Λαβρώφ: « Απαρχαιωμένη η συνθήκη εγγύησης της Κύπρου. Χρήζει αλλαγής»

1636
πλήρωμα

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ δήλωσε ότι το καθεστώς της τριπλής εγγύησης της κυπριακής ανεξαρτησίας είναι απαρχαιωμένο και χρήζει αναθεωρήσεως.
Η δήλωση έγινε την Παρασκευή, μετά από συνάντηση του κ. Λαβρώφ με τον Κύπριο συνάδελφό του Νίκο Χριστοδουλίδη και μεταδίδεται σήμερα από την ρωσική ηλεκτρονική έκδοση Russian Feed, ως εξής, επί λέξει:
« Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ δήλωσε την Παρασκευή  ότι το σύστημα των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και ασυμβίβαστο με την σύγχρονη εποχή και η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου θα μπορούσε να απορρέει από αυτό τούτο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.»
Ο Λαβρώφ έκανε την δήλωση μετά μια συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στην Μόσχα, συνεχίζει το  Russian Feed . Η δήλωση αφορούσε το γεγονός ότι η Τουρκία, μαζί με την Ελλάδα και την Βρετανία, υπήρξε εγγυητής της Κύπρου από το 1960 και το ότι η τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία απέτυχε όταν οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε για να εξετάσει το «Σύστημα Εγγυήσεων», που προέκυψε από την Συνθήκη Εγγυήσεως, η οποία υπογράφτηκε το 1960, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, διευκρινίζει το δημοσίευμα. «Προοριζόταν να εμποδίσει την πολιτική η οικονομική ένωση της Κύπρου με οποιοδήποτε άλλο κράτος κινούμενη κυρίως λόγω της έντασης μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών δυνάμεων Ελλάδος και Τουρκίας. Κατά την ρωσική άποψη αυτό το σύστημα έχει ξεπεράσει την επικαιρότητά του και πρέπει να αλλάξει.»
Τώρα υπάρχει ακόμη νευρικότητα στην Κύπρο και παραμένουν ισχυρές εντάσεις μεταξύ των Ελλήνων Κυπρίων, που είναι  Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην πλειονότητα και των Τούρκων, που είναι Μουσουλμάνοι Σουνίτες. Αυτή η διχόνοια έχει την ρίζα της να πηγαίνει εκατοντάδες χρόνια πίσω και τα ελληνικά αισθήματα των Ελλήνων είναι πάντοτε πολύ ισχυρά «λόγω της μεταχείρισης  των Χριστιανών από την ισλαμική χώρα κατά την κατοχή».
(Εδώ ο συντάκτης του δημοσιεύματος –Ρώσος αγγλομαθής ή άλλης  εθνότητας-  πήδηξε (από ιστορική άγνοια  ή διπλωματική αδεία) το πρόσφατο ,«επεισόδιο» της τουρκικής εισβολής, σφαγής, εθνοκάθαρσης και  κατοχής του 34% του κυπριακού εδάφους.)
Εισαγωγικά το δημοσίευμα εξαίρει τις φυσικές καλλονές και το κλίμα της Κύπρου, που την καθιστούν πολύ θελκτικό προορισμό για Ρώσους και άλλους τουρίστες από βόρειες κυρίως χώρες.
Την περιγράφει ως «πολιτικά διαιρεμένη δημοκρατία, με το 34% του νησιού υπό τον έλεγχο Κυπρίων τουρκικής προσήλωσης, σε ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος που αναγνωρίζει μόνο η ίδια η Τουρκία. . . Τα Ηνωμένα ΄Εθνη δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Αλλά αυτή η διαίρεση είναι αρκετά πραγματική ώστε να παρουσιάζει προκλήσεις για το νησιωτικό έθνος»
Το Russian Feed προσθέτει: « Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς και διπλωματικούς δεσμούς με την Κύπρο, περιλαμβανομένου του τουρκικού τμήματος, και συνεργάζεται μαζί της για την επισκευή του φράκτη που προκάλεσε η εσωτερική σύρραξη.»
Το δημοσίευμα καταλήγει με πρόσφατες δηλώσεις και του Ρώσου πρεσβευτή στην Κύπρο Stanislav Osadchiy που εξαίρει τα επιτεύγματα της κυπριακής κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο και αναφέρεται και στην ρωσική προσπάθεια συμβολής σε αυτήν την κατεύθυνση με την αναδιάρθρωση χρέους και την ανάπτυξη του ρωσικού τουρισμού.
 

1 σχόλιο

  1. Είναι σωστή η μετάφραση «επισκευή του φράκτη»;
    Μήπως άλλο είναι το νόημα αυτού που μεταφράσατε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας