Λιβύη: Δεν αποχωρεί η Τουρκία. Ο Ντμπεϊμπά πάει για νέες συγκρούσεις

Αναβολή των εκλογών για… πάντα θέλει η Άγκυρα

Η Άγκυρα κατάφερε να ακυρώσει τις λιβυκές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου και τώρα εφαρμόζει το σχέδιο της για συνεχή αναβολή τους ώστε να εξασφαλίσει την παραμονή επίσημης τουρκόφιλης κυβέρνησης όπως είναι η σημερινή του Α.Χ.Ντμπεϊμπά.

Ο συγκεκριμένος μεταβατικός υποτίθεται πρωθυπουργός είναι η επίσημη αναγνωρισμένη διεθνώς αρχή της Λιβύης και ως γνωστόν είναι στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στενής συμμάχου της Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν θέλει αλλαγή του κυβερνητικού status στην Λιβύη διότι φοβάται σύναψη νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης που θα αντικαθιστά το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο αποτελεί για τον ΟΗΕ διεθνή συμφωνία καθώς δεν υπήρξε αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι χειρισμοί και οι αποφάσεις της προσωρινής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά απέναντι στις στρατιωτικές δυνάμεις του LNA (Libyan National Army), του οποίου ηγούνταν ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ στον εμφύλιο της χώρας την ίδια στιγμή  που οι Τουρκμένοι μισθοφόροι δεν αποχωρούν, είναι το λιγότερο προκλητικοί αλλά επί της ουσίας προσχεδιασμένοι.

Η Άγκυρα προτιμά μία οριστική διχοτόμηση της Λιβύης παρά την έλευση μίας άλλης κυβέρνησης που πιθανότατα θα εκλέγονταν με πλειοψηφία που θα προέρχονταν από την ανατολική Λιβύη, περιοχή καθόλου φιλική για τους Τούρκους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν λιβυκά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση «πάγωσε» τις πληρωμές των στρατιωτών του LNA, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία όχι μόνο αφήνει αιχμές για την χλιδάτη ζωή του Πρωθυπουργού, αλλά ακόμα τονίζει ότι προστατεύει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, που απέφεραν το 2021 έσοδα ύψους 103 δισεκατομμυρίων δηναρίων Λιβύης.

Από την άλλη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) δήλωσε προχθές Δευτέρα ότι οι Σύριοι μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, φέρεται να έλαβαν το υπόλοιπο της πληρωμής τους που αντιστοιχεί σε περίπου 300 δολάρια ΗΠΑ.

Η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση διευκρίνισε, αφενός ότι κάθε ξένος μαχητής συνολικά έλαβε το ποσό των 900 δολαρίων ΗΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο, αφετέρου ότι καταβλήθηκε στους συγγενείς των μισθοφόρων το ποσό των 10.500 τουρκικών λιρών.

Τέλος, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει να κρατήσει τις δυνάμεις ξένων μαχητών στη Λιβύη, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η Άγκυρα δεν θέλει αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων για να μην χάσει ποτέ τον έλεγχο από την χώρα.

Προκαλεί εντύπωση πάντως πως η Δύση ανέχεται να επιτρέπει στην Άγκυρα να καθορίζει το μέλλον της Λιβύης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας