Λάρκο: 4ωρη στάση εργασίας, μετά το ατύχημα της Μεγάλης Πέμπτης

1708
Λάρκο
Μετά από το σπάσιμο γερανογέφυρας στη Λάρκο, τη Μεγάλη Πέμπτη, που ευτυχώς δεν είχε ως συνέπεια να χαθούν ανθρώπινες ζωές, το Συνδικάτο Μετάλλου νομού Φθιώτιδας προκήρυξε για σήμερα, Πέμπτη 12 Απριλίου, 4ωρες στάσεις εργασίας (τις 4 τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας), για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, αποφάσισε τη συμμετοχή στην πανελλαδική ημέρα δράσης για μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων στο μέταλλο, στις 25 Απριλίου.
Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει:
«Με αφορμή το σπάσιμο της Γερανογέφυρας Νο 1 στην αίθουσα των Ηλεκτροκάμινων που έλαβε χώρα τη Μεγάλη Πέμπτη στις 19.30 και ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία, η υπομονή μας τελείωσε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι η σωματική μας ακεραιότητα να στηρίζετε σε “θαύμα”. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) για το έλεγχο που μας έχει πει ότι θα κάνει στην ΛΑΡΚΟ.
Σαν ΔΣ, με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας ΓΣ, καλούμε την ΕΜΝΕ να πραγματοποιήσει άμεσα τον έλεγχο που μας έχει πει ότι θα κάνει και άμεσα η ΛΑΡΚΟ να συμμορφωθεί. Καλούμε τη διοίκηση να τοποθετηθεί και να συμμορφωθεί επάνω στον έλεγχο του ΣΕΠΕ ΛΑΜΙΑΣ ως προς την καταπάτηση των τριετιών και των χρημάτων στις αναβαθμίσεις.
Ο διάλογος με τους υπεύθυνους και οι “ντουφεκιές στον αέρα“ δεν λύνουν προβλήματα, ο αγώνας θα φέρει αποτελέσματα. Από αυτήν τη σκοπιά, το Συνδικάτο μας καλεί τα μέλη του σε πλατιά συμμετοχή στις 4ωρες στάσεις εργασίας (τις 4 τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας) που έχει προκηρύξει το Σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ για την Πέμπτη 12 Απρίλη για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Επίσης με απόφαση του ΔΣ το Συνδικάτο μας συνυπογράφει το κείμενο κάλεσμα Σωματείων του κλάδου και προκηρύσσουμε μαζί τους στις 25 Απρίλη, Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για μέτρα ασφάλειας στον κλάδο. Καλούμε όλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ να πάρουν ανάλογες αποφάσεις, συντονισμένα οι μεταλλεργάτες Πανελλαδικά να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας.
Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι μπορούμε το άμεσο επόμενο διάστημα να το κάνουμε αφετηρία αγώνων για τη συνολική βελτίωση της ζωής μας, κλιμακώνοντας σταθερά και αποφασιστικά. Το Συνδικάτο μας σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί απαιτώντας με όλα τα μέσα:
Όχι στην ιδιωτικοποίηση – εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Χρήματα για τον εκσυγχρονισμό της, για την αξιοποίησή της υπέρ του λαού.
Την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών. Ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε οργανόγραμμα που να περιέχει αναλυτικά όλες τις ειδικότητες ανά τμήμα. Που θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν την δεκαετία ’80-’90 στην οποία δεν υπήρχαν εργολαβίες που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της παραγωγής και της συντήρησης, αλλά το εργοστάσιο λειτουργούσε επανδρωμένο τόσο στις παραγωγικές θέσεις όσο και στις θέσεις συντήρησης με εργατοτεχνικό προσωπικό, με επιστημονικό προσωπικό, με εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Τότε οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τους 1.100 και είναι η μοναδική δεκαετία στην οποία δεν είχαμε συχνά και σοβαρά ατυχήματα.
Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στην ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα.
Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους με τον υπολογισμό που δίνονταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια την ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με ΔΠΥ και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013.
Καταβολή όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση  των παραπάνω.
Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιο εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτήν.
Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας