Μαζικές ακυρώσεις από Βρετανούς τουρίστες! Χάνεται το στοίχημα του τουρισμού

1059
Χάνεται το στοίχημα του τουρισμού

Έρημος τόπος τα νησιά το καλοκαίρι

Δραματικές συνέπειες για τον τουρισμό και για την ελληνική οικονομία έχει η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην βάλει στην «πράσινη λίστα» την Ελλάδα, καθώς οι ακυρώσεις από τους Βρετανούς τουρίστες είναι εκατοντάδες. 

Τουριστικοί παράγοντες σχολιάζουν πως τα έσοδα από την τουριστική κίνηση για τον Μάιο έχουν ήδη χαθεί και ελπίζουν στον Ιούλιο.

«Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον Βρετανών τουριστών, αλλά καθημερινά έχουμε μόνο ακυρώσεις. Τα γκρουπ δεν ολοκληρώνονται, χάνουμε χρήματα», τονίζει η κυρία Αλιφραγκή στο ΟΡΕΝ, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου και συμπληρώνει πως ακόμα κι αν τα πρωτόκολλα επιτρέψουν στους Βρετανούς να έρθουν, δεν θα προλάβουν οι επαγγελματίες να προετοιμαστούν.

Η κυρία Αλιφραγκή μιλά για μια χρονιά με μηδενικά έσοδα και για έναν Μάιο χωρίς καρπούς. Για την δύσκολη κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι μιλά και ο πρόεδρος ξεονοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Τιμοθεάτος.

«Στο Ιόνιο κάθε χρόνο η τουριστική κίνηση από τους Βρετανούς ταξιδιώτες κυμαίνεται στο 65 -70%. Οι ακυρώσεις που έχουμε είναι πάρα πολλές. Τα ξενοδοχεία έχουν να λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο του 2019. Πλέον ευχόμαστε για κίνηση τον Ιούλιο. Ο εμβολιασμός σίγουρα βοηθά, είναι ένα παράθυρο, όμως δεν φτάνει. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όποιο λάθος γίνει τώρα θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας», προσθέτει.

Εκτός «πράσινης λίστας» η Ελλάδα

Η Βρετανία ανακοίνωσε την πράσινη λίστα με τις χώρες για τις οποίες δεν θα χρειάζεται καραντίνα και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές, όπως είχε προειδοποιήσει το pronews.gr  από τις 3 Μαΐου, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε μια νέα τραγωδία για την εθνική οικονομία η αρχή της τουριστικής περιόδου.

Στην «πορτοκαλί» λίστα λοιπόν η Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι οι Βρετανοί τουρίστες που θα επιστρέφουν στην Βρετανία από διακοπές στη χώρα μας θα μπαίνουν σε καραντίνα, κάτι που σημαίνει πως απλά δεν θα έρθουν καθόλου για να γλιτώσουν τη 10ημερη καραντίνα.

Tο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις δύο βασικές πηγές τουρισμού για την Ελλάδα, με τον αριθμό των Βρετανών που ταξίδεψαν σε ελληνικούς προορισμούς το 2019 να έχει ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. και τις τουριστικές εισπράξεις να έχουν υπερβεί τα 2,6 δισ. ευρώ (μερίδιο αγοράς 14,5%)! Συγκεκριμένα ήταν δεύτερη χώρα προέλευσης τουριστών μετά την Γερμανία.

Στην πολυπόθητη λίστα βρίσκεται η Πορτογαλία και το Ισραήλ, ωστόσο, τα νέα δεν ήταν καλά για την Ελλάδα, καθώς μένει στο «πορτοκαλί» που ισοδυναμεί με σημαντικές ακυρώσεις αφίξεων Βρετανών τουριστών.

Η  απόφαση ισχύει έως τα τέλη Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί η «πράσινη λίστα» σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών.

Ειδικότερα, στην «πράσινη λίστα» μπήκαν εκτός από την Πορτογαλία και το Ισραήλ, οι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Ισλανδία, Νήσοι Φερόες, Γιλβρατάρ και Νήσοι Φώκλαντ.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση με διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, επιχειρούσε να δώσει μια διαφορετική εικόνα επικαλούμενη δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η βρετανική κυβέρνηση θα έβαζε στην «πράσινη» λίστα τουλάχιστον 5 μεγάλα ελληνικά νησιά: Δηλαδή την  Ρόδο,  Κω, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κρήτη, κάτι  που τελικά  δεν έγινε.

Πράσινο

  • Όχι καραντίνα
  • Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
  • PCR τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή

Πορτοκαλί

  • 10 ημέρες κατ’οίκον περιορισμός
  • Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
  • Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή

Κόκκινο

  • 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή με το κόστος του ξενοδοχείου να είναι αυτή τη στιγμή 1.750 λίρες
  • Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή
  • Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας