στιγμιότυπο από τη Λέσβο, ενώ  στην άλλη πλευρά σε μια άλλη φωτογραφία φαίνονται Τούρκοι αστυνομικοί να προσφέρουν νερό σε ένα παιδί, προσπαθώντας με αυτό το τρόπο να δείξουν την αντίθεση.

Στην μάχη της προπαγάνδας έχουν ριχτεί και τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ρεπορτάζ δείχνει μετανάστες να ισχυρίζονται ότι Έλληνες τους έκλεψαν τα ρούχα, τα χρήματα και τα υπάρχοντά τους στην προσπάθειά τους να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Σε άλλο ρεπορτάζ φαίνονται εθελοντές στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας, να μαγειρεύουν στην άκρη του δρόμου. Με αυτά τα πλάνα η Τουρκία προσπαθεί να πείσει για το ανθρωπιστικό πρόσωπό της.

 

*Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας