Κρανίο «βιβλικού» φιδιού με οπίσθια πόδια βρέθηκε στην Αργεντινή

1531
κρανίο

Φως στην εξέλιξη των φιδιών αναμένεται να ρίξει ανακάλυψη κρανίου «βιβλικού» φιδιού με οπίσθια άκρα, στην Αργεντινή, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου.

Μια ιδιαίτερη ανακάλυψη σημειώθηκε στην Αργεντινή από ομάδα παλαιοντολόγων, καθώς εντόπισαν ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο κρανίο φιδιού με οπίσθια πόδια.

Σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύθηκε, στις 20 Νοεμβρίου, στο περιοδικό «Science Advances», τα οκτώ κρανία Najash Rionegrina -που ονομάστηκαν έτσι από το βιβλικό φίδι με πόδια, Nahash, και την επαρχία Ρίο Γκράντε της Αργεντινής- οι πρόγονοι των φιδιών έμοιαζαν και ενδεχομένως εξελίχθηκαν από τους μεγάλους συγγενείς της σαύρας, όπως οι δράκοι κομόντο.

Η κυρίαρχη πεποίθηση θέλει τα φίδια να εξελίχθηκαν από τυφλούς, σαφείς σκουληκότρυπες (σκωληκόφιδια), που οι επιστήμονες θεωρούν ως τα πιο πρωτόγονα ζωντανά φίδια.

Οι επιστήμονες βρήκαν άθικτα απολιθώματα και μπορούσαν να δουν ότι το κρανίο του Najash δεν ήταν τίποτα σαν τα κρανία των σκωληκοφιδιών. Το Najash και το είδος του είχαν ένα μεγάλο στόμα, μεγάλα δόντια και κινητές αρθρώσεις κρανίου παρόμοιες με εκείνες των σύγχρονων φιδιών.

Οι ερευνητές υπολογίζουν πως τα απολιθώματα έχουν ηλικία περίπου 95 εκατομμυρίων χρόνων. Επίσης, πιστεύουν ότι τα φίδια έχασαν τα μπροστινά πόδια τους πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί και ότι κράτησαν τα οπίσθια άκρα τους για εκατομμύρια χρόνια πριν εξελιχθούν σε ερπετά.

Δεν είναι η πρώτη φορά μιας τέτοιας ανακάλυψης και, το 2006, βρέθηκε κρανίο αλλά ήταν σπασμένο και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να το μελετήσουν πλήρως, ενώ άλλος ένας ανάλογος εντοπισμός έγινε το 2013.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας