Κύπρος: 14.000 ακίνητα χρεοκοπίας έχουν οι τράπεζες

1635
ακίνητα

Πάνω από 14.000 ακίνητα έχουν πάρει οι τράπεζες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά είτε έναντι χρεών είτε μέσω εκποιήσεων είτε μέρος έχει διατεθεί μέσω πώλησης σε funds.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω αδυναμίας των οφειλετών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, φέρνουν ανατροπές με αποτέλεσμα πάνω από 14.000 ακίνητα της χρεοκοπίας, εμπορικά, οικιστικά, τουριστικά, μικρά διαμερίσματα, μικρά καταστήματα, χωράφια, να είναι εν δυνάμει στόχος να αλλάξουν χέρια και να περάσουν στην κυριότητα εγχώριων ιδιοκτητών είτε σε διεθνείς παίκτες στο real estate.

Γύρω από τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αναπτύσσεται ένα σύστημα που ξεκινά από τις εταιρείες συμβούλων/αποτιμητών ακινήτων και φτάνει μέχρι τα δίκτυα μεσιτικών γραφείων που είναι έτοιμα να διαθέσουν ακίνητα στην αγορά.

H Tράπεζα Κύπρου έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο και τα καλύτερα φιλέτα της αγοράς σε όλους τους τύπους ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της λόγω χρεών.

Στο χαρτοφυλάκιο της REMU, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων, υπάρχουν 3.008 ακίνητα, μικρής και μεγάλης αξίας, σε όλο τον τύπο των ακινήτων.

Πέρα από αυτά που δόθηκαν για διαγραφή έναντι χρέους, υπάρχουν και 9.065 ακίνητα που δόθηκαν στην Apollo Global Management ως μέρος της πώλησης δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Υπάρχουν και εκατοντάδες άλλα που βρίσκονται στο καθεστώς της εκποίησης λόγω αδυναμίας των οφειλετών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της REMU υπάρχει το Gladstone Residence, μια πολυτελής κατοικία που βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, που συνορεύει με το πάρκο Προδρόμου και τον ποταμό Πεδιαίο. Η τιμή πώλησης είναι €9,75 εκατ.

Πολυτελής μονοκατοικία, μέρος της ανάπτυξης «The Residence», στην περιοχή Saint Raphael, πωλείται €9,7 εκατ.

Ακίνητο που αποτελείται από 53 διαμερίσματα και 19 σπίτια, τα οποία αποτελούν μέρος οικιστικής ανάπτυξης που ονομάζεται «Nikada Sunrise Complex», που βρίσκεται στην Πύλα της Λάρνακας, πωλείται €8,4 εκατ.

Μονοκατοικία που βρίσκεται στον Στρόβολο πωλείται €5,13 εκατ. Σπίτι με επτά υπνοδωμάτια στους Αγίους Τριμιθιάς πωλείται €2,86 εκατ.

Περιουσιακό στοιχείο που αποτελείται από 27 μη ολοκληρωμένα διαμερίσματα, μέρος του οικιστικού συγκροτήματος διαμερισμάτων «Aphrodite Village» στο Προδρόμι της Πάφου, πωλείται €1,44 εκατ.

Eίναι γνωστό ότι η πρώην υπεραγορά Ορφανίδη στον Στρόβολο πωλείται €34 εκατ., ενώ δύο βιομηχανικές αποθήκες στο Δάλι πωλούνται €8,83 εκατ. και €8,68 εκατ. αντίστοιχα.

Τα «φιλέτα» της Ελληνικής

Ελκυστικά τεμάχια έχει στην κατοχή της και η Ελληνική Τράπεζα. Αριθμούν 650 και είναι αυτά που δόθηκαν έναντι χρέους και αυτά που είναι για πλειστηριασμό.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ακίνητο που αποτελείται από τρία παρακείμενα συνεχόμενα εμπορικά πεδία στη λεωφόρο Λεμεσού με τεράστια εμπορική ανάπτυξη μπορούν να συγχωνευτούν για να σχηματίσουν μια ενιαία οντότητα 8.094 τ.μ.

Υποβολή προσφοράς δέχεται η Ελληνική για περιουσιακό στοιχείο που αποτελείται από 4 παρακείμενα βιομηχανικά οικόπεδα που βρίσκονται στη Λακατάμια και έχουν συνολική έκταση 75.690 τ.μ.

Ακίνητο που αποτελείται από έκταση 14.542 τ.μ. γης στην οποία υπάρχει πολυτελής βίλα που περιλαμβάνει κλειστή περιοχή 1.019 τ,μ  με πισίνα, γκαράζ, καλυμμένες βεράντες και αίθουσες εξυπηρέτησης. Η βίλα αποτελείται από δύο ορόφους και μια σοφίτα και είναι επί του παρόντος μισθωμένη σε μια πολύ γνωστή πρεσβεία. Η βίλα βρίσκεται στον Δήμο Λακατάμιας, 50 μ. ανατολικά του κυκλικού κόμβου της Ανθούπολης.  Η Ελληνική Τράπεζα δέχεται προσφορές.

Σπίτι που βρίσκεται στον Δήμο Λακατάμιας και αποτελείται από το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ο εσωτερικός χώρος είναι 248 τ.μ., τα υπόγεια είναι 33 τ.μ. και 12 τ.μ., πωλείται €435.000.

Διώροφο σπίτι στα Λατσιά, ο εσωτερικός χώρος της κατοικίας είναι 261 τ.μ., οι καλυμμένες βεράντες 31 τ.μ, πωλείται €550.000.

Ποικιλία στην Altamira

Ενδιαφέροντα επενδυτικά και οικιστικά ακίνητα έχει συγκεντρώσει και η Altamira. Για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2018 έχουν αποκτηθεί 1.389 ακίνητα συνολικής αγοραίας αξίας 185 εκατ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο χαρτοφυλάκιοό της υπάρχει δεκαώροφο κτήριο στον Στρόβολο επί της λεωφόρου Προδρόμου με τιμή πώλησης €4,52 εκατ.

Ακίνητο προς πώληση είναι ένα εμπορικό οικόπεδο  επί της οδού Πινδάρου 802 τ.μ και τιμή πώλησης €2 εκατ.

Εμπορικό κτήριο 1.714 τ.μ στην ενορία Άγιος Νικόλαος του Δήμου Λάρνακας πωλείται €3,2 εκατ.

Εμπορικό ακίνητο επί της λεωφόρου Αγλαντζιάς, 908 τ.μ, πωλείται €2,5 εκατ.

Πρέπει να τα ξεφορτωθούν από τα βιβλία τους

«Βαρίδι» για τους ισολογισμούς τους είναι τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών και η διατήρησή τους στα βιβλία τους συνιστά σημαντικό βάρος, καθώς ροκανίζει σιγά-σιγά μέρος από τα κεφάλαιά τους.

Ο λόγος είναι οι αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλονται ως προς τα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού (Non Performing Assets – NPAs).

Εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans – NPLs) ή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, εντάσσονται πλέον και άλλα στοιχεία του ενεργητικού, δηλαδή τα ακίνητα.

Αρμόδιες Αρχές εξηγούν ότι τα ακίνητα που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελούν «βαρίδι», γιατί δεν παράγουν έσοδα και οι τράπεζες δεν έχουν την πολυτέλεια να τα κρατάνε επ’ άπειρον στα βιβλία τους. Ως εκ τούτου είναι αντιπαραγωγικά και «καίνε» μέρος από τα πολύτιμα κεφάλαια των τραπεζών, σε μια περίοδο που τα κέρδη από οργανικές δραστηριότητες είναι ακόμα περιορισμένα.

Αν και αναγκαίο κακό, αυτή η πολιτική έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό το μοντέλο, υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, θα σταματήσει και οι τράπεζες δεν μπορούν να μετατραπούν σε εταιρείες real estate.

Η εντολή που έχει δώσει στις τράπεζες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Καλεί τις διοικήσεις να επιταχύνουν την ενεργή διαχείριση του stock των ακινήτων με σκοπό να απομακρύνονται χωρίς καθυστερήσεις από τους ισολογισμούς. Ωστόσο και από εποπτικής πλευράς αναγνωρίζεται ότι πρέπει να γίνονται στοχευμένες κινήσεις και αναγνωρίζονται τα δεδομένα της αγοράς και οι προβληματισμοί που καταθέτουν οι τραπεζίτες.

Ξεσκαρτάρισμα NPLs από Τράπεζα Κύπρου

Δεν είναι τυχαίο ότι στο τραπέζι μπαίνει η σεναριολογία ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για πώληση και δεύτερου μεγάλου πακέτου δανείων.

Πριν ολοκληρωθούν όλες οι λεπτομέρειες για ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου δανείων της στο επενδυτικό ταμείο Apollo, το γνωστό έργο Helix, ετοιμάζεται η δεύτερη κίνηση.

Η προσπάθεια έχει πάρει το κωδικό όνομα Helix 2, σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider. Στόχος το ποσοστό των μη εξυπηρετουμένων δανείων να μειωθεί κάτω του 10% και να φύγει ένα μεγάλος μέρος χορηγήσεων και ακινήτων από τον ισολογισμό.

*Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου (philenews.com).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας