Κορονοϊός: Άμεσα μέτρα προστασίας των Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού

1323
μεταμοσχευθέντων

Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού 

Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι ασθενείς της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας (υπό αιμοκάθαρση, υπό μεταμόσχευση υπό περιτοναϊκή κάθαρση) καθώς πολλές άλλες κατηγορίες με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοιό . Κινδυνεύει η ιδία η ζωή τους. Παρά ταύτα διαπιστώνουμε ότι ούτε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Μαρτίου (ΦΕΚ Α’ 55/11-3-2020), ούτε  στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με αριθμ. Πρωτοκ.. 12339/404 δεν περιέχεται  καμία διάταξη προστασίας, όπως παροχή ειδικής άδειας από την εργασία τους, σε εργαζομένους με αναπηρία και χρόνια πάθηση όπως είναι οι νεφροπαθείς μεταμοσχευμένοι. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενοι , μεταμοσχευμένοι πρέπει να βρίσκονται στις δουλειές τους, σε νοσοκομεία, αεροδρόμια, επιχειρήσεις ή όπου εργάζεται ο καθένας και η καθεμιά.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού κάνει έκκληση αυτή την κρίσιμη ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού να πάρετε άμεσα μέτρα προστασίας των νεφροπαθών  μεταμοσχευμένων . Προτείνουμε τα παρακάτω :

1. Αποχή από την εργασία και παραμονή κατ΄ οίκον, χωρίς να χρεώνονται άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους ,όλων των νεφροπαθών  μεταμοσχευμένων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και γενικά σε δομές, υπηρεσίες δημόσιου ή επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό.

2. Επιπρόσθετα, άδεια ειδικού σκοπού πρέπει να δικαιούνται οι γονείς– κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους νεφροπαθείς  μεταμοσχευμένους.

3. Πρόδρομη καταβολή των προνοιακών αναπηρικών  και διατροφικών επιδομάτων στις αρχές του μήνα για όσο χρόνο διαρκέσει η επιδημία.

4. Στήριξη τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

5. Αυξημένη λειτουργική υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος με την άμεση πρόσληψη ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με ταυτόχρονη επαναλειτουργία των ήδη κλειστών κλινών ΜΕΘ και με την δημιουργία νέων ή αξιοποίηση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα.

6. Ανανέωση άμεσα σε όλες οι συμβάσεις που λήγουν αυτή την περίοδο στο ΕΣΥ, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί.

7. Να μπει διατίμηση σε υγειονομικό υλικό αυξημένης ανάγκης όπως αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια κ.λπ. ώστε να παταχτούν  φαινόμενα κερδοσκοπίας.

8. Παράταση 6 μηνών στην ισχύ των αποφάσεων ΚΕΠΑ, ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ με Νόμο, ή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που λήγουν αυτή την περίοδο, ώστε να μην περικοπούν επιδόματα και παροχές στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.

9. Καθολική εφαρμογή των μέτρων χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις.

Η προστασία του ευάλωτου πληθυσμού αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας.

Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος  Η Γ. Γραμματέας

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας