Μέτρα και κατά των πορειών εξετάζει η κυβέρνηση

714
πορειών

«Νόμο και τάξη» θέλει να επιβάλλει στις πορείες η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της κατασταλτικής της πολιτικής κατά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σε μικρές πορείες να χρησιμοποιείται μία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ σε ακόμη μικρότερες τα πεζοδρόμια. Για μεγαλύτερες σε όγκο διαδηλώσεις μπορεί να είναι συγκεκριμένη η διαδρομή της πορείας «ώστε να είναι ευκολότερη η διαχείριση της κυκλοφορίας από την αστυνομία ή να ορίζεται συγκεκριμένος χώρος για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε ξεκάθαρη τη βούληση της κυβέρνησης να επιφέρει πλήγμα στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Συγκεκριμένα, μίλησε για «οριοθέτηση του χώρου» στον οποίο θα πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι καταστηματάρχες και οι πολίτες που δεν συμμετέχουν σε αυτές.

«Οι διαδηλωτές να μπορούν να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους καταστηματάρχες και να υποβάλλουν σε ταλαιπωρία τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Πέτσας και πρόσθεσε πως «θα μπορέσουμε να βάλουμε σε μια σειρά την καθημερινή, φυσιολογική ζωή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται με όλο αυτό. Είτε αφορά την οριοθέτηση των χώρων που γίνονται οι διαδηλώσεις είτε αυτό αφορά την επιτήρηση από την αστυνομία».

Σύμφωνα το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι «είναι απαράδεκτο λίγες εκατοντάδες άτομα να ταλαιπωρούν μια ολόκληρη πόλη». Βεβαίως, το γεγονός πως η Αστυνομία κλείνει δρόμους, για παράδειγμα, προκειμένου να εκκενώσεις τις καταλήψεις, όπως έγινε το περασμένο Σάββατο σε αυτή δίπλα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συγκοινωνίες προς και από μια περιοχή (Κυψέλη) για την εξυπηρέτηση των πολιτών… ούτε λόγος!

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, όταν μπει σε εφαρμογή το μέτρο της κυβέρνησης, η αστυνομία θα κατευθύνει τους διαδηλωτές σε μία μεριά του δρόμου ή στο πεζοδρόμιο, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Μπακογιάννης είχε καταθέσει παρόμοια «προοδευτική» πρόταση τον Δεκέμβριο του 2018, πριν εκλεγεί δήμαρχος Αθήνας, ζητώντας την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις.

«Θέλεις να κάνεις διαδήλωση; Κάνε με χαρά. Αλλά 1. Θα παίρνεις άδεια και από το Δήμο. 2. Θα ισχύσει η αρχής της αναλογικότητας. Αν είστε λίγοι, στο πεζοδρόμιο. Περισσότεροι; Πάρτε μία λωρίδα. Εάν είστε πια τόσοι πολλοί, πάρτε όλα. 3. Όποιος κάνει ζημιές, θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτές. Ο διοργανωτής θα έχει την ευθύνη για ό,τι ζημιές προκαλούνται. Πρέπει να αλλάξει αυτό. Δεν μπορεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας