Κύπρος: Πρόεδρος της βουλής με τις ψήφους του φασιστικού ΕΛΑΜ

647
Βουλευτής Κύπρου

Η Αννίτα Δημητρίου εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής στην ψηφοφορία που διεξήχθη την Πέμπτη (10/6) μετά από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά που στην προεδρία της βουλής βρίσκεται υποψήφιος προερχόμενος από το ΔΗ.ΣΥ.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την υποψηφιότητα της Δημητρίου στήριξαν τόσο το νεοσύστατο ΔΗ.ΠΑ. (Δημοκρατική Παράταξη) που προέρχεται από μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ) που αποσχίστηκαν και το φασιστικό ΕΛΑΜ. Είναι η δεύτερη φορά που το ΕΛΑΜ στήριξε σε μείζονα κοινοβουλευτική διαδικασία το Συναγερμό μετά την στήριξη στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού Ιανουάριο, τότε που η κυβέρνηση αδυνατούσε να βρει στήριξη από άλλα κόμματα και είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο καλούμενη να προχωρήσει σε πιο φιλολαϊκές τροποποιήσεις. Το ΕΛΑΜ ξεκαθάρισε ότι η ψήφος τους στην Δημητρίου ήταν μονόδρομος για τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ και όχι ένδειξη σύμπλευσης με το ΔΗ.ΣΥ. Σε δηλώσεις του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, μέχρι πρότινος στελέχους του ΔΗ.ΣΥ. και εσχάτως βουλευτή του ΕΛΑΜ τόνισε:
«Εμείς είχαμε αποφασίσει πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε την επάνοδο του ΑΚΕΛ στην Προεδρία της Βουλής για πολλούς λόγους. Πρώτο διότι ο ΓΓ ΑΚΕΛ σε συναντήσεις του με τούρκους αξιωματούχους έλεγε ότι εκφράζει το 1/3 του κυπριακού λαού. Φανταστείτε τι θα έλεγε εάν ως Πρόεδρος της Βουλής πήγαινε στην Τουρκία. Δεύτερο, οποτεδήποτε το ΑΚΕΛ αποχτά εξουσία θα μπορούσε να επαναφέρει και του ψήφους που έχασε στις εκλογές. Το τρίτο, είναι ότι δεν μπορούσε να επιτρέψει το ΕΛΑΜ την επάνοδο του ΑΚΕΛ γιατί δεν θέλουμε την επάνοδο του ΑΚΕΛ για κανένα λόγο»
Η νέα Πρόεδρος της Βουλής γεννήθηκε το 1985 με καταγωγή από την επαρχία της Λάρνακας και την Αμμόχωστο. Έχει κάνει σπουδές στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2016 και διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής και μέλος σε διάφορες επιτροπές της Βουλής. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώ από το 2020 ήταν αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας