Ληστές-εγκληματίες! Ολόκληρος μισθός για ρεύμα-βενζίνη-θέρμανση!-Γι’αυτό είχαν λυσσάξει κατά Λαφαζάνη

1217

Καλπάζουν οι αποκοπές ρεύματος σε όλη την Ελλάδα

Εγκληματικές οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

Δημόσιος έλεγχος στα Διυλιστήρια της χώρας και στα κυκλώματα λαθρεμπορίας

Λύση η πολιτική Λαφαζάνη που μπλόκαρε τα μεγάλα συμφέροντα, τις δήθεν πράσινες επιλογές και ασκούσε κοινωνική ενεργειακή πολιτική

Όλη η κοινωνία στενάζει από τη πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά κυνική ληστεία, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να πετάνε σε ουράνια ύψη.

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τα απλησίαστα Δημοτικά τέλη, που ασύδοτα καθορίζουν οι Δήμοι και τις άλλες αυθαίρετες χρεώσεις, έχουν φτάσει να ισοδυναμούν με το νοίκι που πληρώνουν νοικοκυριά, ενώ καλύπτουν πάνω από το 30% του κατώτατου μισθού εργαζομένου!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ που πληρώνει η iskra σε χώρο 30 τ.μ στο κέντρο της Αθήνας φτάνει περίπου το νοίκι του γραφείου!

Αν στους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος προσθέσουμε και το απλησίαστο κόστος της θέρμανσης και της βενζίνης τότε τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλλουν σχεδόν ολόκληρο το εισόδημα τους, το οποίο κατατρώει και η καλπάζουσα ακρίβεια, για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους.

Και να σκεφθεί κανείς ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια, αφού το επόμενο διάστημα οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου πρόκειται να εκτιναχτούν σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη.

Αυτή η τραγική κατάσταση, η οποία έχει οδηγήσει στην απάνθρωπη αποκοπή του ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν και τα οποία διαρκώς αυξάνονται, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί.

Λαφαζάνης και πάλι Λαφαζάνης

Αυτές τις ώρες πρέπει να θυμηθούμε την πολιτική Λαφαζάνη ως υπερυπουργού Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν ο μόνος υπουργός που δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τη τρόϊκα ούτε είχε δεχθεί εκπροσώπους της στα Υπουργεία τα οποία διηύθυνε. Είχε δώσει εντολή να σταματήσει κάθε αποκοπή ρεύματος στα μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό επιβίωσης κάθε πολίτη και η ελληνική βάση της οικονομίας. Είχε προωθήσει ρύθμιση με την οποία τα φτωχά νοικοκυριά δεν πλήρωναν καθόλου ρεύμα μέχρι του ποσού κατώτερης κατανάλωσης. Είχε σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση στον ενεργειακό τομέα (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) και είχε τονίσει ότι το έγκλημα αυτό δεν πρόκειται να διαπραχθεί όσο αυτός θα είναι υπουργός και θα παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχε δεχθεί να κλείσει κανένα εργοστάσιο λιγνίτη στη χώρα. Αντίθετα, είχε δώσει άδεια να κατασκευασθεί η υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας που ρύπαινε λίγο μόνο περισσότερο από το φυσικό αέριο.

Τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι το άρον-άρον λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες της χώρας θα επιβάρυνε τα ηλεκτρικά τιμολόγια και την ελληνική οικονομία. Η λιγνιτική μονάδα 5, όμως, της Πτολεμαΐδας αντί να λειτουργήσει, ξοδεύει υπέρογκα ποσά για να μετατραπεί ασύγγνωστα σε μονάδα φυσικού αερίου, του οποίου τώρα οι τιμές πετάνε στα ύψη λόγω και της ειδικής δυσμαινέστατης οικονομικής φάσης. Ο Παν. Λαφαζάνης επέμενε η Ελλάδα να μη ψηφίσει την υπέρογκη αύξηση των τιμών των ρύπων και να εξαιρεθεί η χώρα για μια επαρκή μεταβατική περίοδο από την επιβολή και πληρωμή τους, λόγω και της δυσμαινέστατης οικονομικής φάσης που διανύει.

Ο Π. Λαφαζάνης, επίσης, είχε προωθήσει την αναθεώρηση της αποικιακής συμφωνίας του ΤΑΠ, αγωγού φυσικού αερίου που ξεκινάει από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και κατέληγε στην Κεντρική Ευρώπη, με στόχο την αποκόμιση οικονομικών ωφελειών για τη χώρα και την επωφελή επαναχάραξη της όδευσης του.

Δυστυχώς αυτή η αναθεώρηση, ενώ ήταν σε καλό δρόμο, εγκαταλείφθηκε από τη μεταλλαγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Λαφαζάνη και της ψήφισης του εξευτελιστικού τρίτου μνημονίου. Ακόμα χειρότερα, η μεταλλαγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα τότε συνεταιράκια της, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Βαρουφάκης κλπ ενταφίασαν μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου τη μεγάλη ελληνορωσική συμφωνία που είχαν υπογράψει στην Πετρούπολη Λαφαζάνης και Νόβακ (Ιούνιος 2015) και η οποία προέβλεπε τη διέλευση από την χώρα μας ιδιαίτερα μεγάλου αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο και με προορισμό την Ευρώπη. Η Ελλάδα, έχοντας μισό-μισό με την Ρωσία αυτόν τον αγωγό, θα είχε τεράστια οικονομικά οφέλη (τέλη διέλευσης), θα εξασφάλιζε παράλληλα φτηνό φυσικό αέριο, ενώ θα αναβάθμιζε σημαντικά και τη γεωστρατηγική της θέση και την ασφάλεια της.

Αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει έκτοτε το γράμμα, το πνεύμα και τον προσανατολισμό της ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής Λαφαζάνη, σήμερα η χώρα μας και ο λαός μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση, δεν θα αντιμετώπιζε αυτό το κύμα ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας, ενώ θα διέθετε πολύ ευνοϊκότερες αναπτυξιακές προοπτικές και μεγαλύτερη ασφάλεια στο πλαίσιο πολυδιάστατων ενεργειακών και εξωτερικών σχέσεων.

Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά, αρκεί να υπάρξει μια μεγάλη δημοκρατική ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη χώρα με μια πραγματική εθνική και όχι υποτελή και ολιγαρχική, ηγεσία στον τόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας