ΛΑ.Ε Μαγνησίας – Οργάνωση Νεολαίας: μισθοί 100€ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

1570
ΛΑ.Ε
Μισθούς ντροπής 100€ τον μήνα για την πρακτική άσκηση ψήφισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας!

Πριν από λίγες μέρες, πληροφορηθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με πρόφαση τη μείωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, θέσπισε ως μέγιστη αμοιβή για την πρακτική άσκηση τα 100 ευρώ τον μήνα(!!)

Δίχως αμφιβολία πρόκειται για ένα βαθύτατο πλήγμα στην αξιοπρέπειά μας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα ήδη μεγάλα χαστούκια που έχει δεχθεί η νεολαία στα χρόνια των μνημονίων, αφού τέτοιου επιπέδου αμοιβές θα αναγκάσουν με μαθηματική ακρίβεια τους φοιτητές να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να ολοκληρώσουν την πρακτική τους. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως στις περισσότερες σχολές η πρακτική άσκηση, αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι πως υπό το νέο “α-μισθολογικό” καθεστώς, οι νέοι στη χώρα μας μετατρέπονται σε σύγχρονους σκλάβους με αμοιβές τριτοκοσμικής χώρας.

Μετά από σχετικές διαμαρτυρίες, το Πανεπιστήμιο απάντησε θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα πως  “σε όποιον δεν αρέσει αυτή η αμοιβή, να ψάξει να βρει μόνος του να κάνει πρακτική”!!! Η υποκρισία και ο κυνισμός σε όλο τους το μεγαλείο. Δε χωρά αμφιβολία πως μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ανεργίας και κατ’ επέκταση μεγάλης ζήτησης για εργασία, το επίπεδο του μισθού αυτομάτως υποχωρεί, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες μας. Διαπιστώνουμε επομένως πως ούτε αυτό το σενάριο -η εύρεση πρακτικής ατομικά- δεν αποτελεί μια ρεαλιστική προοπτική-διέξοδο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και στη μέση εμείς!!!

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η φιλοκυβερνητική ηγεσία του, υποταγμένοι αμφότεροι στις επιταγές των μνημονίων, της ΕΕ και του κεφαλαίου που επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, προετοιμάζουν μ’ αυτόν τον τρόπο τη νέα γενιά για τον αυριανό της ρόλο, ως υποταγμένου εργαζόμενου προσκολλημένου στον ατομικό δρόμο ανέλιξης, ο οποίος καταλήγει σε αγώνα ατομικής επιβίωσης μέσα σε μια ζοφερή σιωπή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να φέρει νομοσχέδιο για τη δημιουργία ΑΕΙ Θεσσαλίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κατάργηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και συγχώνευση και “λουκέτο” σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για άλλη μια φορά, οι πρυτανικές αρχές συζητάνε και αποφασίζουν για το μέλλον μας “κάτω από το τραπέζι”, χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση προς τους φοιτητές, ενώ προβαίνουν σε διάφορες μετέωρες ανακοινώσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε καμιά περίπτωση βέβαια, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων δε γίνονται με επιστημονικά ή κριτήρια για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά με μόνο κριτήριο τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μνημονίων, οι οποίες προστάζουν εξοικονόμηση πόρων για ακόμη μια φορά. Επίσης, σύμφωνα με τα παραπάνω η χρηματοδότηση του καινούριου ΑΕΙ “τέρας” θα παραμείνει στην καλύτερη των περιπτώσεων ίδια με τα σημερινά επίπεδα.

Έτσι, θα διαιωνιστούν ή ακόμα χειρότερα λόγω του τεράστιου μεγέθους θα αυξηθούν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τέλος, το καινούριο ΑΕΙ που οραματίζονται εκτός από την εξοικονόμηση πόρων έχει έναν βαθύτερο σκοπό. Τη δημιουργία ευέλικτων και φθηνών μελλοντικών εργαζομένων, τη διαίρεση των πτυχίων. Μετατρέποντας έτσι τους αποφοίτους και τους φοιτητές, από μελλοντικούς επιστήμονες σε πελάτες, οι οποίοι ανάλογα με τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν, θα ακολουθούν 2ετή προγράμματα σπουδών αποκτώντας δεξιότητες και όχι επιστημονικές γνώσεις, ρίχνοντας τους έτσι σε ένα αέναο κυνήγι εμπλουτισμού του φακέλου προσόντων που διαιωνίζει περαιτέρω τον κοινωνικό κανιβαλισμό ο οποίος τα χρόνια των μνημονίων έχει αυξηθεί.

Καλούμε όλη τη νεολαία του Νομού, είτε σπουδάζει, είτε εργάζεται με μισθούς-φιλοδωρήματα, είτε βολοδέρνει στην ανεργία, να πάψει να μένει θεατής στην υποθήκευση του μελλοντός της και την οιωνεί εξολόθρευσή της από αυτούς που σχεδιάζουν έναν βάρβαρο και απάνθρωπο κόσμο. Να αντισταθεί, να διεκδικήσει, να κατανοήσει την αξία του οργανωμένου αγώνα, της συλλογικής αντιπαράθεσης σ’ αυτούς που έχουν ήδη κατασκευάσει τις γαλέρες όπου θα τοποθετήσουν σαν πληρώματα τους νέους και τις νέες, σήμερα στην εκπαίδευση, αύριο στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία. Μπορεί να μην φαίνεται μια εύκολη επιλογή, είναι όμως η μόνη που απομένει σε όσους νέους και νέες έχουν ονειρευτεί να ζήσουν σαν ολοκληρωμένοι άνθρωποι και όχι σαν σκλάβοι του 21ου αιώνα.

Ανακοίνωση ΛΑΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας