Λιβύη-Στρατηγός του Χ.Χαφτάρ: «Ρίξαμε πάνω από 13 τουρκικά αεροσκάφη»

32982
χαφτάρ

Την αποκάλυψη για το τι συμβαίνει στη Λιβύη, έκανε ο Στρατηγός Αχμέτ αλ-Μισμάρι. Όπως τόνισε οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) έχουν αλλάξει πολλά τις τελευταίες ώρες, έπειτα από εντολή που έδωσε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλ Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι «οι αντιαεροπορικές δυνάμεις μας κατάφεραν να ρίξουν πάνω από 13 τουρκικά αεροσκάφη».

Πρόσθεσε, «Η Πολεμική Αεροπορία άρχισε να ανακτά την πλήρη κυριαρχία σε αρκετές περιοχές της Λιβύης, κυριαρχούμε στους ουρανούς και αυτό θα μας εξασφαλίσει τη νίκη στον πόλεμο», τονίζοντας ότι «οι αναφορές ότι χάνουμε εδάφη είναι λανθασμένες, δεν υποχωρούμε απλώς αλλάζουμε το σχέδιο μάχης».

Από τις 4 Απριλίου του περασμένου έτους, η πρωτεύουσα της Λιβύης, η Τρίπολη και τα περίχωρα της, έχουν μετατραπεί σε πεδία συνεχών συγκρούσεων μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία υποστηρίζεται από τους μισθοφόρους του Ερντογάν.

Ο Χαφτάρ υποσχέθηκε ότι θα εξαπολύσει «τη μεγαλύτερη αεροπορική εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης, εναντίον τουρκικών στόχων στην Τρίπολη».

Στην πραγματικότητα, η επόμενή του κίνηση επιχειρησιακά θα καθοριστεί από τις χώρες που τον στηρίζουν, τη Μόσχα, το Κάιρο και το Αμπου Ντάμπι. Οι πρωτεύουσες αυτές έχουν στηρίξει τον Χαφτάρ στην επίθεση των τελευταίων 14 μηνών κατά της Τρίπολης, που λόγω του χάους που επικρατεί στη χώρα με την παρουσία μισθοφόρων και τζιχαντιστών, που έχει κοστίσει εκατοντάδες ζωές και έχει εκτοπίσει 400.000 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι έφτασαν στη χώρα οκτώ μαχητικά της σοβιετικής περιόδου συνοδευόμενα από δύο πιο σύγχρονα ρωσικά μαχητικά, χωρίς να είναι σαφές αν τα σκάφη είναι ρωσικά ή συριακά. Οποιαδήποτε ανοικτή στρατιωτική εμπλοκή θα ήταν βήμα κλιμάκωσης για τη Μόσχα, η οποία έως τώρα ασκεί επιρροή στη σύρραξη μέσω μισθοφόρων του ομίλου Wagner.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας