Κορονοϊός: Έως και 3,7 εκατ. νεκροί μέχρι την άνοιξη 2021

926
νεκροί

Ένα εφιαλτικό σενάριο για την εξάπλωση της πανδημίας δημοσιεύει σε άρθρο του ο Economist.

Σύμφωνα με αυτό, ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό παρά τις προσπάθειες για την ανάσχεσή του. Έως την άνοιξη του 2021 αναμένεται να έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 3,7 εκατ. άνθρωποι.

Καταγράφοντας την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο Economist αναφέρει στο άρθρο του:

«Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα. Δεν ξεπέρασε ποτέ το πρώτο κύμα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό και κρούσματα καταγράφονται σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Για κάθε χώρα όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, που δείχνουν ότι μπορούν να περιορίσουν την πανδημία, υπάρχουν άλλες στη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία όπου η πανδημία μαίνεται».

Εκτός ελέγχου

Ο Economist επισημαίνει ότι «σε περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος». Σημειώνει ότι η Αφρική βρίσκεται στην πρώτη φάση της πανδημίας και η Ευρώπη σε μια ενδιάμεση κατάσταση, τα χειρότερα όμως έρχονται.

Βασιζόμενη σε ερευνητικά δεδομένα από 84 χώρες, μια ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δηλωμένο κρούσμα υπάρχουν 12 που δεν καταγράφονται και πως σε κάθε δυο θανάτους από κορονοϊό αντιστοιχεί ένας θάνατος που λαθεμένα αποδίδεται σε άλλα αίτια.

Οι ερευνητές από τη Μασαχουσέτη αναφέρουν ότι «χωρίς κάποια ιατρική πρόοδο, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων θα ανέλθει στα 200 με 600 εκατομμύρια μέχρι την άνοιξη του 2021.

»Σε αυτό το σημείο, θα έχουν χάσει τη ζωή τους 1,4 έως 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Ακόμα και τότε, όμως, πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι ευάλωτο στη μόλυνση και ακόμα περισσότεροι αν η ανοσία αποδειχθεί παροδική».

Το «καμπανάκι» του ΠΟΥ

Ένα μόλις 24ωρο νωρίτερα, ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για αφύπνιση και ενεργοποίηση.

«Ήρθε πράγματι η ώρα οι χώρες να κοιτάξουν τους αριθμούς. Σας παρακαλώ, μην αγνοείτε αυτά που σας λένε οι αριθμοί», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Άπαντες πρέπει να αφυπνιστούν. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται και η κατάσταση επί του πεδίου δεν ψεύδεται», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ποτέ πολύ αργά, σε μια επιδημία, να πάρεις τον έλεγχο».

«Ο ΠΟΥ κατανοεί πλήρως ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για τις χώρες που θέλουν να ανασυγκροτήσουν τις οικονομίες τους», δήλωσε. «Ωστόσο, ούτε μπορείτε να αγνοείτε το πρόβλημα, το οποίο δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας», τόνισε. «Πρέπει να μετάσχουμε στη μάχη τώρα. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον ιό τώρα», επέμεινε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας