Μακάβριο τοπίο οι ελληνικές φυλακές. Αλλεπάλληλοι θάνατοι κρατουμένων

2358
φυλακές

Για μια ακόμη φορά η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές έρχεται στην επικαιρότητα, μετά από δύο θανάτους νέων ανθρώπων. Και αντίστοιχα, εγείρονται σοβαρά ζητήματα ως προς τις πολιτικές ευθύνες του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σε μια περίοδο, μάλιστα, που προωθεί τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, με τον οποίο μεταβάλλονται προς το χειρότερο οι συνθήκες κράτησης.
Είναι πράγματι αδιανόητος ο θάνατος του 26χρονου Σώζου Μαλτέζου, ως αποτέλεσμα προκλητικής αδιαφορίας των υπεύθυνων των φυλακών Μαλανδρίνου και Λάρισας.
Ο 26χρονος κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, μετά από οδοντικό απόστημα, που απαιτούσε τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο. Αντί γι’ αυτό μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας όπου άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητος, την περασμένη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.
Τραγική παράμετρος η αδυναμία της άπορης οικογένειάς του να ανταποκριθεί στα έξοδα της κηδείας, τα οποία αρνήθηκε να αναλάβει ο δήμος Περάματος, όπου ζει η οικογένεια, που την παρέπεμψε στους υπεύθυνους των φυλακών Μαλανδρίνου!
Πριν ακόμη καταλαγιάσει το σοκ από τον άδικο χαμό του 26χρονου, ένας άλλος 32χρονος κρατούμενος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του, στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο Κρήτης, τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου. Ιδιόχειρο σημείωμα προς την οικογένειά του αναφέρεται ως στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς να την αντιληφθεί ο συγκρατούμενός του στο ίδιο κελί, που ήταν ναρκωμένος από χρήση χαπιών.
Το μακάβριο τοπίο των ελληνικών φυλακών συμπληρώνει η παντελής αδιαφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν έχει προβεί σε καμιά σχετική ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας