Μαζικότατη και Συγκινητική εκδήλωση στο Σύνταγμα για την Αντιφασιστική Νίκη

2286
εκδήλωση
oznor

Πολύ μαζική, συγκινητική και πετυχημένη η εκδήλωση για την απόδοση τιμής στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη της 9ης Μαΐου και στην «αθάνατη στρατιά», στο Σύνταγμα την Παρασκευή το απόγευμα, στις 9/5, με χιλιάδες συμμετέχοντες Ρώσους, ρωσόφωνους, μετανάστες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και έλληνες πολίτες.

Την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων είχε το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών στην Ελλάδα και η Ομοσπονδία Συλλόγων Μεταναστών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με την υποστήριξη των κατά τόπους οικείων οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώ το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο και η ρωσική πρεσβεία στήριξαν την όλη διοργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι την 9η Μαΐου του 1945 η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων ύστερα από την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο και έλαβε τέλος ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ρώσικη εκκλησία επί της οδού Φιλελλήνων. Ακολούθησε η πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και εν συνεχεία προς το Ζάππειο, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη εορταστική εκδήλωση και συναυλία.

Σοβιετικές και ελληνικές σημαίες αλλά και σημαίες από πολλές χώρες σηματοδοτούσαν το μεγάλο αντιφασιστικό μέτωπο που με επικεφαλής τη σοβιετική Ένωση και το κόκκινο στρατό τσάκισαν τη ναζιστική απειλή.

Τα δεκάδες πορτραίτα αγωνιστών της αντιφασιστικής Νίκης που κρατούσαν παιδιά φορώντας το δίκοχο με το κόκκινο αστέρι και οι σημαίες της πρώην ΕΣΣΔ ήταν η απόδειξη ότι η μνήμη θα νικήσει τη λήθη και ότι ο σύγχρονος φασισμός, όπου και οπότε εμφανίζεται, παιδί της ίδιας μήτρας, του πιο επιθετικού καπιταλισμού, που γέννησε και τον παλιό, θα νικηθεί.

Στην κινητοποίηση έδωσε το παρών αντιπροσωπεία της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με αντιπροσωπεία του από τους Δημήτρη Στρατούλη και Σαράντο Θεοδωρόπουλο μέλη του ΠΣ της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, και από τη Ναταλία Σαπάροβα, που ήταν από τους βασικούς συντονιστές της εκδήλωσης, υποψήφια ευρωβουλευτή με το ψηφοδέλτιο ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.

Η αντιπροσωπεία της ΛΑΕ έγινε δεκτή από τους συγκεντρωμένους με θερμά φιλικά αισθήματα, συναντήθυηκε και με την αντιπροσωπεία της Ρώσικης πρεσβείας με επικεφαλής το στρατηγό Αλεξάντερ Πριχόνκορ και ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε δηλώσεις για τον ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα της επετείου της νίκης κατά του φασισμού, για την οποία τόσο η πρώην ΕΣΣΔ αλλά και η Ελλάδα είχαν εκατομμύρια θύματα και γνώρισαν ανείπωτες καταστροφές.

Εκδηλώσεις μνήμης από την «Αθάνατη Στρατιά» έγιναν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στα Χανιά (πλατεία δικαστηρίων), το Λουτράκι (Παραλιακό Πάρκο), την Κόρινθο (Πάρκο Κορίνθου), την Κατερίνη (πλ. Ελευθερίας), την Καβάλα (απέναντι από την ταβέρνα «Η Ωραία Μυτιλήνη»), τη Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου), τη Μυτιλήνη (μητροπολιτικός ναός), τη Λευκάδα (πολιτιστικό κέντρο) και την Κέρκυρα (Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου).

rpt
rpt
cof
cof
rptoz
oznor
oznor
oznor
cof
cof
cof
cof
cof
cof
oznor
oznor
oznor
oznor
oznor
oznor
oznor
cof

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας