Κραχ στις τράπεζες με πτώση 12,5%, βίαιη βουτιά 5.96% στο Χρηματιστήριο

989
οικονομία

Με απώλειες της τάξης του 25,3% από τις αρχές της χρονιάς, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να έχει καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και από την ημέρα του διεθνούς “ξεπουλήματος” που προκάλεσε η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο και περισσότερες χώρες και εντός των τειχών της Ευρώπης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πλέον την πρωτιά ως η αγορά με τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς το 2020 έως σήμερα. Ακολουθούν ο ρωσικός δείκτης RTSI με απώλειες 19%, ο WIG 20 της Πολωνίας με πτώση 18,2%, ο ΑΤΧ της Αυστρίας με απώλειες 18%, ο βραζιλιάνικος Bovespa o οποίος βρίσκεται στο -15%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -14%, ο γαλλικός CAC 40 στο -13,8%.

Η εικόνα του Χ.Α. το οποίο έχει χάσει πάνω από 12 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή του από τις αρχές του έτους, δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο σε ό,τι αφορά τις “αντοχές” του για τη συνέχεια, με δεδομένο και η τρέχουσα βίαια διόρθωση έχει συνδυαστεί με εκτόξευση του τζίρου, που σημαίνει αυτομάτως και ισχυρή αποχώρηση επενδυτών, σε μία στιγμή που η επιστροφή των θεσμικών ήταν και το μεγάλο ζητούμενο.

Στα στατιστικά της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,96% στις 684,74 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 124 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 6,22% στις 1.738,29 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,36% στις 929,24 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 12,46% στις 506,02 μονάδες.

Κραχ στις τράπεζες με πτώση 12,5% και νέο βίαιο sell-off στο Χρηματιστήριο

Η Alpha Bank έκλεισε στο -14,92%, η Πειραιώς στο -7,28%, η Εθνική στο -10,56% και η Eurobank στο -13,13%. Από τα υπόλοιπα blue chips των οποίων η εικόνα ήταν δραματική, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η ΔΕΗ η οποία έκλεισε στο -14,23%, η ΓΕΚ Τέρνα στο -10,09%, η Motor Oil στο -8,23%, η Σαράντης στο -6,51%, η Aegean στο -6,04%, ο ΟΠΑΠ στο -5,74% , η Jumbo στο -5,12% και η Lamda Development στο -5,07%.

Σύμφωνα και με τον κ. Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγο της Fast Finance, οι λόγοι της βίαιας διόρθωσης που βιώνει το Χ.Α είναι εξωγενείς και ενδογενείς και δικαιολογούν την αυξημένη μεταβλητότητα, ενώ είναι πλέον εμφανείς σε όλο και περισσότερους επενδυτές, ξένους και εγχώριους, θεσμικούς και ιδιώτες. Οι προφανείς χρηματιστηριακοί “εχθροί” (πέραν των γνωστών παθογενειών του Χ.Α., όπως η ρηχότητα) που ενισχύονται είναι, όπως σημειώνει, η δραματική κλιμάκωση του μεταναστευτικού και η συνεχιζόμενη εξάπλωση των κρουσμάτων του κοροναϊού, η οποία αναμένεται να αυξήσει την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών και τις αρνητικές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Αν και μέχρι τώρα διατηρείται υπό έλεγχο η κατάσταση, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως φάνηκε στην περίπτωση του ασθενούς από την Ηλεία.

Επιπλέον τα συνεχιζόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, που εμφανίζονται σε πρόδρομους μακροοικονομικούς δείκτες, οι καθυστερήσεις και αναβολές στις διαρθρωτικές αλλαγές (κυρίως στον Δημόσιο τομέα) και η έλλειψη σοβαρής παραγωγικής δυναμικής της Χώρας, μετά το τέλος της μετεκλογικής περιόδου χάριτος άρχισαν να επανεμφανίζονται.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις για άλλη μια φορά επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, που μετά από τόσα χρόνια και αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου, συνεχίζουν να αποτελούν τον “αδύναμο κρίκο” του συστήματος.

*Ελευθερία Κουρτάλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας