Μαδρίτη: Σε απεργία διαρκείας οι ειδικευόμενοι γιατροί

1046
μαδρίτη

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από προχθές, Δευτέρα 13 Ιουλίου, οι 4.600 ειδικευόμενοι γιατροί της Μαδρίτης, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση που να βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία, ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς.

Με συνθήματα όπως «Τα δικαιώματά μας είναι η δημόσια Υγεία» και «Δεν είναι εκπαίδευση, είναι εκμετάλλευση», οι ειδικευόμενοι γιατροί, αλλά και ειδικευόμενοι νοσηλευτές, έκαναν πορεία στη Μαδρίτη, καταγγέλλοντας τις άθλιες εργασιακές συνθήκες τόσο κατά την περίοδο της ειδικότητας (4-5 χρόνια) όσο και τα πρώτα χρόνια ως ειδικευμένοι γιατροί, και απαιτώντας από την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, όπου ανήκουν τα νοσοκομεία, να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για αξιοπρεπή ΣΣΕ.

Όπως λένε ειδικευόμενοι γιατροί στα ισπανικά ΜΜΕ, τα ωράρια είναι εξαντλητικά, συνήθως 10ωρη βάρδια χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, ενώ για να συμπληρώσουν τον μισθό τους (περίπου 1.000 ευρώ) αναγκάζονται να κάνουν πέντε – έξι εφημερίες τον μήνα. Ειδικευόμενοι χειρουργοί καταγγέλλουν πως ενδέχεται να μπουν στο χειρουργείο μετά από 24ωρη αϋπνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών.

Άλλοι δήλωσαν ότι εργάζονται περίπου 50 – 60 ώρες τη βδομάδα, ενώ αντί να εκπαιδεύονται αναλαμβάνουν ευθύνες και καθήκοντα που δεν τους αναλογούν, για την κάλυψη κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ελλείψεις και περικοπές που αναδείχθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ισπανία, ιδιαίτερα στη Μαδρίτη.

Έτσι, απαίτησαν, πέρα από τα χειροκροτήματα, μέτρα βελτίωσης των συνθηκών δουλειάς τους, για να μπορούν να προσφέρουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. Επίσης κατήγγειλαν ότι με το λεγόμενο προσωπικό ασφαλείας των νοσοκομείων – που καλύπτεται κυρίως από τους ειδικευόμενους γιατρούς – ουσιαστικά τους θέτουν εμπόδια και για συμμετοχή στην απεργία.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις, όπου επικρατεί η ίδια άθλια κατάσταση για τους ειδικευόμενους γιατρούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας