Κρίσιμη μέρα για Βενεζουέλα. Ο στρατός φρουρός της εθνικής κυριαρχίας

1807
βενεζουέλα

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, για τη Βενεζουέλα, καθώς, με πρόσχημα τη λεγόμενη “ανθρωπιστική βοήθεια” ενδέχεται να επιχειρηθεί η παραβίαση των συνόρων της με την Κολομβία και τη Βραζιλία. Κάτι που θα σημάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. 

Ήδη η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία, ενώ ο πραξικοπηματίας αυτοανακηρυχθείς “μεταβατικός πρόεδρος” Χουάν Γκουαϊδό μετέβη στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας και σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία “ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Χθες, μάλιστα, μίλησε και στη συναυλία που οργάνωσε ο Αμερικανός μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αναφέρθηκε σε “σοβαρές και παράνομες απειλές τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας”.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη “χρήση βίας” από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον “αμάχων”, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων που αποπειράθηκαν προβοκατόρικα και παραβιάζοντας κάθε έννοια εθνικής και διεθνούς νομιμότητας, να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα με τη Βραζιλία. Η Ουάσιγκτον, επεμβαίνοντας για μια ακόμη φορά στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας, κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας “να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας”.

Ανάλογη “διαταγή” προς τον στρατό εξέδωσε και ο πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό, για να πάρει την απάντηση από τη στρατιωτική ηγεσία, ότι “δεν εκτελούμε διαταγές από μαριονέτες των ιμπεριαλιστών”.

Ο στρατός, που έχει εκφράσει την “απόλυτη πίστη” του στον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την Τρίτη πως τέθηκε σε κατάσταση “συναγερμού” για να εμποδίσει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναμένει ότι η Ρωσία θα θέσει ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Κορέα εν όψει της συνόδου κορυφής ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας την επόμενη εβδομάδα στο Ανόι του Βιετνάμ, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Στο μεταξύ, οι αρχές στη νήσο Κουρασάο, στις Ολλανδικές Αντίλλες, εμπόδισαν χθες, Παρασκευή, αντιπολιτευόμενους από τη Βενεζουέλα να φορτώσουν σε ένα πλοίο “ανθρωπιστική βοήθεια” που προορίζεται για τη χώρα τους, όπως ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο πλοίαρχος του σκάφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας