Κορονοϊός: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα-Πάρκινγκ μετατράπηκε σε νοσοκομείο

1128
Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βιώνουν πρωτόγνωρες εικόνες που μοιάζουν με συνθήκες πολέμου, δίνοντας τη δική τους μάχη στα νοσοκομεία ενάντια στον κορονοϊό.

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία ή/και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να βιώνουν πρωτόγνωρες εικόνες που μοιάζουν με συνθήκες πολέμου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, σε κάποια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για τον όγκο των περιστατικών, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά σε κοινούς θαλάμους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Νικολαϊδη, σε νοσοκομεία της Κατερίνης, της Βέροιας και του Πολύγυρου οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών. Συγκεκριμένα, τρεις διασωληνωμένοι στην Αικατερίνη, τρεις στη Βέροια και τέσσερις στον Πολύγυρο βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έχει μετατρέψει το πάρκινγκ του σε κινητό νοσοκομείο, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λόγω πανδημίας.

Με τα πιο γλαφυρά λόγια περιέγραψε την κατάσταση ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη… Ήταν άλλη μία νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».

Ο κ. Καπράβελος επισημαίνει ότι «οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα θέλουν κάποιες μέρες για προετοιμασία. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, περιμένουμε ποιος θα χάσει τη ζωή του. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τον διψήφιο αριθμό θανάτων. Η λύση που βλέπουμε είναι η ένταξη όλου του ιδιωτικού τομέα και συστράτευση. Όσο αργούμε χάνουμε χρόνο. Οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται εκπαίδευση που έπρεπε ήδη να είχε γίνει!» «Όλοι οι συνάδελφοι δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν το σύστημα. Και περιμένουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες, αλλά και η πολιτεία να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα. Δεν αρκεί το χειροκρότημα» τόνισε.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί μία ακόμη εφημερία τελείωσε στο Ιπποκράτειο και μία ακόμη άρχισε στο Παπανικολάου χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις εντατικές. Το μεσημέρι, πάντως, ξεκίνησε η εκκένωση των ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν με τη μεταφορά των ασθενών στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ

Σοκ προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, καθώς τα στοιχεία κάνουν λόγο για 2.311 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες 24 ώρες και 108 νεκρούς. Παράλληλα, 522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νεκρών για πρώτη φορά ξεπερνά τους 100 όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων για πρώτη φορά ξεπερνά τους 500.

Από τα 2.311 νέα κρούσματα, τα 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90.121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες. Παράλληλα, τα 4.787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Την ίδια ώρα, 522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 108 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.527 θανάτους συνολικά στη χώρα. 608 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας