ΛΑΕ Θεσσαλονίκης: Παγκόσμια μέρα νερού, η τροποποίηση του Συντάγματος, η ΕΥΑΘ

1096
νερό

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Νερού, βρίσκει την ανθρωπότητα σε χειρότερη κατάσταση από ότι πέρσι, με 4 δις συνανθρώπων μας παγκοσμίως, να ζουν σε περιοχές όπου παρατηρείται έλλειψη σε καθαρό νερό.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση Τσίπρα, προσπαθώντας να ξεγελάσει για μια ακόμη φορά, προσθέτει στο υπό τροποποίηση Σύνταγμα, ότι το νερό υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και τελεί σε δημόσιο έλεγχο, ενώ την ίδια ώρα:

  • Έχει κάνει κουρέλι το ήδη υπάρχον Σύνταγμα, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, παραβιάζοντάς το κατάφωρα, με τη νομοθέτηση και επιβολή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μνημονιακών διατάξεων, που ακόμα ισχύουν.
  • Ακόμη κι έτσι, στη σχετική, γενικόλογη τροπολογία, δεν προβλέπεται ρητά, ότι το κράτος εγγυάται την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους πολίτες μέσω δημόσιων φορέων διαχείρισης, για την κάλυψη των αναγκών τους, ότι απαγορεύεται η ιδιωτικοποίησή του, ότι η οικονομική και κάθε αδυναμία των πολιτών, με κανένα τρόπο δεν αποτελεί εμπόδιο για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.
  • Έχει ήδη περάσει στην ιδιοκτησία της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο), το 50%+1 μετοχή, του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ, προς «αξιοποίηση», όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος, ενώ το 24,02% ανήκει στο ΤΑΥΠΕΔ, και ένα 5,46% στη SUEZ Groupe. Υπενθυμίζουμε, ότι την απόλυτη πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο που αποφασίζει για την πολιτική της ΕΕΣΥΠ, έχουν οι δανειστές!
  • Με την ΚΥΑ 135275, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1741/Β, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το 2017 τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, και μετέτρεψε το νερό σε εμπόρευμα, εισάγοντας για πρώτη φορά, την έννοια της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του. Χαρακτηριστικό της εμπορευματοποίησης, και των προϋποθέσεων για την πιθανή εφαρμογή κοινωνικού προσίμου στα νέα τιμολόγια, είναι και η «αποσαφήνιση» στην ίδια ΚΥΑ, ότι η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου τιμολόγιου, δε μπορεί να γίνει σε βάρος της επιδιωκόμενης πλήρους ανάκτησης κόστους.

Μετά από όλα αυτά, οι ανεξήγητες, καθημερινές σχεδόν, έκτακτες διακοπές νερού της ΕΥΑΘ, με την επακόλουθη ταλαιπωρία των καταναλωτών, οι εργολαβίες και οι υπεργολαβίες, η μη υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης με τους εργαζόμενους κτλ. φαίνεται πως είναι το κερασάκι στην παραπάνω τούρτα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας